Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Εγγραφο-«φωτιά» καίει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα φάρμακα -«Εθαψαν» καταγγελία σε βάρος του



Εγγραφο-«φωτιά» καίει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα φάρμακα -«Εθαψαν» καταγγελία σε βάρος του
    Ανώνυμη επιστολή που είχε φθάσει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και κατήγγειλε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για αποφάσεις που επέτρεψαν την υπερτιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων «χάθηκε»... περιέργως μέσα στους δεκάδες φακέλους της δικογραφίας για τη Novartis.
    Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δημοσιεύοντας και την ανώνυμη επιστολή, που η εισαγγελέας Ράικου (
η εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν την υπόθεση Novartis, πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση μετά από δημοσίευμα του «Documento») είχε διαβιβάσει τον Μάρτιο του 2017 στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη. Στην επιστολή γινόταν λόγος, με συγκεκριμένα στοιχεία, από άνθρωπο που προφανώς είχε πολύ καλή γνώση της αγοράς του φαρμάκου, για τη «μεγαλύτερη ληστεία και απάτη κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων το 2016».
    Το έγγραφο, με
αριθμό πρωτοκόλλου 980, εστάλη από την εισαγγελέα Διαφθοράς στον αντεισαγγελέα Σέβη, όμως έκτοτε... αγνοείται η τύχη του, ενώ δεν φαίνεται να έγινε ποτέ έρευνα. Και όμως, ο ανώνυμος αποστολέας αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Για πολύ περίεργες αποφάσεις του υπουργού Π.Κ.
    Γράφει ότι στην τελευταία τιμολόγηση του
2016 «υπήρξε προκλητική μεταχείριση εταιρειών, όπου τα φάρμακα έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα, όμως τους δόθηκε παρανόμως η δυνατότητα να εκδώσουν εθελοντικά έκπτωση μέχρι και 10% και ωφελήθηκαν αυτοί και οι άλλοι το 65%».
    Παραθέτει μάλιστα ο μάρτυρας την τιμή ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, του
Elatofen, και καταγγέλλει ότι πήρε τιμή ακριβότερη από όσο έπρεπε. Το ίδιο έγινε, σημειώνει, και για περίπου 200 φάρμακα γνωστών εταιρειών και υπολογίζει τη ζημιά του Δημοσίου στα 40 εκατ. ευρώ και των ασφαλισμένων στα 100 εκατ. ευρώ.
    Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητεί να ερευνηθεί γιατί δεν εφάρμοσε τον νόμο που αναφέρει ότι η τιμή στα γενόσημα θα πρέπει να είναι το 65% των
off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορούν να είναι ακριβότερα από τα off patent.
    Όπως μάλιστα σημειώνει ο ανώνυμος καταγγέλλων,
«παγκοσμίως αυτό δεν συμβαίνει. Με μια υπουργική απόφαση, παύει να ισχύει ένας νόμος, τα φάρμακα να κοστίζουν ακριβότερα κατά 50%, το Δημόσιο να ζημιώνεται εκατοντάδες εκατ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι το ίδιο».
    Μάλιστα, ο μάρτυρας προβαίνει στην εκτίμηση ότι «
μόνο ένας άνθρωπος που έχει σημαντική προσωπική οικονομική ωφέλεια εκδίδει τέτοιες αποφάσεις που ζημιώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες πλούτιζαν και πλουτίζουν ακόμα παράνομα σε βάρος όλων» προσθέτει.
    Όπως αναφέρει η εφημερίδα που δημοσιεύει την επιστολή, «
με δεδομένη και τη συγκεκριμένη καταγγελία για τον Π. Κουρουμπλή που βρίσκεται στον φάκελο της δικογραφίας και την πρόσφατη διαρροή από τις ίδιες τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ότι υπάρχουν στοιχεία πως η Novartis συνέχιζε να δωροδοκεί γιατρούς και ιδιώτες και μετά το 2015, εντείνονται τα ερωτήματα γιατί ο εισαγγελικός έλεγχος για την υπόθεση Novartis δεν επεκτείνεται και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι αποφάσεις του Π. Κουρουμπλή, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν άριστα την αγορά του φαρμάκου, ευνόησαν εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που, κατά τις ίδιες πηγές, διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τη σημερινή κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου