Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

9 εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη που αγαπάμε!9 εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη που αγαπάμε!
Καλά θα ήταν, να μας έδιναν και τιμές !
    Τα τελευταία χρόνια πλάι σε παραδοσιακούς ναούς του φαγητού της πόλης ξεφύτρωσαν μια σειρά από εντυπωσιακά καινούργια στέκια, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ακόμα και καφενεία που τόλμησαν να πειραματιστούν με την ελληνική κουζίνα, εισάγοντας νεωτεριστικές πρακτικές που απογείωσαν την κουζίνα της πόλης. Διαλέξαμε 9 από αυτά, άλλα καινούρια και άλλα παλιά που αγαπάμε και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Ίγγλις
    Η πιο ιστορική από τις ταβέρνες της πόλης, αφού γεννήθηκε το 1914, στην οδό Πλάτωνος 3. Εκεί έμεινε ως τα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν και η ταβέρνα μεταφέρθηκε στην Άνω πόλη που βρίσκεται σήμερα.
    Στην εκδοχή που γνωρίζουμε και λατρεύουμε αποτελεί μια μοναδική συνύπαρξη ενός σκηνικού ονείρου και γαστρονομικού παραδείσου. Η χρωματική παλέτα της σε συνδυασμό με τη βλάστηση μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Η ταμπέλα και το ένδοξο κοκκινέλι εξηγούν την καταγωγή. Ίγγλις ήταν το προσωνύμιο της Νέας Αγχίαλου Θεσσαλονίκης, επειδή εκεί βρισκόταν το κεντρικό στρατηγείο του εγγλέζικου στρατού κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Η περιοχή κατοικήθηκε από μετανάστες που είχαν εκπατρισθεί βίαια από την Ανατολική Ρωμυλία. Κατεξοχήν οινοπαραγωγοί, τροφοδοτούσαν με εκλεκτό κρασί τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ποικιλία του κρασιού τους επικράτησε να ονομάζεται  Ίγγλις.
    Με εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες και τις λαδόκολλες, οι μάγειρές της εξερευνούν και τελειοποιούν παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος. Η σύγχρονη εκδοχή των πιο παλιών συνταγών πατάει πάντα πάνω σε αγνά προϊόντα ελληνικής παραγωγής, κρέατα εμπιστοσύνης, λαχανικά εποχής και αρωματικά βοτάνια από τις γλάστρες τους. Η μεγαλύτερη επιρροή στην παραδοσιακή ελληνική μαγειρική ήταν αναμφίβολα η Ανατολή. Ιδέες, μπαχαρικά, υλικά, ανακατεύονται στις κατσαρόλες της κουζίνας μας, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί τον μύθο της. Με διαφορά η αγαπημένη μας ταβέρνα της Άνω Πόλης!
*Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, τηλ 2313011967

Hola
    H δημιουργία στο κέντρο ενός έθνικ εστιατορίου street food που κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα χαρακτηριστικά του φαγητού και του ντεκόρ που παραπέμπει στο Μεξικό είναι η πιο νέα άφιξη στην πόλη.
    Τα ονόματα Μπουρίτος, Τάκος, Κεσαντίγιας, Νάτσος τα έχεις ακούσει σίγουρα, αν δεν τα έχεις δοκιμάσει, στις ταινίες που διαδραματίζονται στο Μεξικό.
    Το στήσιμο του Hola μοιάζει γειτονιά μεξικάνικου χωριού. Παντζούρια με έντονα χρώματα, εντυπωσιακά λουλούδια και κεραμικά, ταπισερίες μεξικάνικων μοτίβων, αντικείμενα και στοιχεία της κουλτούρας της υπέροχης χώρας.
    Στο γευστικό κομμάτι το βάρος δόθηκε στο παιχνίδι που σου επιτρέπει να εντρυφήσεις στον τρόπο παρασκευής των μεξικάνικων πιάτων. Η μεξικάνικη κουζίνα σε αντίθεση με άλλες πειθαρχημένες κουζίνες είναι μια κουζίνα αναρχική. Κρατά μερικές βασικές αρχές και επιτρέπει σε αυτόν που παρασκευάζει τα πιάτα να δημιουργεί τη δική του εκδοχή. Πληθωρική, σεμνότερη, καυτερή ή λιγότερο spicy. Με πολλά ή λιγότερα υλικά. Και τρώγεται απολαυστικά με το χέρι!
    Με βάση λοιπόν τα μπουρίτος, τα τάκος και τις κασαντίγιας δημιουργείτε μορέλια με κοτόπουλο και λευκά φασόλια, μεξικάλι με ρύζι και κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, πατσούκα με ρύζι, λάιμ και μοσχαρίσιο κιμά, ή το ακαπούλκο με τα χοιρινά φιλετάκια ή μια ωραία γεμιστή πατάτα φούρνου με τη sour cream και το cheddar. Οι σαλάτες Hola και Γουαδαλαχάρα θα σας μυήσουν στη συνδυαστική μαγειρική των πρώτων υλών των μεξικάνων. Το σλόγκαν τους, Food Fiesta, βρίσκει δικαίωση.
*Κούσκουρα 6, τηλ 231 024 0700, http://www.holamexicana.gr/

Tessera
    Έχοντας πίσω τους την μεγάλη παράδοση του θρυλικού σούπαδικου Παράπεντε που είχε δημιουργήσει ο πατέρας τους στο χώρο, η Νικολέτα και η Ελένη μεταμόρφωσαν στο σήμερα και δημιούργησαν το πιο όμορφο και κυρίως γευστικό νέου τύπου μαγέρικο της πόλης. Πίσω από τη Γενική Κλινική, στη γειτονιά της Ανθέων και βασισμένο ακριβώς στην επιστροφή στη γειτονιά, από όπου προμηθεύονται τις πρώτες ύλες τους από παραδοσιακούς μανάβηδες, χασάπηδες και ψαράδες. Επιστροφή λοιπόν στην παλιά αστική γειτονιά με ωραία αισθητική, αφού οι γνώσεις τους της γραφιστικής και της διακόσμησης διαμόρφωσαν τον εξαιρετικό χώρο όπου κυριαρχεί το ξύλο και το άσπρο μαύρο.
    Σε αυτό το μοντέρνο μαγειρείο, όμως, τις εντυπώσεις έκτος από τα κορίτσια και το χώρο κερδίζει το φαγητό. Ο απόλυτος σεβασμός στην ελληνική κουζίνα. Με συνταγές που θυμίζουν τα φαγητά που μεγάλωσες, σαφείς τις καταβολές από τον τόπο καταγωγής τους, τον Έβρο, υλικά πρώτης τάξεως και εκλεκτά προϊόντα διαλεγμένα και κυρίως εποχής. Ανοικτά μόνο μεσημέρι, μέχρι τις έξι, ανθρώπινα ωράρια δηλαδή όπως παλιά, έγινε από την πρώτη στιγμή προορισμός για τη γειτονιά και όλη την ανατολική πόλη, που σταματά για να διαλέξει το πιάτο ημέρας ή το παραγγέλνει με delivery στο σπίτι του, αφού πηγαίνουν από την Μπότσαρη μέχρι τις παρυφές της Καλαμαριάς.
    Τα Σαββατοκύριακα θα συναντήσεις πολλές οικογένειες και με έκπληξη θα δεις παιδιά να δοκιμάζουν λαχανοντολμάδες αντί για burger.
*Πιτακού 4, τηλ 231 084 4443

Αψέντι
    Η ελληνική εκδοχή των tapas βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή της σε ένα χώρο που αποθεώνεται από τους λάτρεις της γαστρονομίας στο κέντρο. Η ιδέα του Χρήστου και της Χρυσούλας, με ιστορία σε μαγαζιά της πόλης που άνοιξαν δρόμους στο παρελθόν, να δημιουργήσουν το πιο μικρό γοητευτικό σημείο απολαύσεων του κέντρου γεννήθηκε το 2011. Με απόλυτη προσήλωση όχι μόνο στην ποιότητα των πιάτων αλλά και σε μια κουλτούρα φαγητού και απόλαυσης που εκπαίδευσε ένα κοινό που επιδεικνύει εδώ μια από τις πιο πολιτισμένες συμπεριφορές σε όλο το κέντρο, το Αψέντι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς αυτής της πόλης.
    Εδεσματοπωλείο με τα όλα του, αποθεώνει την έννοια έδεσμα. Η ιδέα των μικρών πιάτων που η τιμή τους σου επιτρέπει να απολαύσεις μια μεγάλη ποικιλία είναι το ξεκίνημα. Πρωταγωνιστές εδώ τα μεζεδάκια. Μια μεγάλη ποικιλία για να συνοδεύσετε τσίπουρο, ρακή ή το κρασί σας. Με 3,20€ το πιατάκι ανάλογα με το τι θέλετε να δοκιμάσετε από τον κατάλογο αλλά και από τα αναγραφόμενα στον μαυροπίνακα που ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα και την εποχή. Ξεχωρίσαμε το σπανάκι τσιγαριστό με σάλτσα ροκφόρ, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τα ρεβίθια φούρνου με ταχίνι, τα πράσα με δαμάσκηνα. Ο διαρκής πειραματισμός και το πάντρεμα εκλεκτών ελληνικών υλικών σε μοναδικές προσμίξεις δημιουργεί έναν γαστριμαργικό οργασμό που αν τον δοκιμάσεις εθίζεσαι.
 *Παλαιών Πατρών Γερμανού 19, τηλ 2310284225

Κήπος Θερμαϊκού
    Το πιο hommy από τα εστιατόρια της πόλης, φτιαγμένο με τη στόφα ενός παλιού αρχοντικού σπιτιού, που η πάστρα, το μεράκι, η αισθητική και οι μυρωδιές μια περιποιημένης κουζίνας κέρδιζαν τον επισκέπτη, χαρακτηρίζουν τον Κήπο. Με την υπέρτατη θέα της πόλης, στο Λευκό Πύργο και το μεράκι των ανθρώπων του που το έκαναν σε ένα χρόνο ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης.
    Η κουζίνα του, η πιο δημιουργική ελληνική κουζίνα του καιρού μας συνδυάζει αρμονικά στοιχεία μαγειρικών σχολών που αγαπάμε, όπως ας πούμε τα πέστο με ελληνικά φρέσκα υλικά της γης μας. Αυτό το καλοκαίρι αποθεώνεται με πιάτα όπως ο πύργος λαχανικών. Λαχανικά και μανιτάρια πόρτο μπέλο ψημένα στην σχάρα με χειροποίητη κρέμα τυριού, φρέσκα μυρωδικά και πέστο από σπανάκι. Η αργομαγειρεμένη χοιρινή πανσετα μέσα στα υγρά της, γαρνιρισμένη με ολόφρεσκο πουρέ από πατάτα και σπανάκι. Το θράψαλο γεμιστό με ρύζι και λαχανικά, γαρνιρισμένο με γιαούρτι και χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας αρωματισμένη με γλυκό μπούκοβο.
    Όπου και αν καθίσετε, στο ωραιότερο πατάρι της πόλης ή στα τραπεζάκια με θέα τη θάλασσα, αφεθείτε στη σαγήνη των πιάτων που ετοιμάζει ο Παναγιώτης Κοσμίδης και των αποσταγμάτων που δεν έχουν τέλος…
* Ν. Φωκά 2, Πλ. Τσιρογιάννη, τηλ 2310224073

Mongo Asian Food
    Αν υπάρχει μια εξωτική κουζίνα που είναι διαδεδομένη και δημοφιλής στην Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι η κουζίνα της Άπω Ανατολής. Οι Ασιατικές αποχρώσεις της γαστρονομίας, από την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία βρίσκουν την αποθέωσή τους στα τραπέζια των Mongo. Εκεί συνυπάρχουν αρμονικά γενιές και φυλές ανθρώπων με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για τα noodles, το σούσι, τα άπαχα κρεατικά, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και η πάπια.
    Σε μια ποικιλία αφοπλιστική με όλες τις εκδοχές των παραδόσεων της Ασίας αλλά και με ιδιαίτερο βάρος στην ασιατική εμμονή των λαών σε μια υγιεινή διατροφική γραμμή, που επιτυγχάνεται χάρη στις συμβουλές από διαιτολόγους – διατροφολόγους.
    Από τα τοπ των εστιατορίων Mongo επιστρέφουμε διαρκώς στα το χοιρινό με γλυκοκαυτερή σάλτσα φτιαγμένο με φρέσκο κρεμμυδάκι, baby corn, πιπεριές, φύτρες φασολιών, το φιλέτο ψαριού με σάλτσα όυστερ, φρέσκο κρεμμυδάκι, λάχανο, μανιτάρια, καρότο, φύτρες φασολιών, καλαμπόκι, μια σαλάτα με γαρίδες πανέ, τα sushi λαχανικών maki θαλασσινών, nigiri σολωμού ή γαρίδας, nigiri τόνου ή χέλι και τα gunkan με αυγά Σολωμού, την απόλυτη πάπια με γλυκιά σόγια hoi sin με φρέσκο κρεμμυδάκι.
Φυσικά είναι το απόλυτο take away του κέντρου για ένα συναρπαστικό εξωτικό γεύμα.
*MEDITERRANEAN COSMOS, 11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών,  τηλ. 2310 487 886 & Κούσκουρα 6, τηλ. 2310 256 777.\

Εσπεράντο
    Στο ιστορικό παλαιό κτίριο της ΜΕΝΤ στην Κάτω Τούμπα, ήρθε φέτος μια πραγματική αποκεντρωμένη πρόταση. Η δημιουργία του Εσπεράντο από την ομάδα του Τοίχο Τοίχο στα Κάστρα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε. Δημιουργώντας ένα σκηνικό βασισμένο στα χρώματα, την επιρροή του πλανήτη σαν σύνολο, τις μουσικές που σε ταξιδεύουν, μια εκπληκτική αυλή που αξιοποιήθηκε μοναδικά, σε μια πόλη που δεν έχει πια αυλές και κυρίως την πειραγμένη ελληνική κουζίνα, χάρη στις προσπάθειες του σεφ Δημήτρη Πέτκου της περίφημης Ντομάτα του Sani, βραβευμένου με Σκούφους, που μετακόμισε στην Τούμπα για να δημιουργήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μενού που δοκιμάσαμε.
    Μια εντυπωσιακή μίξη κουζινών, προϊόντων και γευστικών κουλτούρων από την Ινδία μέχρι την Καραϊβική! Κεφτεδάκια από Λουκάνικο Τζουμαγιάς με χούμους και φασόλια, τηγανητή φάβα με σκουμπρί καπνιστό, κάπαρι και νεράντζι, ζαατάρ, ντιπ παντζαριού με μέντα και χαλούμι, ένα τέλειο κεμπάπ από χαβιάρι πιπεριάς και καπνιστό μπούκοβο, χορταράκια φρικασέ, κοτόπουλο με εσπερειδοειδή με πίτα γεμιστή με κολοκύθι και φέτα, μπριζολάκια με ξινολάχανο, ένας απίθανος γύρος με σάλστα γιαουρτιού, κοτόπουλο με γιαούρτι και γκαράμ μάσαλα, χοιρινό σε μαρινάδα με πίκλα αχλάδι και καπνιστό μπέικον και πόσα άλλα! Δοκιμάστε τη βιολογική ρακή και θα μας θυμηθείτε.
*Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα, τηλ: 2310914231

Basta
    Συνεχίζοντας την παράδοση των παλαιών καφενείων της πόλης που συνήθιζαν να σερβίρουν σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο επί τόπου, το Basta δημιούργησε έναν εξαιρετικά γοητευτικό χώρο στη σκιά των πλατανιών ενός δρόμου που γειτονεύει με την παλιά πλατεία Δικαστηρίων, το Μπέη Χαμάμ και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Το όνομα του θα πει στα σέρβικα κήπος, αλλά και στην ελληνική χρήση της λέξης θα πει φρενάρισμα, αφορμή για μια πιο χαλαρή ζωή. Και τα έχει και τα δυο χαρακτηριστικά. Και τη χαλαρή ζωή και την αίσθηση του κήπου, καθώς το βλέμμα από μέσα προς τα έξω είναι η αίσθηση ενός μικρού πράσινου παραδείσου στην πόλη. Στο κομμάτι της γεύσης το Basta κατάφερε από το ξεκίνημα του να σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι στην τραπεζαρία της γιαγιάς σου. Η μαγείρισσα Μαρία Σέφα, με προϊστορία σε κουζίνες της πόλης, βρήκε εδώ το ιδανικό περιβάλλον ελευθερίας και δημιουργικότητας που της έδωσαν ο Ανδρέας και η Λενιώ.
    Εργάστηκε για την κάρτα του μαγαζιού που εμπλουτίζεται διαρκώς παντρεύοντας ιδανικά πρώτες ύλες ελληνικής κουζίνας, συνταγές μαμαδίστικες και πινελιές νεωτερικότητας. Ρεβιθάδα με παστουρμά και κρέμα από φέτα, φακοσαλάτα με τσίρο, ρώσικη θαλασσινών, φρικασέ μανιταριών, στραπατσάδα με σουτζούκι, κοτόπιτα με γιαούρτι και κόκκινη πιπεριά, χοιρινό με ρύζι τζιγαριστό, ομελέτα με γλυστρίδα, κολοκυθανθούς, μια απίστευτη χωριάτικη μέσα σε καρβελάκι ψωμιού και μια σειρά ακόμα πιάτα καταλόγου ή ημέρας που εναλλάσσονται και δημιουργούν γαστριμαργικές παραισθήσεις!
    Απόδειξη πως το σήμερα μπορεί να σέβεται και να εξελίσσει το χθες με έναν τρόπο απόλυτου σεβασμού.
*Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22, τηλ: 231 552 5667

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου