Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

9.Αλλάζει ο νόμος για τον συνδικαλισμό. Βάζουν φρένο στα προνόμια και την ειδική χρηματοδότηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Αλλάζει ο νόμος για τον συνδικαλισμό. Βάζουν φρένο στα προνόμια και την ειδική χρηματοδότηση
Με ημίμετρα, δουλειά δεν γίνεται.
Άς τα πιάσετε από την αρχή όλα, και καταλήξτε σε μέτρα που θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω τουλάχιστον.
-Καμία επιπλέον οικονομική απολαβή για τους συνδικαλιστές.
-Κανονικό ωράριο εργασίας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
-Χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων, από τους εργαζόμενους και μόνον, και εφ’ όσον θέλουν.`
-Κατάργηση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των προνομίων που απολαμβάνουν ως συνδικαλιστές.
Αυτά, πρόχειρα – πρόχειρα, και μου φαίνονται εύλογα.
    Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» μετά από 32 χρόνια προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας.
    Στο τραπέζι μπαίνουν μία σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
    Στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Η ατζέντα των αλλαγών
* Ο τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ενίσχυση των συνδικάτων από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από όσους εργαζομένους το επιθυμούν.
* Το πρόβλημα του κατακερματισμού που παρατηρείται καθώς σήμερα υπάρχει πληθώρα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.
* Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή με ποια διαδικασία θα λαμβάνεται η απόφαση. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρείες πλειοψηφίες των εργαζομένων.
* Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.
* Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στην πράξη το καθεστώς χορήγησης αδειών είναι πιο ευέλικτο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι άλλωστε εξηγείται το ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών προέρχεται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου