ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.Μαθήματα ετυμολογίας στο ΓΕΕΘΑ από έναν απόστρατο του Πολεμικού
Ναυτικού
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΟΣ
Το πρώτο γιατί δεν πρέπει να αλλάξει ο χαρακτηρισμός απόστρατος.
Και το δεύτερο κάτι που το Onalert έχει
επισημάνει και δέχτηκε λυσσαλέες και “υπόγειες”
επιθέσεις.Ένας Αρχηγός οφείλει, έχει καθήκον να προστατεύει τον όποιο ΥΕΘΑ . Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλά, να εξηγεί κι αν χρειαστεί να λέει όχι.
Το κείμενο του κ. Κώστα Βουλγαράκη πρέπει να διαβαστεί με προσοχή. Και δεν εννοούμε από τους απόστρατους. Αυτοί ξέρουν.
Κώστας Βουλγαράκης
national-pride.org
Είμαι «απόστρατος» !!
Πρόσφατα ‘’διέρρευσε’’ στο διαδίκτυο έγγραφο του Α/ΓΕΕΘΑ, που φαίνεται να υιοθετεί πρόταση του ΥΕΘΑ κου Αβραμόπουλου, για αλλαγή του όρου «απόστρατος», με τον όρο «βετεράνος» και επ’ αυτού ζητά και τις απόψεις των ΕΑΑ.
Επί του θέματος αυτού – ως ήταν επόμενο – αναπτύχθηκε ευρεία συζήτηση στις τάξεις των αποστράτων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κατά βάση διακωμωδείται το θέμα (είτε αυθόρμητα, είτε και σκόπιμα, είτε με επίγνωση του θέματος, είτε και με επιπολαιότητα, αλλά ενδεχομένως και για πολλούς και διάφορους άλλους λόγους).
Για το λόγο αυτό, καταθέτω και τις δικές μου απόψεις, που αφορούν στην πρακτική αλλά και στην ηθική διάσταση του θέματος.
- «Απόστρατος», είναι μια καθαρά Ελληνική λέξη, που ετυμολογικά και πρακτικά αποδίδεται σ’ αυτόν που είναι αποστρατευμένος, δηλαδή, εκτός του στρατεύματος. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί, με δική του πρωτοβουλία, λόγω παραπτώματος, λόγω ασθένειας ή και διότι ευδοκίμως ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του. Μπορεί επίσης να συμβεί πολύ πρόωρα ή με τις ελάχιστες χρονικά συμβατικές υποχρεώσεις του ή και λόγω ορίου ηλικίας. ΟΛΟΙ τους όμως, ανεξαρτήτως των λόγων αποχώρησης και της προσφοράς τους, όταν τίθενται εκτός στρατεύματος, χαρακτηρίζονται ως «απόστρατοι» !!
- «Απόμαχος», είναι επίσης μια καθαρά Ελληνική λέξη, που ετυμολογικά αποδίδεται σ’ αυτόν που τίθεται εκτός της μάχης, ενώ πρακτικά αποδίδεται σ’ αυτόν που τίθεται εκτός της ενεργούς υπηρεσίας, έχει δηλαδή πάψει πια να εργάζεται, κυρίως λόγω προκεχωρημένης ηλικίας. Ο όρος αυτός, έχει πρακτικά μια ποιητική – λυρική διάσταση, που αποδίδει τιμή και σεβασμό, σ’ αυτόν που ολοκλήρωσε ευδοκίμως την προσφορά του στην κοινωνία, τη μάχη του με …. τη ζωή !! Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε πρόωρα και αυτοβούλως την ενεργό υπηρεσία, για να ασχοληθεί με κάτι άλλο, διότι τότε, απλά του αποδίδεται ο όρος του «πρώην».
- «Βετεράνος», είναι ξενικός όρος που προέρχεται από το λατινικό veteranus και αποδίδεται στον παλιό, απόμαχο πολεμιστή. Τυπικά και ηθικά, «πολεμιστής» είναι μόνο αυτός που …. «έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις …., κατόπιν διατεταγμένης αποστολής ή σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος»!! Στα Ελληνικά, ο αντίστοιχος όρος που έχει επικρατήσει είναι «Αγωνιστής» (αν και παρά τον πλούτο της γλώσσας μας, η ξενομανίας μας επέβαλλε ως πιο αυτονόητο, το ξενικό βετεράνος). Επειδή όμως, κατά συνέπεια της έννοιας του το βετεράνος, υποδηλώνει έναν «έμπειρο απόμαχο», κάποιοι καθ’ υπερβολή αρέσκονται να αυτο-βερμπαλίζονται, αποδίδοντας εξ ιδίων και καταχρηστικά τον όρο : πχ βετεράνος της πολιτικής ή βετεράνος της δημοσιογραφίας !!
Μια απλή ανάγνωση (μετά της ανάλογης σκέψης), οδηγεί αυτονόητα στο συμπέρασμα ότι : δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη, ένας Απόστρατος να είναι και Απόμαχος, αλλά ούτε βεβαίως και ένας Απόστρατος ή ένας Απόμαχος, να είναι και Αγωνιστής (Βετεράνος), εάν αυτός δεν έχει συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις (ενεργά και αποδεδειγμένα) !!
ΓΙΑΤΙ όμως ανέκυψε τώρα ένα τέτοιο θέμα, την ώρα που οι απόστρατοι, έχουν τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα να τους απασχολούν και ειδικά οι Ε.Δ. και τα στελέχη τους πολλά περισσότερα, καθώς και άλλες πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες (ή μήπως όχι) !?
Το γεγονός ότι, ο Υπουργός εξέφρασε ΑΠΛΑ μια γνώμη (από κάποια ίσως παράσταση, που κάπου στο εξωτερικό είδε και …. λάθος κατάλαβε) και ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ, άμεσα δεν του εξήγησε και δεν τον «προφύλαξε», με προβληματίζει. Θεωρώ ότι ο κάθε πολιτικός, αυτονόητα δεν έχει πλήρη επίγνωση, ούτε των ιδιαιτεροτήτων του στρατεύματος, ούτε της σημασίας της ορολογίας στην επικοινωνία μας, ούτε βεβαίως και κυρίως, τη βαρύτητα των ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ μας, στο ηθικό μας !!! Αυτό είναι ένα από τα (πολλά) καθήκοντα του Αρχηγού, που απορρέει από την Αποστολή του και μια υποχρέωση του, έναντι του πολιτικού προϊστάμενου του.
Αν πάλι αυτό το θεωρούν ως μια παράμετρο «εκσυγχρονισμού», θα συνιστούσα, ας αρχίσουν από τα θέματα αξιολόγησης και αξιοκρατίας, από την αναμόρφωση της εκπαίδευσης του προσωπικού, από τον εκσυγχρονισμό των δομών διοίκησης, από την αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων και βέβαια πρωτίστως, από με τα θέματα μέριμνας προσωπικού, τη στέγαση, την περίθαλψη και την αρωγή των οικογενειών τους, με ίδια μέσα, χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις των Π/Υ, απλά …… με βούληση, αποφασιστικότητα και όραμα (και μη μου πείτε, ότι τα λέω τώρα ως «απόστρατος» ……) !!
Εν κατακλείδι !! Επί τριάντα επτά (37) χρόνια προσηλώθηκα και προετοιμαζόμουνα, ώστε, όταν και αν έρχονταν … «η κρίσιμη ΕΚΕΙΝΗ ώρα», να μπορώ σήμερα να απολαμβάνω αυτοδίκαια, τον τιμητικό όρο του Αγωνιστή (Βετεράνου) και όχι του απλού και ταπεινού «Απόστρατου»!!
Δυστυχώς, δεν τον δικαιούμαι !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου