Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

5 τρόποι για να μείνεις ψύχραιμος όταν βλέπεις τη ζωή σου να αλλάζει


5 τρόποι για να μείνεις ψύχραιμος όταν βλέπεις τη ζωή σου να αλλάζει
Από parallaxi
    Όλοι έχουμε είτε καλές είτε κακές συνήθειες, οι οποίες είναι αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας που έχουμε διαμορφώσει μέχρι σήμερα και καθορίζουν την καθημερινότητά μας. Πράγματι ο εγκέφαλος μας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να επεξεργάζεται καλύτερα πληροφορίες σε γνώριμες καταστάσεις, και κουράζεται σε περιόδους αλλαγής.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μένουμε προσκολλημένοι στις ρουτίνες μας, και να αποφεύγουμε τις αλλαγές, οι οποίες απαιτούν προσωπική δουλειά και προσπάθεια. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες. Όποια κι αν είναι η περίσταση, υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να κρατάτε πάντα τις ισορροπίες.
Αναγνώρισε τι είναι αυτό που χάνεις
    Κάθε αλλαγή, περιλαμβάνει και μια απώλεια. Χάνεις κάτι για να πάρεις κάτι καινούριο. Όταν για παράδειγμα μετακομίζεις σε μια άλλη πόλη λόγω προαγωγής, αφήνεις πίσω την οικογένεια και τους φίλους σου. Πάντα κάτι θα πρέπει να τελειώσει για να ξεκινήσει κάτι άλλο. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως μέρος της διαδικασίας μετάβασης αποτελεί και το η επεξεργασία αυτής της απώλειας. Για αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό να μη νιώθει κανείς πολύ χαρούμενος πριν από κάποιο μεγάλο βήμα.
 Δημιούργησε ρεαλιστικά χρονικά πλαίσια
    Μπορεί να είσαι αυτή τη στιγμή πολύ φορτισμένος συναισθηματικά. Όμως προσπάθησε λίγο να δεις πως θα είναι η κατάσταση στο μέλλον, ώστε να προσαρμόσεις αναλόγως και τις προσδοκίες σου. Κάνε υπομονή στην αρχή ώστε να δεις πως θα είναι όταν θα ξεδιπλώνεται όλος αυτός ο νέος κόσμος μπροστά σου.
Κάνε μια λίστα με πράγματα που θα σε κρατήσουν δραστήριο
    Πολλές φορές, η μετάβαση μας σε μια άλλη κατάσταση είναι τόσο απότομη που μένουμε ακίνητοι στο ενδιάμεσο, ανίκανοι πλέον να λειτουργήσουμε φυσιολογικά. Όμως αυτό που πρέπει να μας απασχολεί, είναι κάθε φορά να πηγαίνουμε μπροστά και να βελτιωνόμαστε. Κάθε μικρό βήμα, θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και πιο σίγουρος μέσα στο νέο σου περιβάλλον. Αν για παράδειγμα μετακόμισες πρόσφατα, κάνει μια βόλτα να γνωρίσεις τη νέα σου γειτονιά. Αναζήτα λύση για κάθε τι που μπορεί να σε απασχολεί χωρίς να το αφήνεις να σε καταβάλει.
Πάρε δύναμη από τις παλιές σου αναμνήσεις
    Μια μεταβατική περίοδος αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να σκεφτείς βαθύτερα, να αναθεωρήσεις καταστάσεις, και να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα στο μυαλό σου. Αν και εδώ μιλάμε για νέες καταστάσεις, πολλοί είναι αυτοί που θα ανατρέξουν στο παρελθόν για να βρουν παρηγοριά, και δεν υπάρχει κάτι λάθος με αυτό. Για παράδειγμα, μπορείς να σκεφτείς παλαιότερες αλλαγές που σου βγήκαν σε καλό, και να μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλει. Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί οι αναμνήσεις είναι πιο σημαντικές γύρω από τις μεταβάσεις, αλλά μια από τις κυριότερες είναι ότι οι μεταβάσεις παρέχουν τα ορόσημα σε όλη την ιστορία της ζωής μας. Δηλαδή πολλές φορές ακούμε ιστορίες που ξεκινάνε κάπως έτσι: “Όταν μετακόμισα στην Αθήνα..” ή “Όταν γεννήθηκε η κόρη μου…” Οι σημαντικότερες αλλαγές στη ζωή μας είναι και αυτές που μας γεμίζουν με συναρπαστικές ιστορίες.
Αναγνώρισε τις νέες ευκαιρίες
    Μπορεί στην αρχή να μην είναι τόσο ορατό, αλλά κάθε νέα κατάσταση κρύβει καινούριες ευκαιρίες και γνωριμίες, που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή. Το σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε εγρήγορση και να μην αφήσεις αυτές τις ευκαιρίες να γλιστρήσουν από τα χέρια σου. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας ως μια στιγμή εξερεύνησης. Αυτές οι στιγμές, μαζί με αρκετό χρόνο και προσπάθεια, μπορούν να αποτελέσουν κατασταλτικό παράγοντα στα αρνητικά συναισθήματα. Όταν η μεταβατική περίοδος τελειώσει, θα είστε πιο δυνατοί, και περισσότερο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ό,τι βρεθεί στο δρόμο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου