Τρίτη 29 Απριλίου 2014

1.Καβάλα: Οι Φίλιπποι υποψήφιοι στον κατάλογο της UNESCO

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.Καβάλα: Οι Φίλιπποι υποψήφιοι στον κατάλογο της UNESCO
Espressonews.gr
     Επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα αποτελέσει ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων! Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε γραπτώς στον Δήμο Καβάλας το υπουργείο Πολιτισμού.
    Ο πλήρης φάκελος που προετοίμασε η επιστημονική ομάδα εργασίας του Δήμου Καβάλας με τη συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται ήδη προς τελική έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο πρόκειται να υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο διεθνής οργανισμός θα τον αξιολογήσει.
    Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής είναι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ο δήμος θα ζητήσει τη στήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων που σχετίζονται με την πανέμορφη πόλη, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
«Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων, που όχι μόνο θα αναδείξει την πολλαπλή ιστορικότητα μιας φημισμένης από την αρχαιότητα και τα πρωτοχριστιανικά χρόνια περιοχής, αλλά παράλληλα θα δώσει και το έναυσμα ώστε να γίνουν μία σειρά από εργασίες που θα βοηθήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή και αναγνώρισή της» τόνισε ο κ. Σιμιτσής.
    Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου