Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα



Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
    Όταν είμαστε μικροί, μας λέγανε χριστουγεννιάτικα παραμύθια, τα οποία σχεδόν όλα είχαν περίπου την εξής εικόνα: «Έξω χιόνιζε από το πρωί. Οι διαβάτες, έτρεχαν βιαστικοί για τα τελευταία χριστουγεννιάτικα ψώνια και βιάζονταν να γυρίζουν σπίτι τους, όπου τριζοβολούσαν τα ξύλα στο τζάκι…κ.λπ.». Το ίδιο κάναμε κι’ εμείς στα παιδιά μας, το ίδιο κάνουμε και τώρα στα εγγόνια μας.
    Την σήμερον ημέρα όμως, την εποχή των μνημονίων, του «λεφτά υπάρχουν» και του «θα τα σκίσω τα ρημάδια τα μνημόνια», από την παραπάνω εικόνα έμειναν μόνο το χιόνι και το τζάκι, αλλά χωρίς το τριζοβόλημα. Φυσικά δεν υπάρχουν ούτε τα ψώνια, σε πολλές περιπτώσεις ούτε τα σπίτια και, όπου νάναι, μας τελειώνουν και οι διαβάτες.
    Το «κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το ξέρετε. Είναι η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, που για να ζεσταθεί έκαιγε ένα – ένα τα σπίρτα που είχε για να πουλήσει, ώσπου τα έκαψε όλα και στο τέλος, μη αντέχοντας στην παγωνιά, πέθανε.
    Επίσης θα γνωρίζετε την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντικένς, που ο Εμπενέζερ Σκρούτζ, από τσιγγουνιά δεν άναβε θέρμανση στο γραφείο του και ο υπάλληλός του Μπόμπι Κράτσιτ ζεσταινόταν με το κερί, που χρησιμοποιούσε και για φωτισμό.
    Τέλος θα θυμόμαστε, τουλάχιστον οι παλαιότεροι, εκείνη την διαφήμιση που έδειχνε ένα καλά θερμαινόμενο σπίτι, στο οποίο ακόμα και ο παππούς γύριζε «με το φανελάκι».
    Εσείς, σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκετε; Εγώ πάντως, ανήκω στην κατηγορία του κοριτσακίου, χωρίς όμως να έχω σπίρτα. Το μόνο πλάσμα που ζεσταίνετε στο σπίτι είναι ο Μήτσος. Έστι ουν Μήτσος ο παπαγάλος μας, ο οποίος έτσι και τον βάλουμε στην παγωμένη για τα ανθρώπινα δεδομένα κουζίνα, την βρίσκει και μας τρελαίνει στο κελάηδημα.  Εκεί μας κατάντησαν. Να ζεσταίνονται μόνον οι Μήτσοι…
Υστερόγραφα
    α. Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, κρίθηκε ένοχη για αμέλεια σε κομπίνα 403 εκατομ. ευρώ από τα γαλλικά δικαστήρια, αλλά δεν καταδικάστηκε διότι έτσι…θα έχανε τη θέση της στο ΔΝΤ! Κάτι μου θυμίζει αυτό. Κάτι δικούς μας βουλευτές, που ναι μεν, στη χάση και τη φέξη, τους αίρεται η ασυλία, πλην όμως πάντοτε αθωώνονται.
    β. Με αφορμή το κάψιμο των 3 τρόλεϊ στην Πατησίων τα οποία θα πληρώσουμε εμείς αγαπητοί φίλοι (τόσο ηλίθιοι είναι οι «αντιεξουσιαστές»), άρχισε πόλεμος ανοήτων δηλώσεων, ένθεν κακείθεν. Φωνάζει η ΝΔ ότι «οι γνωστοί μπαχαλάκηδες αλωνίζουν στο κέντρο των Αθηνών» και απαντά ο κ. Τόσκας ότι «επί ΝΔ συνέβαιναν εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα». Προσπερνάμε το ηλίθιο της λογικής του πράγματος και προτείνουμε όπως στο εξής, παρόμοια επεισόδια να μπαίνουν στο «Πάμε στοίχημα», ώστε μετά το πέρας να γίνεται αποτίμηση των ζημιών ώστε να δούμε πιο έχει μεγαλύτερη απόδοση. Αυτά επί ΝΔ ή τώρα επί υπαρκτού σοσιαλισμού;…
    γ. Σημειώθηκε, διαβάζουμε στις εφημερίδες, εισροή λαθρομεταναστών, εκτός της Ασίας, και από χώρες τη Λατινικής Αμερικής. Επειδή τις επενδύσεις τις έχουν καπαρώσει Πακιστανοί Μπαγκλαντεσιανοί και άλλες σκούρες δυνάμεις, όλοι ελπίζουμε μπας και βγει κανένα καλό σεντερφοράκι από το νέο κύμα…
    δ. Με την ποδοσφαιρική ομάδα της ΝΔ, που αγωνίστηκε εναντίον της Εθνικής Αστέγων, έπαιξε και ο γιός του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος. Αν αυτό δεν είναι ευνοιοκρατία τότε τι είναι; Αν δεν ήταν ο πατέρας του πρόεδρος, ούτε που θα έβλεπε πρώτη ομάδα. Και κάτι που μόλις θυμήθηκα. Δεν πιστεύω να βάζω ιδέες στον κ. Μελισανίδη και μας το κουβαλήσει στην ΑΕΚ;
    ε. Σε μήνυμά της για τις εορτές των Χριστουγέννων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ότι «ο Χριστός ήταν ένας περιπλανώμενος πρόσφυγας», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο Hot Spot ήταν εγκατεστημένη η φάτνη και αν χρέη μάγων εκτελούσαν στρατιώτες. Πάντως φαίνεται ότι όταν ο Πρόσφυγας Ιησούς έβρεχε μυαλά, εκεί στην Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια Διεύθυνση κρατούσαν ομπρέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου