Κυριακή 27 Απριλίου 2014

1.Ό,τι δεν κάνει η Ελλάδα, το κάνει ο Πούτιν - Θέλει να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κριμαίας

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
1.Ό,τι δεν κάνει η Ελλάδα, το κάνει ο Πούτιν - Θέλει να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κριμαίας
«Ολων των λαών που υπέφεραν κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων»
Το έστειλε ο Δημήτρης Ακριτίδης
ΒΗΜΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ,
Αθηναϊκό Πρακτορείο
    Στην ανάγκη να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν την σταλινική εποχή αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες.
    Ο ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των λαών της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν τη σταλινική εποχή και πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μ. Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.
    Ο Πούτιν χαρακτήρισε την πολιτική αυτή μια «πολύ σοφή, σωστή πολιτική», την οποία ακριβώς προτίθεται να ακολουθήσει και ο ίδιος σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι λόγος γίνεται για αποκατάσταση «όχι μόνο των Τατάρων της Κριμαίας, διότι κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων υπέφεραν και οι Αρμένιοι και οι Γερμανοί και οι Έλληνες, γι' αυτό πρέπει να μην ξεχάσουμε τους εκπροσώπους όλων αυτών των λαών».
    Ζητήματα τα οποία αφορούν στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας του ρώσου προέδρου με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου.
Σχόλια του Ρώσου προέδρου για τους Έλληνες της Κριμαίας και τα δικαιώματά τους
    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου.
    Συζητήθηκαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων τα οποία αφορούν την κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας».
    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ενώ έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων «για επίκαιρα ζητήματα της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου