Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

"ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ"



"ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ"
      Αγαπητοί μου Φίλοι
    Σας προωθώ την παρουσίαση του εξαιρετικού εν θέματι βιβλίου του Υποστρατήγου ε.α. Χάρη Τσιρκινίδη.       Πρόκειται για ένα υπέροχο πόνημα το οποίο θα σας εντυπωσιάσει. Μαζί μετά υπόλοιπα εννέα βιβλία του αυτού Συγγραφέως, τα οποία το εν είναι καλύτερον του ετέρου, και τα οποία είχα την τύχη να τα μελετήσω, δύναμαι ευθέως να αναφέρω, ότι ο Συγγραφεύς κατέχει μία από τι υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη των σοβαρών συγχρόνων ιστοριογράφων. Τα βιβλία του, επιστημονικώς τεκμηριωμένα,  δύνανται κάλιστα να αποτελέσουν διδακτική ύλη στα ΑΕΙ της Χώρας στον τομέα της Συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας.
    Παρακαλώ αναμεταδώστε σε Φίλους και Γνωστούς το παρόν.
    Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να απουσιάζει από ουδένα σπίτι Έλληνος καταγομένου από την Μικρά Ασία και Πόντο.
    Ιδιαιτέρως συστήνω το βιβλίο να μελετηθεί από την πολιτική ηγεσία του σημερινού Υπουργείου Παιδείας.
    Πολλά έχουν να ωφεληθούν οι άνθρωποι αυτοί και με την σειρά τους να καταρτήσουν προγράμματα που
θα οφελήσουν την σπουδάζουσα Ελληνική και άλκιμο νεότητα.
με τιμή
Κόντης Ιωάννης
Πτυχιούχος Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ»
Του κ Χάρη Τσιρκινίδη, συγγραφέα -ιστορικού
Εισαγωγή
    Είναι ένα  από τα πολλά και αξιόλογα   βιβλία του συγγραφέα και ιστορικού κ Χάρη Τσιρκινίδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην 8η έκδοσή του στη Ελλάδα από τον εκδοτικό οίκο «Ερωδιός», Ερμού 61, Θεσσαλονίκη, (τηλ. 2310 282782) και μεταφρασμένο σε ξένες γλώσσες στο εξωτερικό. Αναφέρεται   στα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τα χρόνια  της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας και του Πόντου κυρίως κατά τη διάρκεια του Α ΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1914-1918 και στη συνέχεια κατά την Κεμαλική  περίοδο από το 1919 μέχρι το1923.
    Επιγράφεται  «ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ..» Ο τίτλος του  παραπέμπει στο τέλος του  βίαιου εκπατρισμού των Ελλήνων από τον Πόντο. Πρόκειται για την  εξόντωση και  το βίαιο  ξεριζωμό των  Ποντίων από την γενέτειρά τους γη, τον Πόντο . Τη  φράση αυτή την  εκστόμισε ο δήμιος του Μικρασιατικού Ελληνισμού και των Ποντίων  ΜΟΥΣΤΑΦΑ  ΚΕΜΑΛ,( ο οποίος αναβαθμίστηκε σε ΑΤΑΤΟΥΡΚ, πατέρα δηλ. της Τουρκίας,) στις 13 Αυγούστου 1923. Την ημέρα εκείνη σήμανε  και το τέλος του Ελληνισμού στη Μ. Α. και  στον Πόντο. Την  ημέρα εκείνη   ολοκλήρωσε το καταστροφικό   και ειδεχθές έγκλημα σε βάρος ενός λαού με ιστορία και  πολιτισμό τριών χιλιάδων ετών. Ήταν ένα έγκλημα το οποίο  στρέφεται κατά της ανθρωπότητας ολόκληρης και   τους διεθνείς κανόνες.
Η ιδιαίτερη σημασία του βιβλίου  για τη γενοκτονία
    Το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε Έλληνα όχι μόνο για τους Ποντίους. Ο συγγραφέας ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες  καταγράφει τα δραματικά γεγονότα  της εξόντωσης των Ελλήνων μέσα από έγκυρες και  αξιόπιστες πηγές με πολλή προσοχή και επιμέλεια. Συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες από τα επίσημα διπλωματικά και υπηρεσιακά  έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας  στα οποία αποδεικνύεται η ενοχή των ηγετών του Νεοτουρκικού καθεστώτος  που διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας των λαών, των Αρμενίων και των Ελλήνων κατά τα έτη 1914-18 και 1919-1923.
    Το βιβλίο αυτό  αποτελεί πάντα, ιδιαίτερα   σήμερα, ένα σπουδαίο εργαλείο στους Έλληνες  πολιτικούς και διπλωμάτες μας, όταν έρχονται σε αντιπαράθεση  με τους ξένους ηγέτες που τα αμφισβητούν . Τώρα μπορούν να τα αποκαλύψουν και  να παρουσιάσουν  τα γεγονότα με  αξιόπιστα επιχειρήματα.  Η καταγραφή και κατάταξη της ύλης που συνοδεύεται και  με τον απαραίτητο σχολιασμό αναδεικνύουν έναν  θαυμάσιο χειριστή της Νεοελληνικής γλώσσας, και  έμπειρο γνώστη της Πολιτικής ιστορίας  της Ελλάδος . Ο κ. Τσιρκινίδης  ως στρατιωτικός ακόλουθος και αξιωματικός του Ελληνικού στρατού εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της θητείας του  στην Ελληνική Πρεσβεία του Παρισιού και  προσέφερε  στην πατρίδα του μια πολύτιμη υπηρεσία.
Περιεχόμενο του βιβλίου         
    Η ύλη του βιβλίου για την διευκόλυνση του αναγνώστη κατανέμεται σε πέντε μέρη.
    Το πρώτο μέρος(σελ.21-50) αναφέρεται με συντομία στην πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά την περίοδο πριν το1900. Γίνεται και μία αναφορά στα στρατιωτικά κινήματα που επιβλήθηκαν στην  Τουρκία (Το κίνημα των Νεότουρκων  1908) και στην Ελλάδα (το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί 1909) που  επηρέασαν τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα στο διάστημα που  ακλούθησε .
    Στο δεύτερο μέρος (σελ.57) γίνεται λόγος για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι Τούρκοι  μετά την ήττα τους κατά τους βαλκανικούς πολέμους  (1912-1913) και πριν από το 1914. Μέσα από τις σελίδες του καταδεικνύεται η πρόθεση και το εξοντωτικό σχέδιο του Νεοτουρκικού Καθεστώτος σε βάρος των Ελλήνων.  Η έναρξη της επιλογής της Γενοκτονίας από τον Πόντο το 1916 δεν είναι τυχαία πράξη . Ξεκίνησε από τον Πόντο και συνέχισε στην περιοχή της  Μ. Α.  και κατέληξε στην παραλία της Σμύρνης γιατί στα μέρη αυτά υπήρχε συμπαγής ελληνικός πληθυσμός  που μπορούσε να προβεί σε κάποιες διεκδικητικές δραστηριότητες αυτονόμησης.
    Στο τρίτο μέρος (σελ.67-307)που είναι και το μεγαλύτερο  έχει τον τίτλο «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» Εδώ  καταγράφονται όλες οι ενέργειες και ο τρόπος δράσης της τουρκικής εξουσίας. Είναι πολυσέλιδο το μέρος αυτό και αποτελεί τον κορμό του βιβλίου. Ο αναγνώστης θα  έχει την ευκαιρία να διαβάσει όλη την ύλη και  τις  δύο φάσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Α. Ο Ελληνισμός τότε είχε αναπτύξει ένα θαυμάσιο πολιτισμό και πλούτο που στηριζόταν στην οικονομική και πνευματική του ανάπτυξη. Αυτό είναι που ανησύχησε τους Τούρκους και αποφάσισαν να εξοντώσουν τους Έλληνες και να ληστέψουν τις τεράστιες περιουσίες τους.                     
Τα  Γαλλικά αρχεία τεκμηριώνουν το έγκλημα
     Εδώ οι γαλλικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τους ενόχους και το μέτρο της εγκληματικότητας των Τουρκικών αρχών.  Πολλά  είναι τα γαλλικά έγγραφα που τεκμηριώνουν τη γενοκτονία  των  Ελλήνων από τους Τούρκους.  Θα περιοριστούμε μόνο σε δύο.
      1. Στην έκθεσή του ο Γάλλος αντιπλοίαρχος Rollin,  προς το Γ. Ε . Ν μεταξύ άλλων γράφει: «Από τις αρχές του 1914 υπό την καθοδήγηση του Γερμανού Αρχιστράτηγου Lyman von Sanders; άρχισαν οι συστηματικές εξορίες και διωγμοί.. Μεθοδική εξαφάνιση του Ελληνικού και αρμενικού στοιχείου Υπό το πρόσχημα στρατιωτικής επιταγής οι διωγμοί μεταβλήθηκαν σε εκατόμβες. Χιλιάδες εξοντώθηκαν στα περίφημα τάγματα εργασίας».
   Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πράξης ήταν 353.000 πόντιοι να βρουν τραγικό θάνατο στις εξορίες των εκτοπισμών και στα τάγματα εργασίας (τάγματα θανάτου)
      2. Άλλο ένα παράδειγμα. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Millerand είπε τα εξής για την τουρκική κυβέρνηση της εποχής εκείνης « Πολυάριθμες αποδείξεις δείχνουν ότι η ίδια (κυβέρνηση) ανέλαβε την ευθύνη να κατευθύνει και να οργανώσει τις πιο άγριες επιθέσεις κατά των πληθυσμών, τους οποίους όφειλε να προστατεύει».
   Να υπενθυμίσουμε ότι στις σελίδες 114-116 ένας Γάλλος συγγραφέας παρουσιάζει ένα ενημερωμένο  πίνακα  των ελληνικών πληθυσμών που κατοικούσαν εκεί και χάθηκαν. Ακολουθεί  ένας  μακάβριος απολογισμός των θανάτων και των  ευθυνών της  μεγάλης τραγωδίας του ελληνικού  πληθυσμού
      Να θυμίσουμε ότι το βιβλίο επανεκδίδεται για 8η φορά και ότι η πρώτη έκδοσή του  έγινε από το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» του οποίου τον πρόλογο έγραψε ό αείμνηστος πρόεδρος Παναγιώτης Τανιμανίδης.
     Βέροια 17-3-2016                          
Παναγιώτης Παπαδόπουλος    Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου