Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Επαναπροσλαμβάνονται 180 εργαζόμενοι της βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας



Επαναπροσλαμβάνονται 180 εργαζόμενοι της βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας
    Ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο περίμενε φέτος τις γιορτές τους 180 απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) που χθες το απόγευμα είδαν τους κόπους και τις προσπάθειες πολλών μηνών να δικαιώνονται.
    Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην εργοδοσία της επιχείρησης και τους πρώην εργαζόμενους-απολυμένους, στο υπουργείο Εργασίας, επιτεύχθηκε μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο της επιστροφής όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
    Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.30 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη.
    Μια συμφωνία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Βογιατζίδη, δικαιώνει τον 18μηνο αγώνα των 180 απολυμένων, αφού βρίσκεται σε σχεδόν απόλυτη αντιστοίχιση με την άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν στα χέρια τούς τελευταίους μήνες.
    O κ. Βογιατζίδης υπογράμμισε ακόμα ότι «σήμερα το απόγευμα θα θέσουμε την συμφωνία που επετεύχθη υπ' όψιν της Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη μας θα είναι αυτά που θα αποφασίσουν. Θεωρώ όμως πως αν η εταιρία τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης του εργοστασίου που θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνον ημών των εργαζομένων αλλά και της τοπικής και, εννοείται, της εθνικής οικονομίας».
    Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Βογιατζίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χαρά και η αισιοδοξία όλων των συναδέλφων του είναι διάχυτη και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ η σημερινή Γενική Συνέλευση αναμένεται να έχει σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα.
    Η πρόταση που συμφωνήθηκε και αφορά στην επανένταξη όλων των πρώην απολυμένων στην επιχειρηματική μονάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Αναγνώριση ως «ενεργών» όλων των θέσεων εργασίας.
- Αναγνώριση οφειλής μισθών υπερημερίας για όλο το διάστημα που ο κάθε εργαζόμενος ήταν εκτός εργασίας.
- Επιστροφή όλων των απολυμένων στις ίδιες θέσεις εργασίας που είχαν πριν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2017.
- Άμεση υπογραφή συμφωνητικών και καταβολή προκαταβολής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
- Εξόφληση των οφειλόμενων ποσών σε δόσεις.
Χαρίτσης: Καμία βιομηχανία στην τύχη της
    «Μετά από πολύμηνο και σκληρό αγώνα οι 180 απολυμένοι της Βιομηχανίας Λιπασμάτων δικαιώνονται. Χαιρετίζουμε την επιστροφή τους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και τη δικαίωση του αγώνα τους, τον οποίο στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την συμφωνία που επετεύχθη για την επιστροφής όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
    «Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάταξη της οικονομίας περνάνε μέσα από την ενίσχυση της βιομηχανίας αλλά και τον απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την τήρηση της συμφωνίας της επιχείρησης με το Σωματείο και την πορεία εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι. Δεν θα αφήσουμε τη Βιομηχανία Λιπασμάτων - και καμία βιομηχανία - στην τύχη της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου