Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

2.Οι Ισπανοί πανηγυρίζουν: Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
2.Οι Ισπανοί πανηγυρίζουν: Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ
    Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας το 2010, σύμφωνα με αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).
    Για το 2013 το ΑΕΠ αναθεωρείται επί τα βελτίω κατά 2,56%, στο 1,081 τρισ. ευρώ, αλλά το Ινστιτούτο δεν διευκρινίζει ποιο είναι το ποσοστό του το οποίο αντιστοιχεί σε εκτός νόμου δραστηριότητες.
    Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό το ποσοστό με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, ενώ η νέα μέθοδος κάνει δυσκολότερο τον ακριβή υπολογισμό των δαπανών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και στον τομέα της άμυνας.
    Για το 2010, την μόνη χρονιά για την οποία το INE δέχθηκε να δώσει ακριβή ποσοστά «κατ' εξαίρεση», υπολογίστηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιστοιχούσαν στο 0,87% του ΑΕΠ, ήτοι σε 9,4 δισ. Ευρώ.
    Εξ αυτών η πορνεία υπολογίζεται ότι συνεισέφερε 0,35% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ή 3,783 δισ. ευρώ, και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών 5,405 δισ. ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ.
    Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, έδωσε προθεσμία έως την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.
    Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο ΑΕΠ της καθώς κρίνει ότι πρόκειται για κάθε άλλο παρά μια «εμπορική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται ελεύθερα». Επίσης η Σουηδία, όπου η «αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών» αποτελεί ποινικό αδίκημα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ουδεμία τέτοια προσαρμογή.
    Στην Ισπανία δεν υπήρξε «κανένα πρόβλημα, ούτε τεχνικό, ούτε άλλης τάξεως από μέρους της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται απλώς για την εφαρμογή μιας απόφασης της Eurostat η οποία ελήφθη για να εναρμονιστούν οι μέθοδοι υπολογισμού», δήλωσε μια πηγή στο υπουργείο Οικονομίας.
    Η Ιταλία εξάλλου ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αναθεώρησε επί τα βελτίω, κατά 3,8%, την εκτίμησή της για το ΑΕΠ της, ενώ η Βρετανία ανέφερε ότι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες ενδέχεται να ανέρχονται σε 12,3 δισ. ευρώ, ή περίπου το 1% του ΑΕΠ της το 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου