Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

«Χρυσή βίζα» σε όσους ξένους αγοράσουν ομόλογα ή μετοχές αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.«Χρυσή βίζα» σε όσους ξένους αγοράσουν ομόλογα ή μετοχές αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
    Σχεδιάζεται διεύρυνση του προγράμματος Greek Golden Visa, δηλαδή για τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000, όπως είπε πρόσφατα υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
    Ο υφυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα είναι το πλέον ανταγωνιστικό στην Ευρώπη, κάτι που έχει φέρει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Τόνισε δε ότι θα περιλάβει και αξίες άλλες πέραν της κατοικίας ή των ακινήτων.
    Οι αλλαγές αυτές που σχεδιάζει η κυβέρνηση συνδυάζονται και με τις ευκαιρίες για επενδύσεις που ανοίγονται από τη συμμετοχή της χώρας στο λεγόμενο νέο «δρόμο του μεταξιού», όπου εντάσσεται μια ομάδα 30 χωρών. Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας αποτέλεσμα των  επαφών που έγιναν στην Κίνα από τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικούς παράγοντες ήταν ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από  κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Μάλιστα το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται και στην κτηματαγορά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του προγράμματος Golden Visa στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδυτών.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι οι επενδύσεις στην αγορά ομολόγων ή μετοχών επενδυτικών ταμείων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, όριο το οποίο διατηρείται και για τα ακίνητα.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας  έως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες.
    Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.
    Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε το 2016 κατά 34,5% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015. Όμως, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πραγματικό ποσό που δαπανήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η ΤτΕ.
    Για φέτος καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από  αγοραστές κυρίως από την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι επενδύσεις αυτές γίνονται κυρίως σε κατοικίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς,  που δεδομένης της χαμηλής τους αποτίμησης αποτελούν ανταγωνιστική επένδυση συγκρινόμενα με ανάλογα ακίνητα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και προορισμών.
Οι περιοχές που ενδιαφέρουν
    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, των παραλιακών προαστίων από το Φάληρο και ανατολικά. Επίσης ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει για ποιοτικά ακίνητα στους τουριστικούς προορισμούς υψηλού προφίλ (Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Αντίπαρος, περιοχές της Κρήτης) αλλά και περιοχές της χώρας μοναδικής ομορφιάς.
    Σημειώνεται ότι οι επικείμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον  ξένων επενδυτών που σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την φθηνότερη Golden Visa της ΕΕ, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης της αγοράς Ενδεικτικά για την Κύπρο η υπηκοότητα και η αγορά ακινήτου συνοδεύεται από 2 εκ ευρώ, η μόνιμη άδεια παραμονής στις 300 χιλιάδες, 650 χιλιάδες για την Golden Visa στην Μάλτα, 300 χιλιάδες για την Ουγγαρία και μισό εκατομμύριο για την Ισπανία.
Εκδήλωση
    Ο Οργανισμός Enterprise Greece (www.enterprisegreece.gov.gr) και το Investment Migration Council (http://investmentmigration.org) συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa Program).
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, στις 14.30 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα.
    Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αναλυτικά το ελληνικό, καθώς και όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, η πορεία τους και οι παράγοντες επιτυχίας τους. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής  Πολιτικής, Ιωάννης Μπαλάφας.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώσουν για τη συμμετοχή τους στέλνοντας τα στοιχεία τους με e-mail στο info@enterprisegreece.gov.gr, έως τις 25 Μαΐου.
    Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι:
·   Καθηγητής Dr. Kristin Surak IMCM, Professor of Politics, SOAS, University of London,Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
·   Bruno L'ecuyer IMCM, Chief Executive Officer, Investment Migration Council, Γενεύη,Ελβετία
·   Mark Stannard IMCM, Managing Director, Hudson Troy, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
·   Nadine Goldfoot, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του IMC | Partner, Fragomen, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
·   Dr. Juerg Steffen IMCM, Group Chief Operating Officer, Henley & Partners, Βιέννη, Αυστρία
·   Δρ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Επενδύσεων, Enterprise Greece
·   Δρ. Αθανάσιος Βιτσεντζάτος, Εισηγητής, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου