Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

8.Ο νέος γραμματέας του ΝΑΤΟ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Ο νέος γραμματέας του ΝΑΤΟ
Real.gr
    Τη σκυτάλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε μία εποχή που η κρίση στην Κριμαία φέρνει σε αντιπαράθεση Μόσχα και Ε.Ε.-ΗΠΑ και οι τζιχαντιστές σαρώνουν στο Ιράκ και τη Συρία, λαμβάνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
    Νέος, ωραίος, φανατικά άθεος και με επαναστατική διάθεση στα νιάτα του κατά του ΝΑΤΟ ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας είναι προσωπική επιλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.
    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του την ερχόμενη Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, μετά την παράδοση του πόστου από τον απερχόμενο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Το προφίλ του νέου γενικού γραμματέα
    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γεννήθηκε στο Όσλο το 1959 και ως γιος διπλωμάτη ακολούθησε τον πατέρα του σε όλες τις αποστολές του: από το Σεράγεβο μέχρι το Σαν Φρανσίσκο.
    Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο οικονομικά και αρχικά ήταν κατά μίας καριέρας στην πολιτική, ενώ ήταν εναντίον και της ένταξης της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ. Στην πορεία, όμως, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας.
    Το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας και η εξωτερική εμφάνιση του, ήταν πάντα παράγοντας επιτυχίας στους ψηφοφόρους.
    Από το 2000 έως το 2001 και από 2005 έως το 2013 ανέλαβε το υψηλότερο αξίωμα της χώρας του και εξελέγη πρωθυπουργός. Στην πρώτη θητεία του, μάλιστα, αντλούσε σημαντική έμπνευση από τα προγράμματα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ και προχώρησε σε σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις.
    Τελικά το 2013 το κόμμα του ήρθε πρώτο στις εκλογές αλλά τα μικρότερα κόμματα της συμμαχίας του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό και τελικά η συντηρητική Έρνα Σολμπεργκ, η οποία ήρθε δεύτερη κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
    Στις 14 Οκτωβρίου 2013 υπέβαλε την παραίτηση του και δύο ημέρες μετά εγκατέλειψε το κόμμα του. Μάλιστα, δήλωνε έτοιμος να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να δίνει μάχες μέχρι που παρουσιάστηκε η πρόταση για το πόστο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
    Περιγράφεται ως μετριοπαθής πολιτικός που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας. Φανατικός υποστηρικτής της Ε.Ε. και υπέρ της αύξησης των δαπανών για θέματα άμυνας και ασφάλειας.
    Ο ίδιος έχει δηλώνει φανατικός αθεϊστής και αρνήθηκε ακόμη και την συμμετοχή του στην εκκλησία της Νορβηγίας. Το πάθος του είναι το σκι και θεωρείται πολύ καλός στο συγκεκριμένο άθλημα. Είναι παντρεμένος με την διπλωμάτη Ίνγκριντ Σουλερουντ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον 25χρονο Άξελ και την 22χρονη Ανε Καταρίνα.
Η έκπληξη με το ταξί
    Στις εκλογές του 2013 ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο όταν αποκάλυψε στη σελίδα του στο Facebook ότι είχε περάσει ένα απόγευμα ως ανώνυμος ταξιτζής στους δρόμους του Όσλο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας είχε ισχυριστεί ότι ήθελε να ακούσει... με τα αυτιά του τι προβλήματα είχαν οι συμπατριώτες του και ότι μέσα στα ταξί λέγονται πραγματικές αλήθειες από τους ανθρώπους.
    Οι συνομιλίες καταγράφηκαν με κρυφή κάμερα στο ταξί και χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική καμπάνια του Εργατικού Κόμματος. Ωστόσο, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι 5 από τους 14 ανυποψίαστους «πελάτες» του ταξιτζή-πρωθυπουργού είχαν πληρωθεί από την εταιρεία επικοινωνίας του κόμματος αν και κανείς δεν ήξερε ότι θα γνώριζε από κοντά τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου