Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

6.Πίσω στον Τζέιμς Γουάτσον το βραβείο Νόμπελ που δημοπράτησε6.Πίσω στον Τζέιμς Γουάτσον το βραβείο Νόμπελ που δημοπράτησε
    O ολιγάρχης Άλισερ Ουσμάνοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, αποκάλυψε ότι είναι ο αγοραστής του χρυσού μεταλλίου που συνόδευε το βραβείο Νόμπελ του Τζέιμς Γουότσον, ενός από τους τρεις «πατέρες» της διπλής έλικας του DNA. Ο Ρώσος επιχειρηματίας δηλώνει όμως ότι θα επιστρέψει το μετάλλιο στον νομπελίστα, «έναν από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας».
    Το Νόμπελ του Γουότσον, το πρώτο που δημοπρατήθηκε από εν ζωή νομπελίστα, πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για 4,75 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
    Ο αμερικανός Δρ Γουότσον, σήμερα 86 ετών, είχε δηλώσει ότι αναγκάστηκε να πουλήσει το μετάλλιο για οικονομικούς λόγους, σκόπευε όμως να διαθέσει μέρος των χρημάτων στην επιστημονική έρευνα.
    Ο Άλισερ Ουσμάνοφ αποκαλύπτει τώρα με ανακοίνωσή του ότι ήταν ο ανώνυμος αγοραστής του Νόμπελ. «Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται ένας διακεκριμένος επιστήμονας να πουλήσει το μετάλλιο με το οποίο αναγνωρίστηκαν τα επιτεύγματά του» λέει ο μεγιστάνας.
    «Ο Τζέιμς Γουότσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να παραμείνει στην κατοχή του».
    Ο Ουσμάνοφ, μεγιστάνας της χαλυβουργίας και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και μεγαλομέτοχος της ομάδας Arsenal, έχει περιουσία 15,8 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes
    Ο Γουότσον βραβεύτηκε το 1962 για την ανακάλυψη της δομής και της λειτουργίας του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) το 1953 μαζί με τους βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Ουίλκινς.
    Το μετάλλιο του Κρικ, ο οποίος πέθανε το 2004, πουλήθηκε πέρυσι για 2,27 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου