Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

1.Οι Κούρδοι της Συρίας δηλώνουν ότι το «ισλαμικό κράτος» πουλάει πετρέλαιο στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
1.Οι Κούρδοι της Συρίας δηλώνουν ότι το «ισλαμικό κράτος» πουλάει πετρέλαιο στην Τουρκία
    Δεν  είναι  κοινό μυστικό πλέον,  ότι η τρομοκρατική οργάνωση «ισλαμικό κράτος», «εξοπλίζεται»  με χρήματα από την πώληση του πετρελαίου και από χρήματα που βρήκε  στο Ιράκ. Ομως λίγοι άνθρωποι έδωσαν προσοχή στο γεγονός ότι  το ISIS ανταλλάσσει πετρέλαιο ακόμα στην Συρία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κυριότεροι πελάτες των τρομοκρατών βρίσκονται στο έδαφος  της γειτονικής Τουρκίας.
    Ο δημοσιογράφος του συριακού Κουρδιστάν, Fehim Tashtekin για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς , την μεταπώληση του πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία, σε απευθείας σύνδεση.
    Ακόμη και πριν από την κατάληψη  των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράκ, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε τον έλεγχο πολλών τομέων εντός της  Συρίας προωθώντας την πώληση του «μαύρου χρυσού» στην Τουρκία.
    Η κλίμακα του λαθρεμπορίου πετρελαίου σε πολλές παραμεθόριες περιοχές της τουρκικής επικράτειας,  απλά  είναι τεράστια, με μηδαμινή κάλυψη από τα τουρκικά και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Σε ορισμένα τουρκικά χωριά των συνόρων συμμετέχει έως και 80% των οικογενειών.( «Όλοι πάνε στην κλεψιά» που έλεγαν κάποτε σε κάποια ελληνική ταινία του 60’ ).
    Συνήθως το πετρελαίο από τη Συρία στην Τουρκία ρέει  με απλούς πλαστικούς σωλήνες (περίπου 10-15 cm.). Μερικές φορές όμως χρησιμοποιούνται ακόμη και πρωτόγονες αντλίες. Σωλήνες θαμμένοι σε μικρά βάθη στα χωράφια  είναι κατάλληλοι για τους πλησιέστερους τουρκικούς οικισμούς.
    Όταν ξεκινήσει η άντληση από την συριακή πλευρά του εκπροσώπου του «ισλαμικού κράτους», αποστέλλεται  ένα SMS προς τον «πελάτη» του στην Τουρκία. Και η «δουλειά» ξεκινά. Ο καθένας γεμίζει στο σπίτι του δεξαμενές 70-λίτρων και στη συνέχεια το μεταπωλεί, με μέση τιμή 1,25 τουρκικές λίρες. Μερικές φορές, ο «πελάτης» απλά δεν καλύπτει τη ροή του πετρελαίου και μερικά βαρέλια χύνονται στο έδαφος, αλλά κανείς δεν δίνει προσοχή .Οι  «Business» είναι τόσο επικερδείς ώστε  σε ορισμένες περιοχές οι ντόπιοι να αγοράζουν ιαπωνικούς πανάκριβους σωλήνες.
    Όταν λάβουν ένδειξη από την Άγκυρα, οι κατά τόπου τοπικές αρχές ασφαλείας, θα αρχίσουν να κινούνται απελπιστικά αργά ,  για να συμβάλουν στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο αγώνας μοιάζει πολύ αργός (πολλές από τις αρχές  συνδέονται με την επιχείρηση, και μερικοί απλά υποστηρίζουν κρυφά  τους ισλαμιστές στην Συρία).
    Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου ο τουρκικός στρατός  ξέθαψε ή έκοψε σωλήνες μέσα σε οικίες , αλλά στους Κούρδους  της Συρίας υπάρχει έντονη η εντύπωση ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί  αποτελούν την προσωπική  φρουρά τους. Η πιο ενεργή περιοχή είναι η δυτική επαρχία Χατάι (συνορεύει με το Χαλέπι ).
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη των Ισλαμιστών στην Τουρκία είναι  αρκετά σημαντική. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, 1000-3000 Τούρκοι υπήκοοι  αγωνίζονται στις τάξεις της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος».
    Επιπλέον, η Τουρκία αποτελεί την μόνη χώρα  πλησιέστερη προς τη Συρία και το Ιράκ, που αρνείται  κατηγορηματικά να συμμετάσχει  στον αγώνα κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών.
    Έτσι έρχεται η ανάπτυξη στην τουρκική οικονομία . Άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα πραγματοποιείται η λαθραία διακίνηση πετρελαίου στα τουρκικά σύνορα, και πόση άγνωστη ποσότητα πετρελαίου έχει καταλήξει και στην χώρα μας ενδεχομένως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου