Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

8.Χαμένη χριστουγεννιάτικη ταινία του Ντίσνεϊ βρέθηκε έπειτα από 87 χρόνια8.Χαμένη χριστουγεννιάτικη ταινία του Ντίσνεϊ βρέθηκε έπειτα από 87 χρόνια
    Μία - χαμένη από το 1927 - χριστουγεννιάτικη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ, που συνάδει με το εορταστικό πνεύμα της εποχής, βρέθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας. H ταινία ανήκε σε έναν ιδιώτη, ο οποίος την είχε δωρίσει στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της χώρας, και μέχρι σήμερα βρισκόταν σε τέλειες συνθήκες συντήρησης, σε ειδική αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, αφού πρόκειται για εύφλεκτο υλικό.
    Το «Empty Socks», όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο φιλμ της Ντίσνεϊ, και μέχρι σήμερα συγκαταλεγόταν στη μεγάλη λίστα με τις χαμένες ταινίες της εταιρείας. Βρέθηκε σχεδόν ολόκληρο, αρχικά χωρίς να γνωρίζει κανείς πως ήταν ένας κινηματογραφικός θησαυρός, αφού οι δύο μπομπίνες που ανακαλύφθηκαν δεν έφεραν κάποια ετικέτα για το περιεχόμενο της ταινίας.
    H αρχική διάρκεια του «Empty Socks», στο οποίο πρωταγωνιστεί μια πρώτη εκδοχή του Μίκι Μάους, το τυχερό κουνέλι ονόματι Όσβαλντ (εμφανίστηκε σε 26 ταινίες του Ντίσνεϊ), ήταν διάρκειας 5.30 λεπτών, ενώ μέχρι σήμερα η μοναδική εικόνα που υπήρχε από την ταινία διαρκούσε μόλις 25 δευτερόλεπτα, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
    «Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ότι είχαμε βρει έναν κινηματογραφικό θησαυρό. Το φιλμ ήταν τυλιγμένο σε δύο μπομπίνες, με ετικέτες που δεν ήταν ευκρινείς» δήλωσε ο επικεφαλής των αρχειοθετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας, Κβάλ Σέρενσεν. Η ταινία, από την οποία απουσιάζει ένα μέρος μερικών δευτερολέπτων, ψηφιοποιήθηκε και ήδη ένα αντίγραφό της έχει σταλεί στην εταιρεία Walt Disney.
    Ο Μίκι Μάους δημιουργήθηκε το 1928, στις ΗΠΑ, από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και τον Ουμπ Άιγουερκς. Λέγεται πως ο Ντίσνεϊ συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα ποντίκι ως πρωταγωνιστή, ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλυγουντ μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν. Ο Μίκυ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 120 ταινίες, οι 5 από τις οποίες ήταν μεγάλου μήκους. Το 1928 πρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες, την επόμενη χρονιά σε άλλες 10 και την επόμενη δεκαετία σε 91. Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό Όσκαρ, το οποίο απονεμήθηκε στον Ντίσνεϊ. Ο Μίκυ έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στη Νέα Υόρκη, στις 18 Νοεμβρίου 1928, με την ταινία «Steamboat Willie» (Ατμόπλοιο Γουίλι). Αυτή ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου