Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Μνημόνιο Συνεργασίας ΑΠΘ - Χαμόγελο του Παιδιού - Γ΄ Παιδιατρική ΚλινικήΜνημόνιο Συνεργασίας ΑΠΘ - Χαμόγελο του Παιδιού - Γ΄ Παιδιατρική Κλινική
    Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016, στις 11:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα και λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, επισφραγίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία, ΠΚΟΝ». Το πρόγραμμα είχε καταρχήν χρηματοδοτηθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε πιλοτικά από το 2013 έως και το 2015 από την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
    Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, δίνεται η δυνατότητα εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας κατ' οίκον, για τα επόμενα έξι χρόνια των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Η φροντίδα των μικρών ασθενών, απαιτεί μεγάλη εθελοντική προσπάθεια και εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή.
    Η μετακίνηση των παιδιών αυτών στο σπίτι τους, μετά από μακροχρόνια νοσηλεία στο Νοσοκομείο, απαιτεί εντατική παρακολούθηση, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα υποστήριξης, αποτελούμενη από ιατρούς, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές με το συντονισμό εθελοντικής ομάδας ιατρών, προσφέρει τη δυνατότητα ασφαλούς παραμονής τους στο σπίτι.
    Στον τομέα της επικοινωνίας, υλικοτεχνικής υποδομής και μεταφοράς των μικρών ασθενών έρχεται να βοηθήσει, για ακόμα μια φορά, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την ταυτόχρονη πλουσιοπάροχη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Προσφοράς & Αγάπης "Καίτη Παπαποστόλου" καθώς και της δωρήτριας του οχήματος μεταφοράς των παιδιών κας Φωτεινής Ψαρρά.
    Όπως δήλωσε ο κ. Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, "
Το ΑΠΘ ευχαριστεί από καρδιάς «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Κοινωφελές Ίδρυμα "Καίτη Παπαποστόλου", τον Καθηγητή Ι. Τσανάκα και τους συνεργάτες του και την κα Φ. Ψαρρά για την ευαισθησία που επιδεικνύουν και αποδεικνύουν έμπρακτα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Πανεπιστημίου μας, σε μία εποχή όπου η χώρα μας μαστίζεται από τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση. Εύχομαι το πρόγραμμα να συνεχιστεί και μετά τα έξι χρόνια που θα διαρκέσει η συνεργασία μας".
    Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, τόνισε "
ότι η σημαντική και ουσιαστική σύμπραξη όλων θα βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά με προβλήματα υγείας και θα συνεισφέρει ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια. Θεωρεί μεγάλη τιμή τη συνεργασία του Οργανισμού με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη για την ζεστασιά με την οποία περιέλαβε το ΑΠΘ τον Οργανισμό, δηλώνοντας την ετοιμότητα του να υπηρετήσει τον κοινωφελή αυτό σκοπό. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσανάκα και την ομάδα υποστήριξής του, τον κον Νίκο Παπαποστόλου και το «Κοινωφελές Ίδρυμα Προσφοράς Αγάπης Καίτη Παπαποστόλου» καθώς και την κα. Φωτεινή Ψαρρά για την ενεργή και ουσιαστική συνεργασία τους με το"Χαμόγελο κάθε παιδιού».
    Ο κ. Νίκος Παπαποστόλου, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Προσφοράς & Αγάπης "Καίτη Παπαποστόλου", τόνισε ότι η συνεισφορά του Ιδρύματος έχει στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία της αείμνηστης συζύγου του Καίτης, της φιλοσοφίας της ανιδιοτελούς προσφοράς αγάπης προς τον πλησίον.
    Για την προσφορά αγάπης του οχήματος μεταφοράς, αναφέρθηκε και η κα Φωτεινή Ψαρρά, τονίζοντας ότι "
αποτελεί ελάχιστο δείγμα προσφοράς στη μνήμη του παιδιού της".
    Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος «
Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία – Καίτη Παπαποστόλου (ΠΚΟΝ)" καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Τσανάκας, παρουσίασε τα όσα ορίζονται στο σχέδιο δράσης του προγράμματος και συγκεκριμένα:
Α. Εκπαίδευση των φροντιστών των παιδιών, (γονέων ή κηδεμόνων), από την ομάδα ΠΚΟΝ για την ασφαλή παραμονή των μικρών ασθενών στο σπίτι.
Β. Τηλεφωνική επικοινωνία, τακτική και έκτακτη, των γονέων ή κηδεμόνων του μικρού
ασθενή, με την ομάδα ΠΚΟΝ και αντίστροφα.
Γ. Προγραμματισμένες επισκέψεις ιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή στο σπίτι.
Δ. Συνολική αντιμετώπιση και συνεχή επανεκτίμηση των πολύπλευρων προβλημάτων και της εξέλιξής τους, μέσω καλού συντονισμού και συνεχούς επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων στη φροντίδα του παιδιού, στοχεύοντας στη καλύτερη ποιότητα ζωής της οικογένειας.
Ε. Μεταφορά και νοσηλεία του παιδιού στο Νοσοκομείο από όπου προέρχεται, ανεξαρτήτως εφημερίας, σε περίπτωση ανάγκης.
ΣΤ. Συνταγογράφηση φαρμάκων και υλικών για τον μικρό ασθενή και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας από την ομάδα ΠΚΟΝ.
    Το τριμερές μνημόνιο υπεγράφη από τους:
1. Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, Πρύτανη ΑΠΘ,
2. Κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,
3. Καθηγητή Παιδιατρικής ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Τσανάκα, Δ/ντη της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου