Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Καμμένος: Μέσα στο '18 η επιστροφή των αναδρομικών στους στρατιωτικους.Καμμένος: Μέσα στο '18 η επιστροφή των αναδρομικών στους στρατιωτικους.
http://www.efenpress.gr
kathimerini
    Μέσα στο 2018 θα έχει επιστραφεί τόσο στα εν ενεργεία όσο και στα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πολύ μεγάλο ποσοστό του υπολοίπου 50% των αναδρομικών τους σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
    Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, «η προσπάθειά μας είναι ότι μέσα από τη διαμόρφωση του μισθολογίου, δηλαδή τα επιδόματα, τις βελτιώσεις που κάνουμε, τα εκτός έδρας, να υλοποιηθεί η υποχρέωση της Πολιτείας προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολο της μέσα στην 3ετία έως το 2020».
    Σημείωσε δε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε διαπραγμάτευση για να αποδοθεί το 100% των αναδρομικών σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά «για να δοθεί το 50% για το 100%».
    Όσον αφορά στην τροπολογία για τον επανακαθορισμό των κρατήσεων και εισφορών των ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο, που ισχύει αναδρομικά από 1/1/2017, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι, ασκήθηκαν πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών, είχε γίνει σχετική προεργασία με πίνακες και είχαν κληθεί Αστυνομία και Λιμενικό ώστε «να πηγαίναμε μαζί».
    Ωστόσο, προσέθεσε, «οι Λιμενικοί συμφώνησαν με το υπουργείο, ενώ συνδικαλιστές της Αστυνομίας διαφοροποιήθηκαν καρφώνοντας στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για πολιτική προβολή τους, για να είναι υποψήφιοι στη Λακωνία».
Για την Τουρκία
    Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «η Τουρκία μετατρέπεται, όπως είπε, από χώρα με ευρωπαϊκή προοπτική σε θρησκευτική ισλαμική δημοκρατία» και απέδωσε την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος «σε εθνικιστικούς κύκλους που κατά καιρούς εμφανίζουν διάφορους χάρτες και σε πολιτικούς που κάνουν δηλώσεις για να αναδειχθούν στο εσωτερικό».
    Οι κινήσεις των Τούρκων θα απαντηθούν από τους απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής» είπε χαρακτηριστικά.
    Όσον αφορά στην παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή της Κύπρου, ο κ. Καμμένος είπε ότι «προηγουμένως υπήρχε το "Χόρα" μετά το "Μπαρμπαρός" και τώρα το γεωτρύπανο» και σχολίασε ότι «αν οι Τούρκοι θέλουν να συγκρουστούν με τη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους».
   «Η δημιουργία των αγωγών και η διέλευση τους από την Ελλάδα θα ενδυναμώσουν τη γεωπολιτική θέση της περαιτέρω και θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης» παρατήρησε, ενώ γνωστοποίησε το ενδιαφέρον και αμερικανικών εταιρειών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη.
Για τα εξοπλιστικά
    Εξάλλου ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35 δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ για την ίδια, ενώ ο υπερεξοπλισμός της ανατρέπει την ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο.
    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι έχει περιέλθει στην ελληνική πλευρά η επίσημη απάντηση της αμερικανικής (LOA). Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμισή τους και ανέφερε ότι τις σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγει η ΓΔΑΕΕ (Γενική διεύθυνση Αμυντικών εξοπλισμών και Επενδύσεων) και αφορούν στον διακανονισμό για τον τρόπο και το χρόνο αποπληρωμής, «καθώς -λόγω της οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει το 70-80% ως δόση».
    «Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσει η αναβάθμιση τους» προσέθεσε.
    Ο κ. Καμμένος δήλωσε επίσης ότι διευκρινίστηκε στην εταιρεία Μπόινγκ που έκανε προσφορά για το ίδιο θέμα ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εταιρειών αλλά για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην κυβέρνηση της οποίας θα πρέπει να απευθυνθεί.
Για την πώληση πολεμικού υλικού
    Σχετικά με το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «
ο κατάλογος διαρκώς διευρύνεται και με άλλα υλικά και παραδίδεται σε ενδιαφερόμενες χώρες που τα χρησιμοποιούν».
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι τα ποσά που αντλούνται από την πώληση του υλικού εγγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου επιτελείου. Σε παρατήρηση ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για εξοπλιστικά προγράμματα Οικείου Όπλου, ο κ. Καμμένος δήλωσε «εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι και το προσωπικό και μάλιστα το πιο ισχυρό. Μέσω δε των εξοπλιστικών προγραμμάτων ενισχύονται οι δράσεις για τη μέριμνα του προσωπικού».
    Όσον αφορά στην ακυρωθείσα, λόγω μη καταβολής του τιμήματος, συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι στην υπόθεση δεν υπήρξαν ούτε πλαστά χαρτιά ούτε μεσάζοντες.
Ανασχηματισμός
    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι αποτελεί δικαίωμα του πρωθυπουργού, με τον οποίο διευκρίνισε δεν έχει συζητήσει θέμα μετακίνησης του.
    «Η κυβέρνηση που πέρασε πολλές δυσκολίες έχει πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου μετέφερε την άποψή του ότι στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη φυσική ηγεσία ώστε να κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο τρόπο. «Η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη αλλά δεν είναι γραφείο ρουσφετιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Τέλος, όσον αφορά στις επικείμενες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει θέμα σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθώς έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. «Αυτή θα είναι η πρόταση του υπουργείου στο ΚΥΣΕΑ», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου