Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

10.ΠΕΔΥ Αποδεκατισμένο από γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.ΠΕΔΥ Αποδεκατισμένο από γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα

    Με λιγότερους από τους μισούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ άρχισε τυπικά χθες να λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας αποτίμησε θετικά τη χθεσινή πανελλαδική πρεμιέρα του ΠΕΔΥ, με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως «όλα κύλησαν εξαιρετικά ομαλά».
    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοικητές των δύο υγειονομικών περιφερειών της Μακεδονίας και Θράκης, από το σύνολο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που όφειλαν να παρουσιαστούν σήμερα στην υπηρεσία τους, για να στελεχώσουν τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, παρουσιάστηκαν λιγότεροι από τους μισούς. Ειδικότερα, από το σύνολο των γιατρών που υπάγονται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια παρουσιάστηκε περίπου το 37%, ενώ αντίστοιχα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια παρουσιάστηκε το 48%.
«ΤΑ ΚΕΝΑ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ»
    Τα στοιχεία αυτά δεν απογοήτευσαν το υπουργείο Υγείας, που εκτιμά ότι περισσότερες από 100 μονάδες του ΠΕΔΥ θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ να αρχίσουν να δέχονται τους πρώτους ασθενείς.
    Εξάλλου, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης για τις ελλείψεις γιατρών: «όλα τα κενά θα καλυφθούν το αργότερο σε έναν μήνα».
    Σύμφωνα με το κ. Γεωργιάδη: «Όλες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ παρελήφθησαν από τους νέους διευθυντές, ενώ η καταγραφή των υλικών εξελίχθηκε κανονικά χωρίς να καταγραφούν ζημιές, παρότι οι μονάδες έμειναν κλειστές για σημαντικό χρονικό διάστημα».
    Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σύνολο της μεταρρύθμισης θα διαρκέσει δύο χρόνια και η συγχώνευση των μονάδων 24ωρης λειτουργίας στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Τεράστιες οι περικοπές των τελευταίων ετών
    Η έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ παραμένει στον αέρα υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), καταγγέλλοντας για ακόμη μία φορά το υπουργείο Υγείας για προχειρότητα.
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ Δημήτρη Τσάμη, η λειτουργία του συστήματος υγείας επιτυγχάνεται χάρη στις προσπάθειες και την άτυπη χρηματοδότησή του από τους ιατρούς. Όπως εξήγησε ο ίδιος, την τελευταία τετραετία ο ιατρικός κόσμος έχει υποστεί τεράστιες περικοπές, «συμβάλλοντας» στα οικονομικά αποτελέσματα που με ενθουσιασμό παρουσίασε η κυβέρνηση. Παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:
- Οι αμοιβές των νοσοκομειακών ιατρών μειώθηκαν περισσότερο από 30%.
- Οι εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών είναι απλήρωτες εδώ και μήνες.
- Η αμοιβή των επισκέψεων στους ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς μειώθηκε κατά 50%.
- Οι οφειλές των παλαιών ταμείων «κουρεύτηκαν» κατά 15%.
- Χιλιάδες ιατροί του ΕΟΠΥΥ οδηγήθηκαν σε εκβιαστική αυτοαπόλυση.
- Οι ιατροί των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ οδηγούνται από τη διαθεσιμότητα στην απόλυση.
- Ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να οφείλει για πληρωμή εξετάσεων και ιατρικών πράξεων από παλιά ταμεία από το 2010. Το συνολικό ποσό των οφειλών για όλη την Ελλάδα φθάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ
.
    Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, θα πρέπει να σταματήσει η διαρκής μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και να υπογραφούν το συντομότερο νέες, δίκαιες και ισοβαρείς συμβάσεις με τους γιατρούς, καθώς «ο ιατρικός κόσμος δεν μπορεί να ‘σέρνεται’ με ανανεώσεις των παλαιών συμβάσεων, οι οποίες άλλωστε παραβιάσθηκαν απολύτως και κατ’ επανάληψη».
    Σχολιάζοντας τη χθεσινή πρώτη μέρα λειτουργίας του ΠΕΔΥ, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίτσας υποστήριξε ότι «με το ‘
γονατογράφημα’ που ψήφισαν δεν θα υπάρξει δυνατότητα λειτουργίας πρωτοβάθμιας υγείας. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να απολυθούν οι ιατροί».
ΓΡΙΠΗ Στους 104 έφτασαν οι νεκροί
    Τους 104 έφτασαν οι νεκροί από τη νέα γρίπη στη διάρκεια μόνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
    Μέχρι και χθες 45 ασθενείς εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας διαφόρων νοσοκομείων της χώρας. Από την αρχή της χρονιάς έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνολικά 277 ασθενείς με γρίπη.
    Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι η ίωση έχει περάσει σε φάση αποδρομής. Στην εκτίμηση αυτή εξάλλου συνηγορεί το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που καταφεύγουν σε ιατρική βοήθεια. Ωστόσο παρά τις ενδείξεις υποχώρησης της εξάπλωσης του ιού, εκτιμάται ότι σοβαρά περιστατικά θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου