Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Πανικός στα κατεχόμενα από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας


Πανικός στα κατεχόμενα από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας
    Σοβαρή ανησυχία έχει προκληθεί στους Τουρκοκυπρίους από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στα κατεχόμενα σημαντική αύξηση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Οι τιμές στα καύσιμα και το κρέας αυξήθηκαν περίπου κατά 15% ενώ οι τιμές στις υπηρεσίας υγείας κατά 50%. Η οικονομική πίεση έχει μειώσει και τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που καταφεύγουν για αγορές στις ελεύθερες περιοχές, από όπου αγοράζουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να βρουν στο ψευδοκράτος, καθώς ως μη νόμιμη οντότητα δεν διαθέτει αντιπροσωπείες γνωστών εταιρειών του εξωτερικού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι «δημόσιοι υπάλληλοι» πληρώνονται απευθείας από τη Τουρκία.
    Η οικονομική κατάσταση οδήγησε τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής νομίσματος ώστε να εγκαταλειφθεί η τουρκική λίρα.
    Οι Τουρκοκύπριοι σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τις οικονομίες τους που βρίσκονται κατατεθειμένες σε τουρκικές τράπεζες, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε κυπριακές τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές. Τυπικά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλην αυτό της ταυτοποίησης, της διεύθυνσης παραμονής, το οποίο όσοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μπορούν να ξεπεράσουν με τη χρησιμοποίηση της διεύθυνσης της εργασίας τους, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου