Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

8.Έρχεται φορολόγηση και για τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Έρχεται φορολόγηση και για τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα
Να δούμε, τι άλλο θα σκεφτούν…Μην τους βάζετε ιδέες.
’ΠΕΝΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ’’
Το έστειλε ο Δημήτρης Ακριτίδης

    Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος θα φέρει εξελίξεις και στην κινητή τηλεφωνία, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, και με βάση πάντα τις αναφορές επί του θέματος, το Υπουργείο Οικονομικών..  ..σχεδιάζει την φορολόγηση έως και κατά 42% των εταιρικών κινητών, των συσκευών δηλαδή που δίνουν οι διάφορες επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
    Σύμφωνα με τον νέο ΚΦΕ, η παροχή κινητού τηλεφώνου από την εταιρεία προς τον υπάλληλο ή η κάλυψη του συνόλου ή μέρους του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας αυτού, θα αποτελεί εισόδημα για τον εργαζόμενο, οπότε θα προστίθεται στο συνολικό εισόδημα του και θα φτάνει να φορολογείται έως και κατά 42%, κάτι που θα εξαρτάται άμεσα από το υπόλοιπο εισόδημα.
    Έτσι, για παράδειγμα, εάν οι λογαριασμοί του κινητού τηλεφώνου φτάνουν, κάθε μήνα, τα 100 ευρώ, άρα τα 1.200 ετησίως, τότε ο εργαζόμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο που θα φτάνει ακόμα και τα 504 ευρώ, ανάλογα και με τα υπόλοιπα εισοδήματα του. Φυσικά, αξίζει να υπογραμμιστεί πως κάθε λογαριασμός κινητής φορολογείται τόσο με το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας όσο και με ΦΠΑ.
   
Ενημέρωση: Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο σχεδιαζόμενος φόρος των εταιρικών κινητών κρίνεται αντισυνταγματικός, απόφαση που έχει ανακοινωθεί από τις 10 Ιανουαρίου και που δεν φαίνεται να λήφθηκε υπόψιν από το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το ΣτΕ «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός».

1 σχόλιο:

  1. Σιγά μην υπολογίσουμε τώρα τις αποφάσεις του ΣτΕ !!! Άς βάλουμε τώρα το φόρο να κάνουμε τη δουλειά μας, και έχουμε καιρό ! Άλλος θα βγάλει "τα κάστανα από τη φωτιά". Μήπως άραγε θα είναι ο πρώτος (ή ο τελευταίος) αντισυνταγματικός νόμος που θα ψηφισθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή