Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τα λόγια του Τόμσεν για την Ελλάδα: "Τώρα κατάλαβαν όλοι πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο"



Τα λόγια του Τόμσεν για την Ελλάδα: "Τώρα κατάλαβαν όλοι πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο"
    Ίσως και με δόση ειρωνείας προς τους Ευρωπαίους οι δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, που εκπροσώπησε
την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το μαραθώνιο Eurogroup για την Ελλάδα.
    Πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου, που εκτίμησε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνο αν τα μέτρα αποδειχθεί πως αποδίδουν και αφού γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
    "Καλωσορίζουμε το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι πια" είπε ο Πολ Τόμσεν και πρόσθεσε πως "όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες". Εκτίμησε δε ότι το ΔΝΤ έδειξε "ευελιξία".
    Μίλησε για "σημαντικό πακέτο μέτρων", το οποίο "θα βάλει σε γερά θεμέλια τα ζητήματα της Ελλάδας". Αν και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, τόνισε πως είναι σημαντικό "να υπάρξει μία ξεχωριστή υπηρεσία εσόδων που είναι ένα πολύ καλό βήμα".
    "Καλωσορίζουμε ότι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για την πορεία του χρέους, αλλά και για το ποιοι θα είναι οι στόχοι για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος", συνέχισε ο Τόμσεν, συμπληρώνοντας πως το Ταμείο, τους επόμενους μήνες "θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος".
    Αν και την τελική απόφαση για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση του προγράμματος για την Ελλάδα θα την πάρει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση πως "νομίζω ότι θα συμμετάσχουμε". "Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το συμβούλιο", είπε.
    "Εμείς επιθυμούμε να προτρέψουμε το ΔΣ μας ότι μιλούμε για επωφελή συμφωνία που αξίζει της στήριξης από το Ταμείο", είπε και τόνισε πως υπάρχει και ο όρος "ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα δώσει θετικά αποτελέσματα". Ξεκαθάρισε δε ότι μιλάει για σύσταση που θα γίνει προς το ΔΣ του ΔΝΤ.
    Αναφερόμενος στα μέτρα είπε ότι "έχουν συμφωνηθεί αρκετά, αλλά και πάλι να δούμε ότι όλα τηρούνται στο 100%. Θα μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόνο όσο η ανάλυση βιωσιμότητας δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Πρέπει να αξιολογήσουμε την επάρκεια των μέτρων και μόνο τότε θα προχωρήσουμε, υπάρχει ακόμα δρόμος για την αποκρυστάλλωση αυτών των μέτρων".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου