Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Στα νερά της Κύπρου η κόντρα του Ερντογάν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Το πόκερ του ΣουλτάνουΣτα νερά της Κύπρου η κόντρα του Ερντογάν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Το πόκερ του Σουλτάνου
Βασίλης Κοψαχείλης , Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής
    Εξελίσσεται στη γειτονιά μας μια πολύ επικίνδυνη σύγκλιση δύο διαφορετικών κρίσεων. Και κατά πώς φαίνεται, η σύγκλιση αυτή θα γίνει μέσα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Το Τουρκικό Γεωτρύπανο
    Η πρώτη κρίση αφορά το ενδιαφέρον της Τουρκίας να επιβάλει με το «έτσι θέλω» τα ενεργειακά της συμφέροντα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ετοιμάζεται να «φυτέψει» εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου δικό της γεωτρύπανο, και άντε να το αποτρέψεις μετά… Ακούω διάφορα να λέγονται περί σχεδίων αντιμετώπισης. Αφηγήματα… Η ισχύς και μόνο η ισχύς μπορούν να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη.
    Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί και ποιος έχει άμεσο συμφέρον να προβάλει ισχύ έναντι των Τουρκικών επιδιώξεων; Θα πάει η Ελλάδα, μήπως η Κύπρος ή οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία; Να θυμίσω απλά ότι η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία είναι συμμαχικά κράτη με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Εάν εκδηλωθούν στρατιωτικά εναντίον της θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ταγίπ Ερντογάν και του Κρεμλίνου για να τινάξουν την Συμμαχία στον αέρα.
    Μένει μόνο το Ισραήλ να έχει την ισχύ και το συμφέρον να το κάνει. Θα συμπλήρωνα και τη θέληση, και με αυτό οδηγώ τη σκέψη μας στη δεύτερη κρίση.
Η Ιερουσαλήμ
    Η δεύτερη κρίση αφορά της απόφαση των ΗΠΑ, που χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ, να ανακηρύξει ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας εκεί.
    Η στάση της Τουρκίας του Ερντογάν έχει ενοχλήσει πάρα πολύ το Λευκό Οίκο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Και δεν πρόκειται να αφήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο να τους χαλάσει τους σχεδιασμούς τους.
Τα βολικά νερά της Κύπρου
    Έτσι, είναι πολύ πιθανό, αν ο Ερντογάν προχωρήσει με την εγκατάσταση γεωτρύπανου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ να το δουν ως αφορμή για να τον ενοχλήσουν, και να τον ενοχλήσουν πολύ. Και επειδή οι ΗΠΑ πρέπει να κρατούν τους τύπους ένεκα συμμαχίας, το Ισραήλ δεν έχει κανένα θεσμικό φραγμό για να δώσει ένα μάθημα στον Τούρκο Πρόεδρο.
    Αν οι δύο κρίσεις ενωθούν στα νερά της Κύπρου και τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως τα περιγράφουμε, τότε αλλάζουν πολλά στο περιφερειακό περιβάλλον…
    Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης παράνομης γεώτρησης της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, λέει η Λευκωσία
    Θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όπως πράξαμε ως τώρα, με ψυχραιμία , νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαδόπουλος είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός ότι το πλοίο-γεωτρύπανο που εξασφάλισε η Τουρκία, κατευθύνεται ήδη στην περιοχή μας και η Αγκυρα ήδη εξέδωσε και παράνομη Navtex.
    «Η Κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως το τελευταίο γιώτα, και ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αποτελεσματική της πολιτική και με αυτήν θα πορευθούμε και στην συνέχεια», ανέφερε.
    Είπε ακόμη ότι θα καταγγελθεί η παράνομη Νavtex της Τουρκίας.
    Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για την αναφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδεχθεί διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.
    Είπε πως είναι πάγια η θέση του ΠτΔ , την διακηρύσσει συχνά και την εξέφρασε και στον ΓΓ του ΟΗΕ στην Γενική Συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου, ότι είναι έτοιμος συνεχίσει το διάλογο για την εσωτερική πτυχή και ότι για την διεθνή πτυχή και μια νέα διάσκεψη, πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να αποδώσει αυτή τη φορά τα αναμενόμενα που επιθυμεί ο κυπριακός λαός.
    «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση και έχουμε πλήρη συναντίληψη και ταύτιση απόψεων για το πως θα γίνει αυτό, και ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στην Αθήνα. Αν αυτή είναι η θέση της τουρκικής πλευράς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές όταν ο καθένας θα αποδείξει με τις πράξεις του», ανέφερε.
    Σε ερώτηση για το τι ακριβώς έχει αποδεχθεί ο κ. Ερντογάν καθώς πηγές έλεγαν ότι δεν είναι τώρα στις προτεραιότητές του το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα δούμε τις προθέσεις του καθενός όταν θα έρθει η ώρα να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες μετά τις εκλογές.
    «Κάτι περισσότερο δεν μπορώ να πω πέραν από αυτό που στις Βρυξέλλες με εξουσιοδότησε να πω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου