ΜΑΖΕΜΕΝΑ
ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
7.ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αύριο , Καθαρή
Δευτέρα, μέρα κατ’ εξοχή νηστείας, όσοι μείνουν στο σπίτι και δεν πιάσουν τα
βουνά, τους κάμπους, τα ποτάμια και τις ταβέρνες, μπορούν να δοκιμάσουν μια από
τις συνταγές θαλασσινών που ακολουθούν. Δεν θα το μετανοιώσουν !
Χταπόδι στιφάδο
Συστατικά
1/2κιλό χταπόδι
λάδι
αλατοπίπερο
2φύλλα δάφνης
1/2φλ.χυμός ντομάτας
2σκελ.σκόρδο ολόκληρες
15κρεμμύδια μικρά ολόκληρα
1/2φλ.κόκκινο κρασί
λάδι
αλατοπίπερο
2φύλλα δάφνης
1/2φλ.χυμός ντομάτας
2σκελ.σκόρδο ολόκληρες
15κρεμμύδια μικρά ολόκληρα
1/2φλ.κόκκινο κρασί
Οδηγίες
Βράζουμε σε μπόλικο νερό το χταπόδι μέχρι
να μαλακώσει, περίπου 30 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί από το
βρασμένο χταπόδι,
Κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια και το
ρίχνουμε σε κατσαρόλα με λάδι μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το
κρασί.
Μόλις απορροφήσει λίγο το αλκοόλ
προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και όσο ζωμό χρειάζεται να καλύψουμε τα υλικά μας.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης
και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μείνει με τη σαλτσούλα
του.
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό με ρυζάκι ή
και σκέτο.
Σουπιές με σπανάκι
Αν ο Ποπάυ
ήξερε αυτή τη συνταγή, δεν θα έτρωγε το σπανάκι του από κονσέρβα!
Σιγουρέψου ότι
έχεις:
1 κιλό σουπιές
2 κιλά σπανάκι καθαρισμένο και
ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό
τομάτας Pummaro Κλασικό
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
άνηθο ψιλοκομμένο
φλούδα πορτοκαλιού κομμένη ζυλιέν
φλούδα ντομάτας τυλιγμένη
Ξεκινάμε!
Καθάρισε, ξέπλυνε, στράγγιξε και κόψε σε
κομματάκια τις σουπιές.
Πού πάει αυτή η ιστορία; Στην κατσαρόλα,
όπου θα βράσεις τις σουπιές με 4 φλιτζάνια αλατισμένο βραστό νερό για περίπου
10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τις στραγγίζεις χρησιμοποιώντας ένα
σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, για να κρατήσεις το ζωμό τους.
Μάρανε τα κρεμμυδάκια σε μια καυτή
κατσαρόλα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καούν.
Ύστερα, ρίξε το λάδι, πρόσθεσε τις
σουπιές, μόλις ζεσταθεί, να σοταριστούν για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε
το ζωμό που κράτησες, το σπανάκι, τον άνηθο, το συμπυκνωμένο χυμό τομάτας,
αλάτι και πιπέρι. Δε ρίχνεις κι ένα ανακάτεμα.
Άφησε να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά σε
μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να απορροφηθούν τα περισσότερα
από τα υγρά, και μετά δεν έχεις παρά να σερβίρεις τις σουπιές με το σπανάκι,
γαρνίροντας με φλούδες πορτοκαλιού και ντομάτας και με ψιλοκομμένο άνηθο.
Καλαμαράκια με κόκκινα
φασόλια
Μια χαρά τα
βρήκανε καλαμαράκια και κόκκινα φασόλια στην κατσαρόλα...
Σιγουρέψου ότι
έχεις:
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό καλαμάρια
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
Χυμό από 1 λεμόνι
1 μερίδα "Σπιτικό" μπουκέτο
μυρωδικών
½ κιλό KIDNEY BEANS σε κονσέρβα
Ξεκινάμε!
Καθάρισε τα καλαμαράκια, για να ξεκινήσουμε
από κάπου.
Στη συνέχεια, σόταρε σε μια κατσαρόλα τα
καλαμαράκια με το ελαιόλαδο, πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια και τον κύβο μυρωδικών
να σοταριστούν, και ρίξε το κρασί, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, τα φασόλια
στραγγισμένα από το ζουμί της κονσέρβας και 1 φλιτζανάκι νερό.
Άφησε τα καλαμαράκια με τα κόκκινα φασόλια
να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου και μπορείς να σερβίρεις το φαγητό ζεστό ή
και κρύο.
Χταποδάκι γιαχνί με
πατάτες
Αν θέλετε να
νοστιμίσετε τις πατάτες γιαχνί…
Σιγουρέψου ότι
έχεις:
1 χταπόδι 3 κιλά περίπου
1 κιλό πατάτες κομμένες σε μέτριους
κύβους
450 ml κρασί κόκκινο ξηρό
500 γρ. Pummaro για κοκκινιστά
180 ml ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καρότο κομμένο σε ψιλές φέτες
1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε
ζάρια
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
1 κ.σ. θυμάρι
½ κ.σ. ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
Ανάλογο πιπέρι και αλάτι
Ξεκινάμε!
Καθάρισε το χταπόδι και τις πατάτες και
πλύν’ τα όλα καλά, αλλά ξεχωριστά -μην πιάσουν και κοριούς…
Βάλε το χταπόδι σε κατσαρόλα με καπάκι και
πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το κρασί σε χαμηλή
φωτιά.
Μόλις βράσει καλά με το νερό που αφήνει,
βγάλε το χταπόδι και κόψ' το σε κομμάτια.
Σούρωσε τη σάλτσα σε μια άλλη κατσαρόλα,
πρόσθεσε το Pummaro για κοκκινιστά, το ελαιόλαδο
και ½ βραστό
λίτρο χλιαρό νερό και βράσε για 25 λεπτά, μόλις βράσουν οι πατάτες .
Μετά ρίξε το χταπόδι στη σάλτσα και βράσε
για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα
λαχανικά και το κρασί.
Καλή όρεξη!
Καλαμάρια γεμιστά με
σπανακόρυζο
ΥΛΙΚΑ
700 γρ. Καλαμάρια (6 μεγάλα ή 12 μικρά)
1 ζωμό λαχανικών Knorr «Σπιτικός»
165 ml. Άλτις κλασικό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
400 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και
χοντροκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
150 γρ. ρύζι καρολίνα
1 έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών κλασική
ιταλική Knorr
1 λεμόνι το χυμό του
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Χρόνος
Προετοιμασίας 70 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Αριθμός ατόμων 6 άτομα
Αν τα καλαμάρια που θα πάρουμε είναι φρέσκα
τα καθαρίζουμε ως εξής:
Τραβάμε και αποχωρίζουμε το κεφάλι από το
σώμα, παρασύροντας μαζί και τα εντόσθια.
Τραβάμε και αφαιρούμε το διάφανο κόκκαλο που
βρίσκεται κατά μήκος του σώματος των καλαμαριών και με ένα μαχαίρι κόβουμε και
πετάμε από το κεφάλι το κομμάτι με τα μάτια και το σκληρό «στόμα».
Τα ξεπλένουμε όλα πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος για τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τα καλαμάρια καλά, μέσα έξω και τα αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη γέμιση
Σε ένα τηγάνι βαθύ ζεσταίνουμε 45ml. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το ρύζι και τη Κλασική Ιταλική σάλτσα της Knorr και ανακατεύουμε. Μετά από 5 λεπτά περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα ¾. Κλείνουμε το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με οδοντογλυφίδα.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στο πίσω μέρος των καλαμαριών για να βγαίνει ο ατμός και να μην σκάσουν κατά το ψήσιμο.
Τη γέμιση που θα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί ανάμεσα στα καλαμάρια.
Περιχύνουμε με το ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος για τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τα καλαμάρια καλά, μέσα έξω και τα αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη γέμιση
Σε ένα τηγάνι βαθύ ζεσταίνουμε 45ml. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το ρύζι και τη Κλασική Ιταλική σάλτσα της Knorr και ανακατεύουμε. Μετά από 5 λεπτά περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα ¾. Κλείνουμε το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με οδοντογλυφίδα.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στο πίσω μέρος των καλαμαριών για να βγαίνει ο ατμός και να μην σκάσουν κατά το ψήσιμο.
Τη γέμιση που θα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί ανάμεσα στα καλαμάρια.
Περιχύνουμε με το ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Γαριδομακαρονάδα με
σπανάκι
Νηστήσιμη,
πρωτότυπη και λαχταριστή η σπαγκετάδα μας. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο
πιπέρι.
Υλικά
1 πακέτο σπαγκέτι ή άλλα ζυμαρικά της
αρεσκείας μας
1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεσαίου
μεγέθους (πάντως όχι πολύ μικρές, για να μην μας ταλαιπωρήσουν στο καθάρισμα),
φρέσκες ή κατεψυγμένες
4 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα,
ψιλοκομμένα
200 γρ. φρέσκα φύλλα σπανακιού (για να
γλιτώσουμε χρόνο παίρνουμε έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι σε συσκευασία σε κενό
αέρος, που όμως κοστίζει περισσότερο), χοντροκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το
τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθος ή μάραθος (χωρίς τα
χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
80 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 30΄
Μαγείρεμα 15΄ περίπου
Διαδικασία
Καθαρίζουμε
τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη.
Τις γαρίδες τις αλατοπιπερώνουμε και τις
αφήνουμε στην άκρη. Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2
λίτρα νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην
κατσαρόλα.
Συμπληρώνουμε και άλλο νερό και 1 γεμάτη
κουτ. σούπας αλάτι και το βάζουμε να βράσει.
Σε αυτόν τον αρωματικό ζωμό βράζουμε τα
ζυμαρικά, για όση ώρα λέει η συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι
ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
Βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα
κρεμμυδάκια για 1 λεπτό.
Μετά προσθέτουμε το σπανάκι και αλάτι και
ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον κόλιανδρο
και βράζουμε για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε
για 2-3 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερές.
Προσθέτουμε τον άνηθο, διορθώνουμε το αλάτι
(αν χρειάζεται), ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε
αμέσως με μπόλικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου