Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

5.Οι δέκα κορυφαίοι ελεύθεροι σκοπευτές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.



5.Οι δέκα κορυφαίοι ελεύθεροι σκοπευτές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
    Σκότωσαν περισσότερους από 5.000 εχθρούς! Οι εννιά καλύτεροι ήταν Σοβιετικοί και ο Ζάιτσεφ δεν ήταν ένας από αυτούς!
    Ο όρος «sniper» περιέγραφε τους κυνηγούς που είχαν την ικανότητα να πετυχαίνουν τα μπεκατσίνια (snipe), πουλιά έξυπνα που σηκώνονται αθόρυβα στον αέρα όταν αισθάνονται τον κίνδυνο.
Snipers, λοιπόν, ονομάστηκαν και οι ελεύθεροι σκοπευτές.
    Αρκετοί αναδείχθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ιδιαίτερα στο ανατολικό μέτωπο, καθώς οι Σοβιετικοί είχαν εκπαιδεύσει ταλαντούχους σκοπευτές για αυτή την αποστολή.
    Για την ακρίβεια, η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη που είχε δημιουργήσει μονάδες ελεύθερων σκοπευτών στο στρατό της πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση.
    Οι μακάβριοι αριθμοί των θυμάτων που βρέθηκαν στο στόχαστρό τους αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτών των μονάδων. Άριστοι σκοπευτές όπως ο Βασίλι Ζάιτσεφ, που σκότωσε 225 Γερμανούς στρατιώτες στη μάχη του Στάλινγκραντ, αναδείχθηκαν ως ηρωικές μορφές κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως φαίνεται και στην ταινία «Εχθρός προ των Πυλών» που περιγράφει, μέσες άκρες, την ιστορία του.
    Παρά τον ίλιγγο που προκαλεί ο αριθμός «225», ο Ζάιτσεφ δεν είναι στη δεκάδα των πιο αποτελεσματικών και φονικότερων σκοπευτών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
    Είναι απλώς ένας από τους έμπειρους ελεύθερους σκοπευτές της ΕΣΣΔ, η οποία διατήρησε αυτά τα στρατιωτικά τμήματα κατά τη δεκαετία του ΄30 όταν οι άλλες χώρες τα καταργούσαν.
Η «επένδυσή» απέδωσε.

10.Στεπάν Βασιλίεβιτς Πετρένκο: 422 θάνατοι

Ο Στεπάν Βασιλίεβιτς, ένας από τους κορυφαίους της λίστας με «επίδοση» 422 επιβεβαιωμένων θανάτων, ήταν γνωστός για τη σκοπευτική του δεινότητα αλλά και την ικανότητά του να συνεργάζεται άψογα με τις τακτικές δυνάμεις του στρατού σε καταστάσεις μάχης. Αυτό ήταν και το μυστικό της σοβιετικής εκπαίδευσης.

9. Βασίλι Ιβάνοβιτς Γκολοσόφ

Ο Βασίλι Ιβάνοβιτς Γκολοσφό είχε επίσης 422 επιβεβαιωμένους θανάτους στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων και 70 αντίπαλοι ελεύθεροι σκοπευτές. Η επιλογή των στόχων στο πεδίο της μάχης ήταν ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σοβιετικής εκπαίδευσης, αφού οι μαχητές μπορούσαν να διακρίνουν και να εξοντώνουν μεθοδικά τους αξιωματικούς του αντίπαλου στρατού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρασημοφορήθηκαν συνολικά 261 σκοπευτές, άνδρες και γυναίκες, με περισσότερους από 50 θανάτους ο καθένας στο ενεργητικό τους.

8. Φιοντόρ Τροφίμοβιτς Ντιατσένκο: 425 θάνατοι

Ο Φιοντόρ Τροφίμοβιτς Ντιατσένκο με 425 επιβεβαιωμένους θανάτους τιμήθηκε με τον Σταυρό της Διακεκριμένης Υπηρεσίας για τον ηρωισμό του και τις υπηρεσίες του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του εχθρού.
Η σοβιετική πολεμική μηχανή περιελάμβανε 428.335 στρατιώτες που είχαν λάβει εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή, εκ των οποίων οι 9.534 έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο και εκτελούσαν συγκεκριμένες αποστολές στα πεδία των μαχών.

7. Φιοντόρ Ματβιέγιεβιτς Οκλόπκοφ: 429 θάνατοι

Ο Φιοντόρ Ματβιέγιεβιτς Οκλόπκοφ από το Γιακούτ στη Δημοκρατία των Σαχά, ήταν ένας από τους πιο τρομερούς ελεύθερους σκοπευτές. Στρατολογήθηκε στον Κόκκινο Στρατό μαζί με τον αδελφό του ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη και διψούσε για εκδίκηση. Πέρα από τους θανάτους με ελεύθερες βολές, χρησιμοποιούσε με φονικά αποτελέσματα και το πολυβόλο. Ανακηρύχθηκε ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης το 1965 και του απονεμήθηκε το μετάλλιο του τάγματος του Λένιν, ενώ το όνομα του δόθηκε ακόμη και σε πλοίο το 1974.

6. Μιχαήλ Ιβάνονιτς Μπουντένκοφ: 437 θάνατοι
Ελεύθεροι σκοπευτές υπήρχαν σε μονάδες του πεζικού και διμοιρίες αναγνώρισης. Λίγοι είχαν το σημάδι του Μιχαήλ Μπουντένκοφ, ο οποίος στέρησε τη ζωή σε 437 Γερμανούς.
5. Βλαντιμίρ Νικολάεβιτς Ψελίντσεφ: 456 θύματα
Μια ακόμη ικανότητα των Σοβιετικών ελεύθερων σκοπευτών ήταν η γνώση των εδαφών στα οποία μάχονταν, με δεδομένο κιόλας ότι οι περιοχές ήταν οικείες σε αυτούς. Αντίθετα, οι Γερμανοί μάχονταν εκτός έδρας. Ο Ψελίντεφ ξεχώριζε για την ικανότητά του να αφομοιώνεται με το τοπίο και να αποτελεί στην πράξη έναν αόρατο εχθρό για τους αντιπάλους του.

4. Ιβάν Νικολάγιεβιτς Κουλμπερτίνοφ: 489 θάνατοι
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, η Σοβιετική Ένωση ενσωμάτωσε και γυναίκες στις μονάδες των ελεύθερων σκοπευτών. Το 1942 εκπαιδεύτηκαν 55,000 γυναίκες και το 1943 υπήρχαν 2.000 που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν τον ρόλο. Από αυτές ξεχώρισε η Λιουντμίλα Παβλιτσένκο που σκότωσε 309 στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου και έγινε θρύλος στη Σοβιετική Ένωση. Τέτοια φήμη δεν γνώρισε ποτέ ο Ιβάν Κουλμπερτίνοφ που έριξε 489 αντιπάλους με το τουφέκι του.

3. Νικολάε Γιακόβλεβιτς Ιλίιν: 494 θάνατοι
Ακόμη ένα θανάσιμο σημάδι, ο Νικολάε Γιακόβλεβιτς Ιλίιν σκότωσε 494 στρατιώτες.

2. Ιβάν Μιχαίλοβιτς Σιντορένκο: 500 θάνατοι
Ο Ιβάν Μιχαίλοβιτς Σιντορένκο, από αγροτική οικογένεια, στρατολογήθηκε το 1939 με την έναρξη του Β “Παγκοσμίου Πολέμου. Στη μάχη της Μόσχας το 1941, αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος σκοπευτής, ενώ καθοδηγούσε και τους υπόλοιπους. Ένα από τα πιο διάσημα κατορθώματά του ήταν όταν κατέστρεψε ένα τανκ και άλλα τρία οχήματα που χρησιμοποιούσαν εμπρηστικά πυρομαχικά. Ωστόσο, μετά από έναν τραυματισμό που υπέστη στην Εσθονία, συνέχισε ως εκπαιδευτής. Το 1944 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

1. Σίμο Χέιχε («ο λευκός θάνατος»): 542 θάνατοι (705 ανεπιβεβαίωτοι)
Ο Σίμο Χέιχε ήταν Φινλανδός και είναι ο πρώτος και ο μόνος μη-σοβιετικός στρατιώτης της λίστας. Το παρατσούκλι «λευκός θάνατος» του το έβγαλαν οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που τον έτρεμαν, καθώς σκορπούσε τον θάνατο καμουφλαρισμένος στο χιόνι. Ο Χέιχε θεωρείται πως είναι ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία. Πριν από τον πόλεμο ήταν αγρότης και κυνηγός και το σπίτι του ήταν γεμάτο με τα τρόπαια από τη σκοποβολή. Είναι εντυπωσιακό ότι προτιμούσε να χρησιμοποιήσει σιδερένιες αντί για σκοπευτικές διόπτρες. Αυτή η λεπτομέρεια τον κάλυπτε, αλλά δεν γλίτωσε από μια σφαίρα που παραμόρφωσε το πρόσωπό του. Πέθανε σε ηλικία 96 ετών και το 1998, όταν τον ρώτησαν ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του, απάντησε, η πρακτική…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου