Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας: Η Παλμύρα θα ξαναγίνει όπως ήταν.Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας: Η Παλμύρα θα ξαναγίνει όπως ήταν.
    Τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές
    Οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι δυνατόν να αποκατασταθούν και η αρχαία πόλη «να ξαναγίνει όπως ήταν πριν», διαβεβαίωσε την Κυριακή ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, έπειτα από την ανακατάληψη της πόλης από τον στρατό.
    Παρά τις καταστροφές των μνημείων, ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι «εξεπλάγη ευχάριστα» από το γεγονός ότι πολλά από αυτά, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές.
    «Αναμέναμε το χειρότερο. Αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ που βρίσκεται στη Δαμασκό αλλά μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα πάει στην Παλμύρα για να εξετάσει από κοντά τις καταστροφές.
    «Η πιο ευχάριστη είδηση αφορά το Λιοντάρι της Αλιλάτ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και «μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα», είπε.
    Το άγαλμα, που είναι από ασβεστόλιθο και φιλοτεχνήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύψθηκε το 1977 από Πολωνούς αρχαιολόγους στον ναό της Αλιλάτ, μιας προϊσλαμικής θεότητας.
    Ο Αμπντελκαρίμ είπε επίσης ότι θα συζητήσει με την Unesco «τρόπους για την αποκατάσταση των δύο ναών», του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που ανατινάχθηκαν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ επειδή θεωρούν «ειδωλολατρικά» τα μνημεία και τα αγάλματα ανθρώπων και ζώων.
    Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο, στα νοτιοδυτικά της πόλης, διαπίστωσε ότι οι δύο ναοί καθώς και η Αψίδα του Θριάμβου έχουν καταστραφεί αλλά οι πέτρες τους παραμένουν εκεί.
    «Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, δεν χάσαμε εντελώς την Παλμύρα. Ήμουν ο πιο αποκαρδιωμένος διευθυντής Αρχαιοτήτων του κόσμου, σήμερα είμαι ο πιο χαρούμενος», κατέληξε ο Αμπντελκαρίμ.
    Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιήσαν το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο ως τόπο εκτελέσεων ενώ δολοφόνησαν και τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου