Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία: Κλιμάκωση των μαχών και πάλι στα ανατολικά της χώρας



Αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία: Κλιμάκωση των μαχών και πάλι στα ανατολικά της χώρας
    Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δόθηκε άδεια για να γίνουν εξαγωγές οπλισμού που παράγουν αμερικανικές εταιρείες στην Ουκρανία.
    «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε εμπορικές εξαγωγές ενός περιορισμένου αριθμού (…) ελαφρών όπλων στην Ουκρανία από βιομηχανίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ «ουδέποτε είχαν εφαρμόσει πολιτική που περιόριζε τέτοιες εμπορικές πωλήσεις» θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αιτήσεις για πωλήσεις και άδειες εξαγωγής όπλων κατά περίπτωση και αυτή (η έγκριση) δεν αποτελούσε εξαίρεση», πρόσθεσε ο ίδιος.
    «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απευθείας ούτε έχει πουλήσει ούτε έχει δωρίσει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, πάντως δεν αποκλείει την επιλογή» να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
    Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση τουφεκιών Barrett M107A1 για ελεύθερους σκοπευτές, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και άλλων ειδών για αυτά έναντι τιμήματος 41,4 εκατομμυρίων δολαρίων. «Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα, αυτά είναι θανατηφόρα όπλα και νομίζω θα ακολουθήσουν κι άλλα», σχολίασε εξέχων αμερικανικός κοινοβουλευτικός, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.
Κλιμάκωση
    Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, επισήμανε η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τον βομβαρδισμό ενός χωριού που ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή με πυραύλους, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άμαχοι και να καταστραφούν ολοσχερώς ή να υποστούν ζημιές πενήντα σπίτια.
    Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, τόνισε ότι κατέγραψε 16.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 11η Δεκεμβρίου ως τη 17η Δεκεμβρίου, αριθμό αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014 και η αιματοχυσία συνεχίζεται, παρά τις συμφωνίες ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται πως θα τερμάτιζαν τη σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θύματα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.
    «Σημειώνουμε με ανησυχία τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας να φθάνουν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Ερτουγρούλ Απακάν, ο τούρκος διπλωμάτης που είναι επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
    Τον Φεβρουάριο μια έξαρση της βίας γύρω από την πόλη Αβντιίβκα, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών.
    Κατά τον Απακάν, η νέα κλιμάκωση συνάδει με μια «τάση» που έχει καταγραφεί, δηλαδή έπειτα από κάθε «νέα δέσμευση στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» να ακολουθεί «μια σταθερή αύξηση του επιπέδου της βίας» που καταλήγει «σε σφοδρές μάχες».
    Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο ορισμένες φωνές στη διεθνή κοινότητα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προτείνουν να αναπτυχθούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στο Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Κίεβο και Μόσχα έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας καταρχήν αλλά διαφωνούν για το πού θα πρέπει να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη και το εάν θα επιβλέπει τα ελεγχόμενα από τους αντάρτες σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, κάτι που έχει εμποδίσει τη λήψη απόφασης.
    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά και προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Και S-500 Prometheus έχει ο ρωσικός… “μπαχτσές”, πρόσω ολοταχώς!
    Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη του βοηθητικού εξοπλισμού για τους πυραύλους S-500. Σε αυτόν περιλαμβάνεται μια σειρά οχημάτων για μεταφορά και επαναγέμιση των Πυροβολαρχιών η ανάπτυξη των οποίων θα ξεκινήσει το 2018, όπως δήλωσε ο διευθυντής της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ.
    Τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-500 Prometheus, θα αντικαταστήσουν τους S-300 και θα δρουν συμπληρωματικά με τους S-400, αναλαμβάνοντας πιο κοινά αντιαεροπορικά καθήκοντα και την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.
    Οι πύραυλοι αναπτύσσονται από την Almaz-Antey και αναμένεται να είναι οι ισχυρότεροι στην κατηγορία τους. Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές 600 χλμ. και είναι ικανοί να παρακολουθούν ταυτόχρονα μέχρι 10 βαλλιστικούς στόχους, ενώ ίσως και να καταρρίπτουν δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά.
    Η Rostec ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την ανάπτυξη, παραγωγή και εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας συστημάτων για πολιτική και στρατιωτική χρήση. Ελέγχει 700 οργανισμούς οι οποίοι αποτελούν τμήμα 11 μεγάλων ρωσικών αμυντικών βιομηχανιών. Διατηρεί μερίδια στις AVTOVAZ, KAMAZ, Kalashnikov Concern, Russian Helicopters, VSMPO AVISMA, UralVagonZavod, και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου