Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

7.Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα κόκκινα στεγαστικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα κόκκινα στεγαστικά
    Οι τράπεζες θα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες τα σπίτια τους, ενώ το κράτος θα επιδοτεί το ενοίκιο. Τι λέει ο υπουργός Οικονομικών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των επιχειρήσεων και τι λύσεις προτείνει
    Ένα δίχτυ προστασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, συμπληρωματικά προς τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους οι δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα διάστημα.
    Οι τράπεζες σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται θα μπορούν μεταξύ άλλων αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος. Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
    Έτσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση leasing, εφόσον υιοθετούν τελικά αυτές οι λύσεις.ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ, ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ.
    Όπως αναφέρει στα ΝΕΑ, "πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας".
    "Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα".
ΤΟΣΕΣ ΚΑΛΑΜΑΚΕΙΕΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑ. ΣΕ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ?
    Στο δίχτυ που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης εκτός από την επιδότηση ενοικίου, θέλει να εντάξει και προγράμματα για την απασχόληση.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράτασή της, πολλοί δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απώλειας του σπιτιού τους.
    Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να δώσει το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης με τη ρύθμιση για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, όμως τον ενδιαφέρει να λυθεί στο σύνολό του το πρόβλημα των κόκκινων δανείων προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη.
    Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας στην εφημερίδα, χωρίζει τα δάνεια των επιχειρήσεων σε δύο κατηγορίες: των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 100 άτομα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τις πρώτες θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις στο πλαίσιο εξαγορών, συγχωνεύσεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. "Οι τράπεζες πρέπει να πιέσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια", επισημαίνει ο κ. Χαρδούβελης, σε συνέχεια των δηλώσεών του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. "Με τις μικρομεσαίες το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να επέμβουν οι τράπεζες οι ίδιες να βρουν ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να ζήσουν".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου