Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

O Ζάεφ πανηγυρίζει για το αλυτρωτικό Ίλιντεν, η κυβέρνηση απουσιάζει


O Ζάεφ πανηγυρίζει για το αλυτρωτικό Ίλιντεν, η κυβέρνηση απουσιάζει
http://thessbomb.blogspot.com/
    Την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης εκμεταλεύεται ο Ζόραν Ζάεφ και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται για λύση του Σκοπιανού, λέγοντας μάλιστα ότι στην επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή θα καθοριστεί το νομικό πλαίσιο της επίλυσης στο ονοματολογικό.
    Ο ίδιος είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει τελική συμφωνία, αλλά θα υπάρξει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Παρασκευή.
    «
Είμαστε πολύ κοντά. Επιβεβαιώθηκε η 'μακεδονική' γλώσσα και ταυτότητα. Δεν είναι εύκολο το ζήτημα, αλλά η 'Μακεδονία' χρειάζεται ηγεσία. Και το δείξαμε» τόνισε, σύμφωνα με το Plusinfo της γειτονικής χώρας.
    Όσο για το δημοψήφισμα, αυτό το τοποθέτησε στις αρχές
Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί η κύρωση από το Κοινοβούλιο, ώστε η ΠΓΔΜ να κάνει την αίτηση για το ΝΑΤΟ. «Οι πολίτες θα γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία, το τέταρτο Ιλίντεν» τόνισε.
    Η αναφορά του κ. Ζάεφ για «
Δ' Ίλιντεν» έχει έναν ιδαίιτερο ιστορικό συμβολισμό.
    Το πρώτο (και αυθεντικό) Ίλιντεν ήταν η ομώνυμη στη σλαβική γλώσσα «Εξέγερση του Προφήτη Ηλία» του 1903 κατά των Οθωμανών, που οδήγησε στη βραχίβια «Δημοκρατία του Κρούσεβο».
    Οι ιστοριογράφοι της γειτονικής χώρας θεωρούν «Δεύτερο Ίλιντεν» την ανακήρυξη το 1944 της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας) ως συνιστών μέλος της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.
    Τέλος, ο όρος «Τρίτο Ίλιντεν» αποδίδεται στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Σκοπίων το 1991, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου