Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

6.Το ΓΕΣ ψάχνει τα "ίχνη" του Χο Τσι Μινχ που είχε πολεμήσει στη Μακεδονία στον Α΄ Παγκόσμιο!

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
6.Το ΓΕΣ ψάχνει τα "ίχνη" του Χο Τσι Μινχ που είχε πολεμήσει στη Μακεδονία στον Α΄ Παγκόσμιο!
Πάλι καλά που βρήκαν άκρη.
Το 1993, με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στη Θεσσαλονίκη, στο Γ΄ΣΣ, ψάχναμε όλα τα αρχεία που υπήρχαν, για να βρούμε φωτογραφία του ανθυπολοχαγού τότε Κόλιν Πάουελ, που συμμετείχε σε άσκηση στην περιοχή Καβάλας, περι το 1960, όπως ο ίδιος είχε πεί. Φυσικά, δεν βρήκαμε τίποτα.
 onalert
    Χο Τσι Μινχ (Ho Chi Minh) ιδρυτής του σύγχρονου Βιετνάμ είχε πολεμήσει στην Μακεδονία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίχνη της πορείας του πρώην Προέδρου του Βιετνάμ αναζητεί - με επιστημονικό τρόπο - η χώρα του στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ. Ετσι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Binh Vu (Μπιν Βου) στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.
    Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ η επίσκεψη του κ. Πρέσβη και αντιπροσωπείας από το Μουσείο Ho Chi Minh του Ανόι, με επικεφαλής την πρόεδρό του κ Nguyen Thuy Duc, εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου του Βιετνάμ, Ho Chi Minh, στις επιχειρήσεις στο Μακεδονικό Μέτωπο, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ιδρυτής του σύγχρονου Βιετνάμ φέρεται να βρισκόταν στη Μακεδονία το 1916 ως μέλος μονάδων της Γαλλικής Στρατιάς Ανατολής.
    Τον Βιετναμέζο Πρέσβη και την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Δελατόλας και ιστορικοί της Διεύθυνσης, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα πολεμικά γεγονότα και τη δράση των συμμαχικών στρατευμάτων κατά την υπόψη περίοδο.
    Πάντως το ελληνικό περιοδικό ''Στρατιωτική Ιστορία'' είχε προ περίπου 10ετίας δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ- ανέφερε μάλιστα ότι ήταν βοηθητικός.
    Πριν 2-3 χρόνια ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Μπιν Βου που επισκέφθηκε την Έδεσσα μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Δημήτρη Γιάννου, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και ανέφερε ότι ο Χο Τσι Μινχ ειχε υπηρετήσει στην πόλη αυτή!. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε τότε ότι κατά τις επαφές που είχε ο κ. Βου με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ο Χο Τσι Μινχ υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα, στην περιοχή προς την Σκύδρα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης σχετικών πληροφοριών ο πρέσβης επισκέφθηκε μαζί με τον δήμαρχο Εδεσσας , υπεραιωνόβιο κάτοικο ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός με λεπτομέρειες. Ο πρέσβης του Βιετνάμ φύτεψε συμβολικά το δέντρο της φιλίας των λαών, στην αυλή του παλιού γαλλικού νοσοκομείου (σημερινό ΚΑΠΗ & Δημόσια Βιβλιοθήκη) πάνω στην οδό (Φιλίππου) που άνοιξαν Γάλλοι στρατιώτες.
    Ο Δήμος δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας οργάνωσε μάλιστα ειδική ξενάγηση με θέμα «Έδεσσα-Πέλλα-Μακεδονία, Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου