Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Η πρώτη δήλωση Tσακαλώτου για τα νέα μέτρα: Κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν...Η πρώτη δήλωση Tσακαλώτου για τα νέα μέτρα: Κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν...
    Με ειρωνικές αιχμές ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρώτη του εμφάνιση μετά το Eurogroup. 
    «Είναι συγκινητικό ότι όλοι με αναζητείτε και σας έλειψα», είπε αναφερόμενος στα σχόλια ότι... εξαφανίστηκε μετά το Eurogroup. «Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση, υπάρχει συλλογική ευθύνη, ο Τζανακόπουλος δεν μιλάει για την πάρτη του», είπε χαρακτηριστικά. 
    Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα μιλήσει αναλυτικά για τη συμφωνία την ερχόμενη Τρίτη, στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, σημειώνοντας, ειρωνικά, «θα σας έχω δώσει 4 με 5 ήμερες να ξεπεράσετε τη στενοχώρια».
Τα μέτρα... net
    Αναφερόμενος σύντομα στη διαπραγμάτευση και για πρώτη φορά μετά το Eurogroup της Δευτέρας, όταν και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να κάνει την παραμικρή δήλωση, είπε πως «όλα τα λεφτά ήταν μια λέξη που είπε ο Μοσκοβισί, όταν τον ρώτησε ένας Έλληνας δημοσιογράφος για τα μέτρα. Απάντησε με τη λέξη «net», (καθαρά, καθαρά μέτρα), παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε δις μέτρα, καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει».
    Και εξήγησε: «Αν είναι πακέτο μέτρα 1 δις που περιορίζει τους πολίτες θα πάρουμε και ένα 1 δις μέτρα που αντισταθμίζουν. Κάποιοι μπορεί να χάσουν βεβαίως αλλά κάποιοι θα κερδίσουν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να περιορίσουμε για αυτούς που θα χάσουν. Ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα ήταν τέλειο και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις που θα έχουν μηδενική δημοσιονομική επίπτωση».
    Πριν από λίγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας ανακοίνωσε ότι ορίστηκε συνεδρίαση και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για το Eurogroup την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου. Η συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών ορίστηκε μετά από αίτημα της ΝΔ.
Ο Δένδιας απάντησε με Μπομπ Ντίλαν
    «Ηρθε εδώ ο Τσακαλώτος και είπε για πρώτη φορά ότι δεν έχει σημασία ότι ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε και είπε ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση ο Τζανακόπουλος. Εμείς περιμένουμε από εσάς, ως μετέχοντα στις διαπραγματεύσεις, να μας πείτε τι έγινε. Μας είχατε πει παλαιότερα ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει το Δεκέμβριο αυτό θα ήταν καταστροφή. Σας θυμίζω την τοποθέτηση Χουλιαράκη για ανάγκη άμεσης συμφωνίας. Επ αυτών σχόλια δεν ακούσαμε. Δεν ακούσαμε συγνώμη προς την ελληνική κοινωνία, συγνώμη που σ´ αυτή μετατίθεται το βάρος της καθυστέρησης του κλεισίματος της αξιολόγησης.
    Είχατε τοποθετηθεί εδώ και δημοσίως λέγοντας ότι για εσάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές, η μείωση του αφορολογήτου, των συντάξεων. Τίποτα δεν θα γινόταν δεκτό. Υπάρχουν πληροφορίες ότι δεχτήκατε και τα δύο επί της αρχής και μένει να συμφωνήσετε τα ποσά. Είναι προφανές ότι δεν πήρατε την ποσοτική χαλάρωση και ότι η μόνη συμφωνία που πήρατε ήταν να επιστρέψουν οι θεσμοί έχοντας παραχωρήσει τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις. Να σας πω μια άλλη έκφραση του Μαρκ Τουέιν εγώ: ''Ποια η διαφορά ανάμεσα στη γάτα και στο ψέμα, ότι η γάτα έχει εννιά ζωές''. Πόσα ψέματα πρέπει να ακούσουμε.   Και μια και γνωρίζετε καλά την αγγλική. Εμένα μου άρεσε ο Ντίλαν. Θα σας πω ένα στίχο του. ''Δεν είναι η μοίρα, αφήστε τα ψέματα, έχει περάσει η ώρα''».  
Θεοχαρόπουλος: Τα δώσατε όλα για να επιστρέψει η Τρόικα
    «Μείναμε έκπληκτοι από την ανάλυσή σας. Η κυβέρνηση θεωρούμε ότι τα έδωσε όλα χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. 
    «Δεν πήραμε QE  ή μέτρα για το χρέος. Τα δώσατε όλα για να επιστρέψει η Τρόικα. Αποδεχτήκατε απαράδεκτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αποδεχτήκατε προληπτική λήψη μέτρων όταν λέγατε ότι είναι αντισυνταγματικά» επισήμανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι δεχθήκατε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. Μέσα σε αυτά έχουμε κυβερνητική προπαγάνδα: Κανένα νέο μέτρο! Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τηρώντας γραμμή Ζουράρη που έλεγε: Μετά το 2019 ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Εσείς με αστεία απαντάτε και Τουέιν».
    Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε: «Λέγατε ότι αν πέσει το αφορολογητο θα παραιτηθείτε και θα καταψηφίσετε. Πριν λίγες εβδομάδες λέγατε ότι είναι κόντρα στο δημοκρατικό κεκτημένο η λήψη προληπτικών μέτρων. Σας παίρνει περισσότερο από τρεις ημέρες για να ετοιμάσετε αυθόρμητο λόγο. Εμείς είμαστε σταθερά υπερ του κλεισίματος της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Αν είχαμε κλείσει εγκαίρως δεν θα φέρνατε νέα μέτρα. Δεν γίνεται να λετε αστειάκια όταν ο κόσμος περνά δύσκολα». 
Αμυράς: Υπογράφετε ό,τι σας φέρνουν
    «Ανακουφιστήκαμε από την παρουσία Τσακαλώτου» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.  «Σήμερα μάθαμε ότι τα βατράχια την πληρώνουν όχι μόνο όταν τσακώνονται βουβάλια αλλά και όταν συμφωνούν. Καταφέρατε το κούρεμα χρέους να γίνει αναδιάταξη. Η μείωση του χρέους για το ΔΝΤ πήγε στις καλένδες. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αποσυνδέσουν την αξιολόγηση με το QE και είπαν πρώτα σκληρά μέτρα και μετά ποσοτική χαλάρωση» υπογράμμισε ο κ. Αμυράς.
    «Εμείς» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού «ήμασταν σίγουροι ότι θα κλείσετε την αξιολόγηση γιατί υπογράφετε ό,τι σας φέρνουν. Αυτό είναι μια νέα αγχόνη για το λαό. Μας είπατε ξεκάθαρα ότι θα έρθουν νεα μέτρα και πως κάποιοι θα χάσουν. Ποιοι θα χάσουν; Θα ρίξετε το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ; Η προνομοθέτηση είναι ή όχι αντισυνταγματική; Η μείωση των συντάξεων είναι ή όχι χτύπημα στην πιο φτωχή οικογένεια;».
    «Είναι η πιο φαντεζί προπαγάνδα. Ο κ. Σπίρτζης γιόρτασε την απελευθέρωση με το τέλος κρίσης. Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τέλος λιτότητας.  Ο κ. Παππάς είπε ότι ένα ευρώ θα παίρνουμε και ένα θα δίνουμε. Με ποιο τρόπο; Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπείτε στην σφαίρα της αλήθειας. Σταματήστε να λέτε ψέματα σε μια κοινωνία που έχει κουραστεί, Δεν είμαστε πολιτικά αόμματοι. Θα μειωθούν οι συντάξεις; Θα αυξηθεί η φορολόγηση με μείωση αφορόγητου; Πότε θα μπούμε στο QE;» κατέληξε ο Γιώργος Αμυράς. 
Παφίλης: Δεν εξαφανίστηκε ο Τσακαλώτος αλλά το λαϊκό εισόδημα!
    «Ο κ. Τσακαλώτος δεν εξαφανίστηκε. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι εξαφανίζεται το λαϊκό εισόδημα με τις νέες συμφωνίες» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. 
    «Η συμφωνία που διαφαίνεται είναι συνέχεια του 3ου μνημονίου. Οι υπόλοιποι δεν ξέρανε τι ψήφιζαν; Δεν ξέρατε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ; Αν μειωθεί το αφορολόγητο θα έχουμε επιβάρυνση; Ποιος θα την πληρώσει την νύφη; Οι μεγαλοβιομήχανοι;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος για να απαντήσει: «Όχι. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα μειωθούν οι συντάξεις. Ο Κατρούγκαλος έλεγε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη. Βγείτε τώρα στον κόσμο να πείτε τι φέρνετε. Βγείτε να πείτε την αλήθεια, τέλος με αυτό τον εμπαιγμό!» 
    «Πουλάτε παραμύθι των αντισταθμιστικών όπως μιλούσατε και για παράλληλο πρόγραμμα που έγινε κάθετο. Σε ποιους τα λέτε αυτά; Αν μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο τι αντισταθμιστικά θα φέρετε;  Θα δώσετε λεφτά και κίνητρα στα μονοπώλια για την καπιταλιστική ανάπτυξη και υποστηρίζετε ότι ο κόσμος ούτε θα κερδίσει ούτε θα χάσει. Καλλιεργείτε ψευδαισθήσεις και πάλι ότι έρχεται η ανάπτυξη και η Ευρώπη αλλάζει. Είστε μόνο εκτός τόπου και χρόνου και δημιουργείτε ψεύτικες ελπίδες. Βγείτε και πείτε την αλήθεια στον λαό» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Θανάσης Παφίλης. 
Η απάντηση Τσακαλώτου στον Δένδια
    Ο κ.Τσακαλώτος στην απάντηση του σχολίασε:
    «Δεν ξέρω τι θα καταφέρω στην διαπραγμάτευση. Τουλάχιστον αναβαθμίζουμε τις λογοτεχνικές σας αναφορές. Με χαρά σας ακούω να λέτε για Μαρκ Τουέιν και Dylan».
    Είπε μάλιστα καυστικά: «Όταν μιλούσε ο Δένδιας είχα Deja vu. Προσπαθούσα να θυμηθώ γιατί είχα Deja vu. Και μετά θυμήθηκα ότι άκουσα σήμερα το πρωί τον Παπαδημητρίου και τον Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο να λένε ακριβώς αυτά που είπε τώρα ο κ.Δένδιας. Ιδιες φράσεις. Δεν ξέρω ποιος δίνει γραμμή σε ποιον».
    Απάντησε όμως και πολιτικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, διευκρινίζοντας τη δήλωση του:
    «Στη φιλοσοφία η πρόταση 'ο Χ κάνει το Α' είναι διαφορετική από την πρόταση 'μόνο ο Χ κάνει το Α'.
    Ότι ο κ. Τζανακόπουλος αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι μόνο ο κ. Τζανακόπουλος αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου