Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ξηροί καρποί. Μια χούφτα την ημέρα ίση με ...ένα φαρμακείο



Ξηροί καρποί. Μια χούφτα την ημέρα ίση με ...ένα φαρμακείο
    Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
    Μόνοι ή ως μέρος γλυκών και φαγητών, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία.
    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως οι ξηροί καρποί είναι ένα τρόφιμο εξίσου θρεπτικό με τα φρούτα και τα λαχανικά.
    Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 29 προγενέστερων μελετών με σχεδόν 820.000 εθελοντές, επιβεβαιώνει τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία.
    Οπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», 28 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα (περίπου μία χούφτα) μειώνουν κατά σχεδόν 30% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 15% τον κίνδυνο καρκίνου και 22% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία.
    Επιπλέον, μειώνουν κατά σχεδόν το ήμισυ (52%) τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά προβλήματα, 39% τον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη, 35% τον κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικά νοσήματα, 75% τον κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις και 73% τον κίνδυνο θανάτου από νεφρολογικά προβλήματα.
    Μάλιστα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο 4,4 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, εάν όλοι τρώγαμε τουλάχιστον 20 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου