Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Η πικρή ιστορία πίσω από μια βραβευμένη φωτογραφία



Η πικρή ιστορία πίσω από μια βραβευμένη φωτογραφία
    Η φωτογραφία του Justin Hofman συμμετείχε στον πρόσφατο διαγωνισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο για την φωτογραφία Άγριας Ζωής της Χρονιάς. Η εικόνα ενός ιππόκαμπου να αγκαλιάζει μια μπατονέτα διακρίθηκε στα βραβεία αλλά ο φωτογράφος επισημαίνει πως ο σκοπός της συμμετοχής του δεν ήταν αυτός. Ήθελε απλώς να επικοινωνήσει ένα μήνυμα, αυτό της ρύπανσης των θαλασσών από τα πλαστικά.
    Κάπως έτσι περιγράφει και την πικρή ιστορία της εν λόγω εικόνας, που τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Ο ίδιος είχε βρεθεί τότε στην Ινδονησία στα πλαίσια μιας αποστολής και κάνοντας καταδύσεις στην περιοχή Sumbawa των Νήσων Sunda ένας συνάδελφός του εντόπισε τον ιππόκαμπο. Το θαλάσσιο αυτό είδος ήταν αγκιστρωμένο στα φύκια του βυθού όταν δυνατός άνεμος έπιασε και τον απομάκρυνε από εκεί.  Ξαφνικά πολλά σκουπίδια ήρθαν προς το μέρος του και εκείνος πιάστηκε αρχικά από ένα κομμάτι πλαστικού και στη συνέχεια από την μπατονέτα…
    Σκέφτηκα ότι η φωτογραφία αυτή θα περνούσε ένα μήνυμα για το περιβάλλον και ήθελα να τη δουν όσο περισσότερα μάτια γινόταν. Έτσι υπέβαλα τη συμμετοχή στον διαγωνισμό…”, λέει εκείνος. «Αυτή η φωτογραφία χρησιμεύει ως αλληγορία για την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση των ωκεανών μας, τι είδους μέλλον δημιουργούμε για τα παιδιά μας και πώς μπορούν οι ενέργειές μας να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου