Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

3.Αφγανιστάν: Νέος κύκλος αίματος

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
3.Αφγανιστάν: Νέος κύκλος αίματος
    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε τρεις διαφορετικές πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.
    Εννέα από τους ενόπλους ήταν μεταξύ των νεκρών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 20 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ιππασίας στο βόρειο Αφγανιστάν.
    Ένας βομβιστής είχε ως στόχο έναν πρώην μουτζαχεντίν διοικητή, τον Μιρ Αλάμ, στην πόλη Κουντούζ.
    «Ο Μιρ Αλάμ διέφυγε χωρίς να τραυματιστεί, ωστόσο 6 πολίτες που παρακολουθούσαν τον αγώνα σκοτώθηκαν και 20 ακόμα τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Γκουλάμ Μουσταφά Μοχσενί, αρχηγός του τοπικού αστυνομικού τμήματος.
    «Ο Μπασίρ Μπασαράτ, αξιωματούχος της αστυνομίας και δύο σωματοφύλακες του Μιρ Αλάμ ήταν μεταξύ των τραυματιών», δήλωσε ο Μοχσενί, προσθέτοντας ότι τα θύματα διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.
    Χθες εξάλλου, 5 μαχητές Ταλιμπάν εισέβαλαν στο επαρχιακό γραφείο της εκλογικής επιτροπής στην περιοχή Νταρούλ Αμάν στα δυτικά της Καμπούλ. Επί 5 ώρες οι μαχητές αντάλλασαν πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
    «Δύο αστυνομικοί, ένας υποψήφιος και ένας υπάλληλος του γραφείου σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και 2 ακόμα αστυνομικοί τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η διαμάχη έλαβε τέλος όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους μαχητές.
    Στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, 3 μαχητές φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά επιτέθηκαν σε ένα υποκατάστημα τράπεζας. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν.
    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι νεκροί ήταν δύο φρουροί της τράπεζας και 3 πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένας υπάλληλος της τράπεζας.
    «Ένας από τους επιτιθέμενους ενεργοποίησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά και ανατινάχθηκε στην είσοδο της τράπεζας. Δύο ακόμα εισέβαλαν στο κτίριο και άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν στην τράπεζα Kabul Bank στην πόλη Ασανταμπαντ», είπε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του τοπικού αστυνομικού τμήματος.
    «Δεκαέξι πολίτες που βρίσκονταν εκεί για να λάβουν τον μισθό τους τραυματίστηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τους δύο δράστες.
    Επίσης, στην επαρχία Χελμάντ, νότια της χώρας, μια γυναίκα αστυνομικός πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι της. «Η Ραζία Γκιουλ, 30 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άγνωστο, ενώ πήγαινε στο γραφείο στην περιοχή Γκερέσκ», δήλωσε εκπρόσωπος του επαρχιακού κυβερνήτη.
    Την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Καμπούλ και την Κουνάρ ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ενώ εκπρόσωπός τους υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν μεγαλύτερος.
    «Δεκάδες εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στην Καμπούλ», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι στην επαρχία Κουνάρ τουλάχιστον 28 στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου