Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

9.Από τα γήπεδα και την TV, μέχρι την Ευρωβουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Από τα γήπεδα και την TV, μέχρι την Ευρωβουλή
    Η επιβεβαίωση της έντονης φημολογίας που ξέσπασε λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις και ήθελε τον πρωθυπουργό να ρίχνει στη μάχη όχι κάποιας περιφέρειας ή έστω ενός δήμου της χώρας αλλά των Βρυξελλών τον Θοδωρή Ζαγοράκη κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και μάλλον με πικρόχολο τρόπο.
    Κι αν η έκπληξη ήταν αναμενόμενη, μιας και μιλάμε για το Ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου μέχρι τώρα με τη μέθοδο της λίστας τα κόμματα έστελναν κάποια από τα προβεβλημένα στελέχη τους, συνεπικουρούμενα από ανθρώπους που βάσει τουλάχιστον βιογραφικών είχαν τα φόντα να “σταθούν” στο ευρωπαϊκό… γήπεδο, η ιστορία των… εντός έδρας πολιτικών αναμετρήσεων δείχνει πως προκειμένου να συγκινηθούν οι μεγάλες μάζες μιας χώρας, που χρόνια τώρα επιμένει πως “αν δεν το πει η τηλεόραση, δεν έγινε ποτέ”, σημασία έχει (και σε κάποιες περιπτώσεις αποκλειστικά και μόνο) η λάμψη του υποψηφίου και τα “ψηφαλάκια” με τα οποία θα ενισχύσει την κομματική προσπάθεια.
ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο… ΤΣΑΡΟΣ
    Και μπορεί η υποψηφιότητα του “Ζαγόρ” να προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση μερίδας οπαδών του ΠΑΟΚ που έστειλε το μήνυμα “μαυρίστε τον”, όμως οι αθλητές υπήρξαν ανέκαθεν τα αγαπημένα παιδιά των κομμάτων που προς άγραν ψήφων πείθονταν να διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή ή ακόμη και εκείνη του πρώτου πολίτη μεγάλων λιμανιών.
    Με πιο γνωστή περίπτωση εκείνη του “φτερωτού γιατρού”, του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου που εξαργύρωσε τη δόξα των μεταλλίων του εισερχόμενος αρχικά στη Βουλή και μένοντας τελικά στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης για 12 χρόνια, κάτι που μετά τα ισόβια ίσως μετάνιωσε, αλλά και του Παναγιώτη Φασούλα που κατάφερε φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα να πείσει τους φίλους του Ολυμπιακού να του δώσουν το τιμόνι του Πειραιά, στον οποίο άφησε μάλλον μηδενικό έργο.
    Στο Κοινοβούλιο, πάλι, μπάλα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν κι όχι με τον ίδιο τρόπο, μιας και κάποιοι είναι παλιοί και έμπειροι όπως η Σοφία Σακοράφα και κάποιοι πρόσφεραν αφειδώς το γέλιο στους τηλεθεατές της Τηλεόρασης της Βουλής όπως ο Γιώργος Ανατολάκης, πολλοί αθλητές.
   Ο χρυσός Πύρρος Δήμας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, υπήρξε μία επιλογή μάλλον τιμητική ή διακοσμητική για τις… φαρμακόγλωσσες, ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ιωαννίδης κατάφερε με την καριέρα του ως προπονητής να εκλέγεται ανελλιπώς από το 2004 βουλευτής της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης και μάλιστα να έχει διατελέσει και υφυπουργός Αθλητισμού.
    Αν και η μπασκετική του καριέρα δεν είχε και μεγάλες επιτυχίες, ο Βασίλης Κικίλιας κατάφερε να μπει στη Βουλή, ενώ ο Κώστας Κουκοδήμος μετά τα σκάμματα έκανε άλμα προς την πολιτική, φτάνοντας κι αυτός στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
    Πάντως, το φαινόμενο των αθλητών που κατέληξαν στον στίβο της πολιτικής κάθε άλλο παρά ελληνικό είναι, αφού ακόμη και ο “τσάρος” Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πρωταθλητής του τζούντο, ο ρέκορντμαν Σεργκέι Μπούμπκα κάθισε στα έδρανα του ουκρανικού κοινοβουλίου, ενώ ο μάγος της μπάλας Πελέ διετέλεσε και υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας!
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ
    Κι αν για τους εκπροσώπους του αθλητισμού τα πικρόχολα σχόλια δίνουν και παίρνουν, η τέχνη ήταν πάντοτε προνομιακό πεδίο επιλογής υποψηφίων, μιας και οι άνθρωποι του πνεύματος μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τόπο. Όμως τι σχέση μπορεί να έχει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη της διεθνούς ακτινοβολίας με τον φωσκολικό αστυνόμο Στάθη Θεοχάρη, που κόντεψε να μην εκλεγεί καθώς οι γιαγιάδες φανατικές τού “Καλημέρα ζωή” δεν ήξεραν πως για να στείλουν τον “αδιάφθορο” ένστολο στη Βουλή πρέπει να σταυρώσουν το όνομα Γιώργος Βασιλείου; Όπως και οι αθλητές-βουλευτές, έτσι και οι καλλιτέχνες συνάδελφοί τους, ήταν και παραμένουν πολλών ταχυτήτων. Από τη μεγάλη κυρία του θεάτρου Άννα Συνοδινού που εκλέχτηκε έξι φορές βουλευτής Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών έως την επίσης “φωσκολικιά” Ελένη Κούρκουλα, που έγραψε ιστορία ως “Σελήνη” πριν να βρεθεί στα έδρανα αλλά και στα υπουργικά γραφεία, η απόσταση μοιάζει μεγάλη. Τα βουλευτικά έδρανα έχουν τιμήσει με την παρουσία τους καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Καζάκος, η Πέμη Ζούνη ή η νυν βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, ενώ σαφέστατο σημάδι ωρίμανσης των τηλεορασόπληκτων ψηφοφόρων είναι το γεγονός πως απέτυχαν να εκλεγούν άλλα ονόματα όπως η Βάνα Μπάρμπα, ο Κώστας Μπίγαλης και η Έφη Σαρρή. Τώρα αν η Ευρωβουλή θα καταφέρει να ζήσει χωρίς τον λαϊκό βάρδο Μάκη Χριστοδουλόπουλο, που είναι υποψήφιος με το κόμμα Πολύδωρα, μόνο ο έλληνας ψηφοφόρος γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου