Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Lexit: Πόσο πιθανό είναι ένα ανεξάρτητο Λονδίνο.Lexit: Πόσο πιθανό είναι ένα ανεξάρτητο Λονδίνο.
Από εδώ και πέρα, ό τι καλαμακεία έρθει στο μυαλό του καθενός, είναι ελεύθερος να την πεί και να την κανει.
Γελοίοι άνθρωποι, προβάλουν τις γελοίες απόψεις τους ( αναφέρομαι στους ‘’ντεμέκ’’ … Λονδρέζους )
Από την άλλη μεριά, το ‘’αυγό του φιδιού’’ έχει εκκολαφτεί για τα καλά.
    Ανεξάρτητο Λονδίνο! Ο Σαντίκ Καν πρόεδρος! Ζήτω το Lexit (London exit)! Άρχισε σαν αστείο και παραμένει μια χίμαιρα. Ωστόσο σήμερα η αίτηση, με την οποία ζητείται η ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας ώστε να παραμείνει στην ΕΕ, ξεπέρασε τις 130.000 υπογραφές.
    "Ξεκίνησε σαν ένα αστείο, μια κραυγή απογοήτευσης. Πίστευα ότι θα συγκέντρωνε 100 ή 200 υπογραφές το πολύ. Δεν μπορώ να το πιστέψω", εξηγεί στο AFP ο συντάκτης της αίτησης, ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ, ένας 29χρονος συγγραφέας και ανεξάρτητος δημοσιογράφος.
    Η αίτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος τα χαράματα της Παρασκευής, ζητεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν "να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλει την υποψηφιότητά του για να ενταχθεί στην ΕΕ".
    Αδύνατο; "Ναι, αλλά πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε και πως ένα Brexit ήταν αδύνατο", απαντά ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ ο οποίος, ενθαρρυμένος από "την γιγάντια επιτυχία" της αίτησής του, θέλει ήδη να ζητήσει περισσότερες εξουσίες για την πόλη του Λονδίνου.
    Η έκκλησή του δεν ήταν η μόνη. Μια άλλη αίτηση "για να παραμείνει το Λονδίνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση" συγκέντρωνε σήμερα το μεσημέρι 16.000 υπογραφές. Ένας λογαριασμός στο Twitter @London_Stays (το Λονδίνο παραμένει) συνηγορεί προς την ίδια κατεύθυνση.
    Και το βράδυ της Παρασκευής 400 φιλοευρωπαίοι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Brexit. "Φοβόμαστε, όλοι αυτοί εδώ οι άνθρωποι φοβούνται", κατήγγελλε μία διαδηλώτρια, η 22χρονη φοιτήτρια Πόλι Μπάτλερ.
    Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αφετηρία μια κοινή διαπίστωση: ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σε ποσοστό 51,9% υπέρ του Brexit, οι Λονδρέζοι τάχθηκαν σε ποσοστό 60% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
"Λονδρέζος πρώτα, Ευρωπαίος μετά"
    Και πάλι, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το μείζον Λονδίνο που εκτείνεται σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πολλές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Στα διαμερίσματα του κέντρου της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης, οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρώπη ξεπέρασε το 75%.
    Ο ίδιος ο Σαντίκ Καν έδωσε ήδη από την Παρασκευή στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία ζητάει να συμμετάσχει το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και "να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς".
    "Έχει κρίσιμη σημασία το Λονδίνο να έχει φωνή στο κεφάλαιο αυτό κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως και η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε. Απευθυνόμενος απ' ευθείας στους Ευρωπαίους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε πως είναι "πάντα ευπρόσδεκτοι στο Λονδίνο".
    Πόλη 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, το 37% των οποίων είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, το Λονδίνο θεωρείται από πολλούς ξεχωριστή χώρα.
    "Το Λονδίνο είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όπου δεν θέλουν μετανάστες. Εδώ δεν αισθάνεσαι περιθωριοποιημένος", λέει η 43χρονη Κάρμεν Μαρτίνεθ, μια Ισπανίδα εγκατεστημένη στη βρετανική πρωτεύουσα.
    "Η ταυτότητα των Λονδρέζων είναι διαφορετική απ' αυτή της υπόλοιπης χώρας. Αισθάνομαι πρώτα Λονδρέζα, μετά Ευρωπαία, μετά Βρετανίδα", εξηγεί η 33χρονη Μπέβερλι Ντέιβιντ.
Πολλοί ήταν εξοργισμένοι εναντίον των ηγετών του στρατοπέδου του Brexit. Όταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον, έκανε την Παρασκευή την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποδοκιμάσθηκε και χαρακτηρίσθηκε "προδότης" έξω από το σπίτι του στη συνοικία του Ίσλινγκτον.
    "Ντροπή σου Μπόρις, ντροπή σου", φώναξε ένας ποδηλάτης επιχειρώντας να του κλείσει τον δρόμο.
    Το Λονδίνο είναι απογοητευμένο από το Brexit για τον πρόσθετο λόγο ότι φιλοξενεί ένα από τα κύρια χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, ανοιχτό στην παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη αγορά.
    "Η οικονομία της πρωτεύουσας εξαρτάται τόσο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται με τη σειρά του από την προνομιούχα πρόσβασή μας στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε οι Λονδρέζοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το δημοψήφισμα", γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα The Evening Standard.
    "Υποστηρίζω ένα Lexit, το Λονδίνο να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει μέλος της ΕΕ για να γίνει μια πόλη κράτος ευήμερη όπως η Σιγκαπούρη", γράφει στο Twitter με το hashtag "ας εγκαταλείψουμε τη μικρή Αγγλία" ο Μαρκ Μίντλετον, συνεργάτης σε αρχιτεκτονικό γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου