Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Νέες εκλογές στην Ιταλία το φθινόπωρο -Το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός


Νέες εκλογές στην Ιταλία το φθινόπωρο -Το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
http://www.iefimerida.gr/
    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών έδωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα στον τεχνοκράτη οικονομολόγο, υπέρμαχο της λιτότητας, Κάρλο Κοταρέλι.
    «Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη.
Οι πρώτες δηλώσεις Κοταρέλι - Εκλογές μετά τον Αύγουστο ή το 2019
    Ο Κοταρέλι αποδέχθηκε «με επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Με τιμά πολύ», είπε στις πρώτες δηλώσεις του.
    Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.
    Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.
    «Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε.
    Ο Κοταρέλι έχει εργασθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ήταν σύμβουλος ιταλικών κυβερνήσεων για την μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά είναι σαφές ότι τα δύο λαϊκιστικά κόμματα, Λέγκα του Βορρά και Κίνημα 5 Αστέρων δεν θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ούτε και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σαλβίνι: «Αν ο Μπερλουσκόνι στηρίξει τον Κοταρέλι, αντίο στην κεντροδεξιά συμμαχία»
    Ήδη ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι διεμήνυσε στον σύμμαχό του στην Κεντροδεξιά: «Αν ο Μπερλουσκόνι ψηφίσει την κυβέρνηση Κοταρέλι, αντίο στη συμμαχία».  Ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκροτήσει το κόμμα του συμμαχία με τους Πεντάστερους στις εκλογές: «Η δουλειά που κάναμε μαζί παραμένει. Θα δούμε, θα αξιολογήσουμε τα πρότζεκτ, αλλά θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνει ο Μπερλουσκόνι».
    Από την πλευρά της η Forza Italia έσπευσε να ξεκαθαρίσει διά στόματος του εκπροσώπου της Κ.Ο. της, Τζιόρτζιο Μουλέ: «Η κεντροδεξιά οφείλει να είναι ενωμένη, ειδάλλως δεν είναι κεντροδεξιά. Δεν θα ψηφίσουμε τον Κοταρέλι. Η βουλή με την παρούσα σύνθεσή τους λέει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Κοταρέλι δεν θα συγκεντρώσει ποτέ τα νούμερα για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Forza Italia κι ολόκληρη η κεντροδεξιά δεν θα ψηφίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, ούτε και τα Πέντε Αστέρια, άρα πρόκειται εξ’ αρχής για μια κυβέρνηση μειοψηφίας».
    Οι οιωνοί έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία  θα πρέπει να οδηγήσει την χώρα και πάλι σε εκλογές τους επόμενους μήνες σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα… Ήδη η σεναριολογία για τη νέα προσφυγή στις κάλπες εντός του τρέχοντος έτους ξεκίνησε στα ιταλικά ΜΜΕ με την Corriere Della Serra να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους στις 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή του μήνα.
    Η επιλογή του Κοταρέλι, γνωστού υπέρμαχου της δημοσιονομικής λιτότητας, αναμένεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην Ιταλία, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ηγέτες των δύο λαϊκιστικών κομμάτων Λέγκας και Πεντάστερων από τη μία πλευρά στον Πρόεδρο της χώρας για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που σχεδίαζαν και από την άλλη στην Ε.Ε.
    Αναλυτές προβλέπουν ενίσχυση των λαϊκιστών στις επόμενες εκλογές. «Η επιλογή του Ματαρέλι καθυστερεί μεν τους κινδύνους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη ισχυρότερη εμφάνιση των λαϊκιστών στις επόμενες εκλογές», λέει η Ροζαμαρία Μπιτέτι, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Ο κόσμος ψήφισε αυτά τα κόμματα κι ίσως είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς γιατί δεν μπορούν να έχουν την κυβέρνηση που επιθυμούσαν».
Στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο του Μιλάνου
    Το σπρεντ, η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, πραγματοποίησε σήμερα άλμα φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο 2013, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έχανε 1,5%, γεγονός ενδεικτικό της ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.
    Το μεσημέρι το σπρεντ, το οποίο είχε ανοίξει στις 206 μονάδες, είχε φθάσει τις 233 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου του Μιλάνου υποχωρούσε 1,50%, στις 22.063 μονάδες.
Το Βερολίνο ελπίζει να αποκτήσει σύντομα η Ιταλία σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση
    Στο Βερολίνο ελπίζουν, πάντως, να καταφέρει η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης να αποκτήσει σύντομα μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γερμανός υπουργός Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
    «Στην Γερμανία θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς εμάς μας πήρε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό», πρόσθεσε ο Ροτ.
Η Μαρίν Λεπέν «βλέπει» πραξικόπημα της ΕΕ στην Ιταλία
    Από την πλευρά της η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, καταγγέλλει πραξικόπημα της ΕΕ στην Ιταλία.
    «Η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταργούν την δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι ένα πραξικόπημα, μια ληστεία του ιταλικού λαού από παράνομους θεσμούς. Απέναντι σε αυτήν την άρνηση της δημοκρατίας, ο θυμός των λαών μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη!», γράφει στον λογαριασμό της στο Twitter.
    «Ο κ. Ματαρέλα διαπράττει ένα θεσμικό πραξικόπημα, αυτός που είναι κανονικά ο εγγυητής των θεσμών, αυτός που θα πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του ιταλικού Συντάγματος, βρίσκεται σήμερα στην υπηρεσία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος του FN, Νικολά Μπε, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
    «Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές κατέληξαν σε μερικές εβδομάδες σε μια συνολική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτοί έχουν την δημοκρατική νομιμότητα να την θέσουν σε εφαρμογή. Ο Ματαρέλα προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, προκαλεί μια μεγάλη πολιτική κρίση από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου