Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

8."Το οχυρό δεν έπεσε-Δεκέμβριος 1944"



8."Το οχυρό δεν έπεσε-Δεκέμβριος 1944"
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ (Πασαλίδη 29-Αγ. Φανούριος-Κάτω Τούμπα),
Σας προσκαλούν
την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μμ στην διάλεξη του
Δημήτρη Βαλασίδη, Αξιωματικού εα-Οικονομολόγου-Συγγραφέα
με θέμα:
"Το οχυρό δεν έπεσε-Δεκέμβριος 1944"
Η διάλεξη θα περιλάβει τα θέματα:
        Πριν από τα Δεκεμβριανά.
        Οι δυνάμεις και τα σχέδια ενεργείας των αντιπάλων
        Αρχίζουν οι μάχες.
        Η μάχη του Μακρυγιάννη
        Οι Ευέλπιδες αντιστέκονται.
        Οι άλλες μάχες-Εκρηκτικά στη Μεγάλη Βρετανία.
        Το τέλος των επιχειρήσεων-ο τραγικός απολογισμός.
        Προβολή ντοκυματέρ.                                                                       
    Δημήτρης Βαλασίδης.
Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και το Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων(MBA) του Nottingham Trent University .
Υπηρέτησε επί 27 έτη στον Στρατό και αποστρατεύτηκε με αίτησή του με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Διετέλεσε διευθυντής κολεγίων. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της “ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM AE” και Γεν.Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Δίδαξε σε  στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στα προγράμματα του Nottingham Trent University. Συνέγραψε τα βιβλία: «Ξενοφώντος Μάνατζμεντ. Σύγχρονες Απόψεις από την Αρχαιότητα»,«Η Ναπολεόντειος Στρατηγική για τις Επιχειρήσεις», «Οι Αρχές του Πολέμου στις Επιχειρήσεις» και «Μαθήματα Πολιτικού Μάρκετινγκ».
Στην μνήμη του πατέρα μου.
    Την διάλεξη αυτή θα την πραγματοποιήσω στη μνήμη του Πατέρα μου Μιλτιάδη Βαλασίδη που γεννήθηκε το 1912 στην Τυρολόη της ελληνικότατης Ανατολικής Θράκης. Ήρθε ξυπόλυτος πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη, παιδί ακόμα και ορφανός από πατέρα. Δούλευε και κοιμόταν σε έναν μύλο μέχρι που κατετάγη στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή ως απλός χωροφύλακας .Δεν ήταν από «τζάκι» ,δεν είχε μπάρμπα στην «Κορώνη» ,δεν πήρε ποτέ βαθμούς, τιμητικές διακρίσεις ή αξιώματα. Και όμως πάντα μου έλεγε:
    Παιδί μου εμείς σώσαμε την Πατρίδα. Τον Δεκέμβριο του 44, τη Θεσσαλονίκη την κατέλαβαν οι κατσαπλιάδες. Έλληνες πατριώτες ήρθαν στο σπίτι μας, στην Αγ.Σοφίας και μου είπαν:
-"Μιλτιάδη, φύγε, ο ΕΛΑΣ συλλαμβάνει και εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες τους αστυνομικούς".
-" Μα δεν έκανα κανένα έγκλημα ,πάντα την Πατρίδα υπηρετούσα".
-" Δεν έχει σημασία επέμεναν, φύγε".
    Έτσι ταξίδεψα μαζί με άλλους πατριώτες μέσα στο αμπάρι ενός σαπιοκάραβου και βρέθηκα στην Αθήνα.   Πρώτα στα παλιά ανάκτορα και μετά στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Λίγα σημεία της πρωτεύουσας είχαν παραμείνει ελεύθερα. Εκεί είχαμε μαζευτεί κάθε είδους Έλληνες: Στρατιωτικοί, Χωροφύλακες, Πυροσβέστες, Πολίτες. Πόσοι ήμασταν ; Δεν ξέρω. Λίγοι σε σχέση με τους συμμορίτες. χάνεται η Αθήνα και μαζί της όλη η Ελλάδα .Εκτελώντας τις διαταγές της ελληνικής κυβέρνησης με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον "Γέρο της Δημοκρατίας", πολεμήσαμε με νύχια και με δόντια. Δεν αφήσαμε το οχυρό μας να πέσει στα χέρια του εχθρού. Νικήσαμε .Σώσαμε τη Πατρίδα. Δεν επιτρέψαμε να γίνει Αλβανία.
     Μη το ξεχάσεις ποτέ αυτό παιδί μου. Σου εύχομαι να μη ζήσεις τέτοιες καταστάσεις .Αν όμως χρειασθεί να κάνεις το ίδιο .Μην αφήσεις την Ελλάδα να χαθεί.
    Πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια σου, Πατέρα; Που είσαι να πολεμήσουμε μαζί σήμερα που πάλι η Πατρίδα κινδυνεύει να γίνει Αλβανία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου