Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

7.ΔΝΤ: Όπως ήρθατε μπορείτε να φύγετε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΔΝΤ: Όπως ήρθατε μπορείτε να φύγετε
    Το «μπαλάκι» στην Αθήνα πετάει το Ταμείο για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με το ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις είπε ότι η συμμετοχή των χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε εθελοντική βάση.
    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» του οικονομικού προγράμματος «στήριξης της Ελλάδας» στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. «Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν τέθηκε τέτοιο θέμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
    Παράλληλα πρόσθεσε ότι τώρα «δίνεται έμφαση» στην έκτη αξιολόγηση και ότι το ζήτημα για «ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο» της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στις επικείμενες συναντήσεις της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές. Επίσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε «εθελοντική βάση».
    Αναφορικά με την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων χωρίς βοήθεια, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι επιδίωξη του ΔΝΤ είναι να «γίνει το καλύτερο δυνατό» σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση το «συντομότερο δυνατό». Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι σε «κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο» και ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».
    Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα ξεκινήσει συνομιλίες στην Αθήνα για τα «θέματα-κλειδιά», προϋπολογισμός του 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις 30 Σεπτεμβρίου και αργότερα το φθινόπωρο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα (σημ.: θα μεσολαβήσει η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον) σε «πλήρη σύνθεση», μέσα στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
    Επίσης, σε επισήμανση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο τόκος του ΔΝΤ «είναι υψηλότερος» από τον τόκο των αγορών, ο κ. Ράις δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν πράγματι ο τόκος είναι υψηλότερος και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει προσεχώς.
    Οταν ρωτήθηκε για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των ελληνικών τραπεζών που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και αν το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν «πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη αξιολόγηση.
Βενιζέλος: Δεν έχει ζητηθεί ακόμη η έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ
    Από τη Νέα Υόρκη και μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επισήμανση του εκπρόσωπου του ΔΝΤ ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση της Ελλάδας.
    «Δεν έχει ζητηθεί και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Και για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα», τόνισε.
    Και πρόσθεσε: Σας θυμίζω ότι το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου