Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

6.ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

6.ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
Ακολουθούν τρία δημοσιεύματα, με το ίδιο αντικείμενο. Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ !
Προφανώς, απευθύνονται σε ανίδεους, που καταπίνουν ‘’αμάσητα’’ όσα οι κομματικοί εκπρόσωποι τους σερβίρουν.
Προφανώς, δεν ξέρουν τι περιλαμβάνει το μνημόνιο, αφού έχουν εστιάσει μόνο στα λεφτά.
Εάν υποθέσουμε ότι χρωστάμε 500.000.000.000 ευρώ, και πέσουν από τον ουρανό 600.000.000.000, πάλι δεν ξοφλάμε. Γιατί, το μνημόνιο δεν είναι μόνον ευρώ, είναι και οι όροι που το συνοδεύουν, από τους οποίους δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.
Το ξέρετε ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να δανειστούμε από αλλού για να ξωφλήσουμε ? Από οπουδήποτε !
Το ξέρετε ότι οι όροι αναφέρονται σε φυσικούς πόρους, ΑΟΖ, επιτήρηση ( ‘’για να μην το ξανακάνουμε’’ ) και πολλά άλλα παρεμφερή ?
Τα παληκάρια, το ξέρουν καλά, αλλά πιο εύκολο είναι να ‘’χα’ι’δεύουν αυτιά’’, λέγοντας αυτά που θέλουν να ακουσουν.
Είπε ο Τσίπρας ‘’ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’. Καλαμακία ολκής ! Έλα όμως που το ‘’δίδυμο της συμφοράς’’ θέλει να υπερθεματίσει? Και ταίζουν κουτόχορτο στον κόσμο, λέγοντας ‘’Ορίστε, νάτο, βγαίνουμε από το μνημόνιο!’’.
Κορο’ι’δία ολκής. Μην διαβάζετε πόσα ( υποτίθεται ότι ) χρωστάμε, αλλά τους ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Αυτούς που ο άλλος καλαμάκας είπε ότι δεν πρόκανε να διαβάσει.
Από 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει Μνημόνιο
    Διεξοδική συζήτηση ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
    Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα.
    Για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα πρέπει να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι νικητές, είπε ο Γκ. Χαρδούβελης,
    Ο υπουργός τόνισε ότι η σχετική συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Από 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα», εξήγησε.
Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος, θέση που αποδόθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup.  «Ο Γ. Ντάισελμπλουμ μου το ξεκαθάρισε στο τηλέφωνο».
    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση.
    Στόχος, όπως είπε είναι «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών».
    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και ανέφερε ότι ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εν συνεχεία διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στη νέα φάση που θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «άρα πρόκειται για μια παρεξήγηση».
    «Πάντα τη θέλαμε την προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «είναι ευρωπαϊκά λεφτά. Έχουμε αδιάθετο υπόλοιπο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
    «Η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα και η κομματικότητα υπονομεύουν τη χώρα», συνέχισε, αναφέροντας ακόμη πως «το κλίμα μέσα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο για μια διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα».
    Συμπλήρωσε όμως πως «εις πείσμα εμείς θα προχωρήσουμε» και ότι «στόχος είναι να κλείσει (το πρόγραμμα) πριν από το τελευταίο Eurogroup αυτού του χρόνου». Α, ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ,
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ !
Τα εθνικά θέματα
    Ο υπουργός Εξωτερικών, στο μεταξύ, τάχθηκε κατά της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα
    Όπως είπε, δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, προκείμενου να συγκληθεί.
    «Καλοδεχούμενοι οι πρόεδροι των κομμάτων αν θέλουν περαιτέρω ενημέρωση», πρόσθεσε.
    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να πάψει να παραβιάζει του κανόνες Διεθνούς Δικαίου.
Μίχαλος: Το τέλος του μνημονίου δεν είναι ένα είδος εθνικής απελευθέρωσης
http://www.real.gr/
    «H ελληνική οικονομία παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος στο 3ο στρατηγικό συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική, 2014».
    Όπως υποστήριξε, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα - όσο κι αν αναγνωρίζεται η προσπάθεια των τελευταίων ετών - ούτε οι δανειστές μας, ούτε οι αγορές ούτε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα ή τη βούληση του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς τη στενή επιτήρηση της τρόικας.
    Αυτή η δυσπιστία, ανέφερε ο ίδιος, προκαλείται σε μεγάλο βαθμό και από το κλίμα που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στο εσωτερικό της χώρας.
    Παρουσιάζοντας το τέλος του μνημονίου ως ένα είδος «εθνικής απελευθέρωσης» που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην προ κρίσης κανονικότητα: σε μια εποχή όπου το κράτος μπορεί να υπόσχεται και να μοιράζει χρήματα, τα οποία η χώρα αδυνατεί να παράγει.
    Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας και γα να ενεργοποιηθεί ξανά ο παραγωγικός μηχανισμός της οικονομίας, χρειάζονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα και εργαλεία ρευστότητας όπως η μείωση του κόστους ενέργειας. Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας χρειάζονται νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Κι αυτές με τη σειρά τους, χρειάζονται ένα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον.
    Και όχι συνθήκες "κινούμενης άμμου". Για να υπάρξει αποκατάσταση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζονται βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα τους καταβάλουν. Για να υπάρξουν δημόσια έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική, χρειάζεται μια υγιής οικονομική δραστηριότητα. Για να φορολογηθούν κέρδη, θα πρέπει πρώτα το κράτος να επιτρέψει να δημιουργηθούν, αντί να ενοχοποιεί την ίδια την έννοια της κερδοφορίας.
Χαρδούβελης: Η νέα μας σχέση με τους εταίρους -Εποπτεία 6-12 μήνες από ΕΕ και ΔΝΤ όταν βγούμε από το μνημόνιο
    Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποκάλυψε το πώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα, μετά την περίφημη «έξοδο από το Μνημόνιο» για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση.
    Σύμφωνα με τα όσα είπε στο πρακτορείο Reuters, στην Ελλάδα θα υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκη Ενωση και το ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, χωρίς την τρέχουσα "μικρο-διαχείριση" από τους δανειστές».
    Αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή πιστωτικής γραμμής στήριξης, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει από τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες και θα διέπεται από πολύ ελαφρύτερη εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν.
    «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και εσύ θα έχεις έναν προφυλακτήρα, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό να μπορέσεις να αντλήσεις κεφάλαια» είπε χαρακτηριστικά.
    Οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης και όπως διευκρίνισε ο Γκ. Χαρδούβελης «η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του Μνημονίου».
    Το σχόλιο του Reuters είναι πως «η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μια τέτοια συμφωνία εξόδου θα την ενισχύσει πολιτικά αλλά και την χώρα έναντι των αγορών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου