Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ



ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Πειραιάς,  29, Σεπτεμβρίου 2017
    Η εικαστική έκθεση “Documenta14”, η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε (5) χρόνια στο Κάσελ (Kassel) της Γερμανίας είναι μια διεθνής συνάντηση ανεγνωρισμένου κύρους και ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα σε παγκόσμια επίπεδο. Ο Adam Szymczyk ως καλλιτεχνικός διευθυντής της “Documenta14  της προσέφερε τον καλύτερο εαυτόν του,  η οποία φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται όχι μόνο στο Κάσελ (Kassel)  της Γερμανίας αλλά και στην Αθήνα (Αθήνα: 8 Απριλίου–16 Ιουλίου 2017,  Κάσελ: 10 Ιουνίου–17 Σεπτεμβρίου 2017).
    Η συμμετοχή στη “Documenta14” αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να προβάλλουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με ενδιαφερόμενους φορείς και σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο των τεχνών, ενισχύοντας τους θεσμικούς δεσμούς μεταξύ των πέντε (5) ηπείρων.
    Ειδικά για την Αθήνα, συμμετείχαν περισσότερα από σαράντα (40) διαφορετικά  ιδρύματα, περισσότεροι δε απο εκατόν εξήντα (160) καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο παρουσίασαν  τα έργα τους για την “Documenta14”. Οι χώροι και οι τοποθεσίες διοργάνωσης της “Documenta14” στην Αθήνα περιέλαβαν μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, βιβλιοθήκες, αρχεία, πλατείες, πάρκα και άλλα, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης μοιράσθηκε μεταξύ των ακολούθων τεσσάρων ιδρυμάτων όπως το Ωδείον Αθηνών, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ), Μουσείο Μπενάκη και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ).

    Στο πλαίσιο των συμμετοχών στο Κάσελ (Kassel) της Γερμανίας,   όπου μεταξύ των άλλων εκλεκτών καλλιτεχνών συμμετείχαν και οι τρεις (3) Αθηναίοι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γεώργιος Παπαδοκοτσώλης, Μάγδα Ρούσση και  Εμμανουήλ Ρούσσης στα πλαίσια του πρόγραμματος  Μαθαίνοντας απο την Αθήνα  για να διδάξουν  τους  ενδιαφερόμενους αλλά και  για να  εκθέσουν στη συνέχεια  όλοι μαζί τα θέματα, εμπνευσμένοι από τον αρχαίο Ελληνικό μύθο:  H Ευρώπη και ο Ταύρος”. Το  “Μαθαίνοντας από την Αθήνα” εκφράστηκε ως μια εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας και του εκπαιδευτικού πειραματισμού.
Εξειδικεύοντας τα ανωτέρω, σημειώνεται ότι τόσο τα μαθήματα όσο και η έκθεση με τα έργα των  Ζωγραφικής, Γλυπτικής & Χαρακτικής πραγματοποίηθηκαν απο 12/8 έως 17/9/2017,  στον εκθεσιακό χώρο της  Ακαδημίας Καλών ΤεχνώνMal-Akademie” στην Φρανκφούρτη.
    Στον  εν  λόγω μύθο οι τρεις διδάσκοντες ήσαν απο Ελληνικής πλευράς οι προαναφερθέντες: Γεώργιος Παπαδοκοτσώλης, Μάγδα Ρούσση και Εμμανουήλ Ρούσσης οι οποίοι μελέτησαν, δίδαξαν και δημιούργησαν τις εκφάνσεις του μύθου όπως αναφέρεται απο τον Αισχύλο, Ησίοδο, Συμωνίδη, Βακχυλίδη, Μόσχο Οβίδιο, Νόννο και άλλους ποιητές. Στα εγκαίνεια της έκθεσης εκτός των Διευθυντών, στελεχών και φοιτητών εκθετών της Ακαδημίας παρευρέθησαν και διάφοροι καλεσμένοι όπου αναμεσά τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παροικίας  κ. Νικόλαος Αθανασιάδης, η  Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μαρία Ζήση καθώς και άλλοι εκπρόσωποι μουσείων και άλλων φορέων απο την πόλη της Φρανκφούρτης.
    Οπως προαναφέρθηκε,  η Αθήνα  και το Κάσελ (Kassel)  φιλοξένησαν την έκθεση από κοινού και επί ίσοις όροις.  Οι διαφορετικοί τόποι, το πολιτιστικό υπόβαθρο και οι διάφορες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Αθήνα και στο Κάσελ (Kassel) αποτέλεσαν στοιχεία της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας και στα δύο μέρη της εκθεσης, διαμορφώνοντας και καθορίζοντας την ίδια στιγμή τα έργα των καλλιτεχνών.
    Εν κατακλείδι η “Documenta14”  φιλοδοξεί πάντα να συμπεριλαμβάνει  πλήθος διαφορετικών φωνών, ανάμεσα και πέρα απο τις δύο αυτές πόλεις, επιχειρώντας  μια προβλητική του Ευρωπαικού πλαισίου από την πλεονεκτική θέση που της προσφέρει η Αθήνα, μια Μεσογειακή μητρόπολη τοποθετημένη στο σταυροδρόμι των πέντε (5) ηπείρων. Τόσο η φυσική όσο και η γεωγραφική απόσταση μεταξύ της Αθήνας και του Κάσελ (Kassel)   ενδυνάμωσαν ριζικά την διαδικασία  ως και τον τρόπο με τον οποίο εβίωσαν τα συναισθήματα θαυμασμού και ικανοποίησης οι επισκέπτες της  Documenta14”.  Μέσω ευρυτάτων προγραμμάτων και συνεργασιών,  η  Documenta14”   επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο ζεύξεις πόλεων, τέχνης και ιστορίας.
Μάγδα Ρούσση, (Μ.Α)
Εικαστικός Καλλιτέχνης & Ερευνήτρια
τ. Ιδρύτρια &Υπεύθυνη της “Εικαστικής Ομάδας Πανεπιστημίου Πειραιώς”
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος- Καλλιτεχνικού Τμήματος-“Πειραικός Σύνδεσμος”
Μέλος Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα (C.I.G)
Μέλος Ινστιτιούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος (Ι.Σ.Μ.Ε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου