Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ισόβια από λάθος: Η περιπέτεια ενός άνδρα για «δολοφονία» που δεν διέπραξε



Ισόβια από λάθος: Η περιπέτεια ενός άνδρα για «δολοφονία» που δεν διέπραξε
    Αποφυλακίστηκε, μετά από 7 χρόνια, το 2017, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν και αποδείχθηκε ότι το 53χρονο «θύμα» πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου 6 χρόνια μετά τη δήθεν διάπραξη του υποτιθέμενου εγκλήματος
    Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 6 ετών και 6 μηνών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί το πτώμα, παρέμεινε έγκλειστος στις Φυλακές Μαλανδρίνου για 7 ολόκληρα χρόνια και πρόσφατα αποφυλακίστηκε, καθώς ο Αρειος Πάγος έκρινε ουσιαστικά ότι καταδικάστηκε λόγω δικαστικής πλάνης.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχικά οι αστυνομικές και στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές πλανώνται πλάνην οικτράν, που δήθεν δράστες οδηγούνται στις φυλακές, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται, να καταρρακώνονται ψυχολογικά, να ισοπεδώνονται υπολήψεις και να στιγματίζονται εφ’ όρου ζωής αθώοι άνθρωποι. Φυσικά η απάντηση της Πολιτείας σε όλα αυτά είναι ότι για τους ταλαιπωρηθέντες λόγω δικαστικής πλάνης υπάρχει η δυνατότητα να αποζημιωθούν σύμφωνα με το
άρθρο 533 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και να διεκδικήσουν χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν λόγω στέρησης της προσωπικής ελευθερίας τους για κάποιο χρονικό διάστημα.
    Υπενθυμίζεται -και αχρείαστο να είναι- ότι σύμφωνα με το άρθρο 533 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαίωμα να ζητήσουν από το Δημόσιο αποζημίωση έχουν:
«α) οι προσωρινά κρατηθέντες, που αθωώθηκαν αμετάκλητα με βούλευμα ή απόφαση δικαστηρίου,
β) οι κρατηθέντες με καταδικαστική απόφαση, η οποία μετέπειτα εξαφανίστηκε αμετάκλητα συνεπεία ένδικου μέσου και
γ) οι καταδικασθέντες και κρατηθέντες, που αθωώθηκαν με δικαστική απόφαση ύστερα από επανάληψη της διαδικασίας».
    Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά ο «δράστης» καταδικάστηκε το 2015 σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 6 ετών και 6 μηνών για τη δολοφονία 53χρονου Πολωνού μαζί με άλλους συγκατηγορουμένους του. Συγκεκριμένα, του καταλογίστηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 22 Μαΐου 2010 και σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία προέβη σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
To ιστορικό της υπόθεσης
    Ειδικότερα, του καταλογίστηκε ότι εισήλθε στην οικία 53χρονου Πολωνού σε νησί νότια της Πελοποννήσου και με μια αλουμινένια βέργα μήκους μισού μέτρου τον χτύπησε αλλεπάλληλες φορές στο κεφάλι και στα χέρια προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία συνεπεία της οποίας κατέληξε.
    Παράλληλα, ότι μαζί με άλλους αφαίρεσαν από το σπίτι του θύματος ένα κινητό τηλέφωνο, την τηλεόραση, το DVD Player, έναν αποκωδικοποιητή κ.ά. Επίσης, ότι στην κατοχή του βρέθηκε ένα στιλέτο με λάμα μήκους 21 cm, που προσφέρεται τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα. Ετσι, ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε προφυλακισμένος από τον
Ιούλιο του 2010. Ωστόσο, το Αστυνομικό Τμήμα της Τρίπολης άλλαξε ριζικά τη ροή των γεγονότων. Και αυτό διαπίστωσε ότι ο 53χρονος Πολωνός που δήθεν δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2010 πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2016 από φυσικά αίτια στην Τρίπολη. Σύμφωνα με την έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου και Καλαμάτας, ο θάνατος του προσώπου στην Τρίπολη επήλθε «συνεπεία προσφάτων ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου επί εδάφους χρόνιας ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας».
    Στον θανόντα βρέθηκε στρατιωτικό δελτίο ταυτότητας Πολωνίας με αναγραφόμενα τα στοιχεία του (
ονοματεπώνυμο, όνομα γονέων, χρονολογία γεννήσεως, τόπος γεννήσεως), τα οποία συμπίπτουν απολύτως με τα στοιχεία του προσώπου που φέρεται ότι φόνευσε ο καταδικασθείς πριν από περίπου επτά χρόνια.
    Επομένως, όπως σημειώνεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, ο 53χρονος Πολωνός δεν είχε φονευθεί από τον καταδικασθέντα κατά το χρονικό διάστημα 15-22 Μαΐου 2010, όπως είχε αποφανθεί το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά.
    Μάλιστα, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διαβίβασαν τη φωτογραφία της ταυτότητας του θανόντος στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής έρευνας, στις πολωνικές αρχές και επιδείχθηκε στη σύζυγο και αδελφή του, οι οποίες «
στο πρόσωπο του απεικονιζόμενου προσώπου ανεγνώρισαν το πρόσωπο του συζύγου και αδελφού τους». 
Οι επισημάνσεις του Αρείου Πάγου
    Ακόμη, οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο «δεν είχε, φυσικά, βρεθεί πτώμα του ιδίου παθόντα ή άλλου προσώπου που να είχε θεωρηθεί ότι αντιστοιχούσε στον παθόντα ή κάποια ίχνη του είτε εν ζωή είτε νεκρού».
    Σε άλλο σημείο της απόφασης υπογραμμίζεται ότι όταν αποδόθηκαν οι κατηγορίες στον καταδικασθέντα «
δεν είχε ανευρεθεί το πτώμα του φερόμενου ως φονευθέντος Πολωνού ή κάποια ίχνη του, ενώ ο κατηγορούμενος από την αρχή αρνούνταν ότι διέπραξε τον αποδιδόμενο σε αυτόν φόνο».
    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι προέκυψαν νεότερα στοιχεία που «
ανατρέπουν τα γενόμενα δεκτά» από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά και «πιθανολογούν σφόδρα ότι ο κατάδικος είναι αθώος όσον αφορά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση».
    Τελικά, οι αρεοπαγίτες διέταξαν την προσωρινή αποφυλάκιση του καταδικασθέντος από το κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, κρίνοντας ότι πιθανολογείται η ευδοκίμηση της αίτησης για επανάληψη της δίκης του μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου