Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

3.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Έξι οικογένειες προσφύγων διχάζουν την Τούμπα

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
3.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Έξι οικογένειες προσφύγων διχάζουν την Τούμπα
‘’ΔΙΧΑΖΩ’’ σημαίνει ‘’χωρίζω στα δύο’’ ( ή περίπου δύο ) για να μιλήσουμε Ελληνικά.
Πόσοι θέλουν και πόσοι δεν θέλουν να γίνει φιλοξενείο προσφύγων στην παραπάνω περιοχή ? Η απάντηση πρόδηλη.
Και, μην τα μπερδέψετε. Άλλο πράγμα το ‘’ελλήνων προσφύγων’’ ( Θράκη, Μικρασία κτλ ) και άλλο το ‘’αλλοδαπών προσφύγων αιτουμένων πολιτικό άσυλο’’( ποικιλόχρωμων λαθρομεταναστών δηλαδή ).
Ας τους στείλει ο Μπουτάρης στο ‘’συνεταιράκι’’ του, τον Καμίνη. Εκείνος τους βολεύει καλύτερα.
Εκτός και εάν κάποιοι θέλουν να τους πάρουν στα σπίτια τους…

Της Βαρβάρας Ζούκα
    Παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι από την περιοχή της Τούμπας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του κεντρικού δήμου για τη δημιουργία φιλοξενείου προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δημοτικό χώρο που περικλείεται από τις οδούς Άνδρου, Σιδηροκάστρου, Μυκόνου και Αλοννήσου.
    Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, λέγοντας ότι πίσω από τις αντιδράσεις υποκρύπτεται μια ρατσιστική αντίληψη. «Προσωπικά ντρέπομαι να πω ότι αποσύρω την πρόταση αυτή και δεν πρόκειται να την αποσύρω, επειδή οι έξι οικογένειες προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο αντιμετωπίζονται από 1.200 κατοίκους σαν κοινωνικά απόβλητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
    Όπως εξήγησε, στο φιλοξενείο, το οποίο θα δημιουργηθεί σε έναν χώρο μόλις 500 τ.μ. από τα τέσσερα στρέμματα που καλύπτει η επίμαχη δημοτική έκταση, θα βρουν στέγη μόνον έξι οικογένειες προσφύγων που αιτούνται πολιτικό άσυλο. Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για μια τεράστια παρεξήγηση, ενώ με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε αυτόν τον σχεδιασμό χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την τέταρτη δημοτική κοινότητα. Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος, καθώς το σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το ταμείο προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε κατά την προεκλογική περίοδο με πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
    Ο δήμαρχος, εξάλλου, διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι μεγάλο μέρος των προτάσεων που έχουν κατατεθεί εκ μέρους τους για την αξιοποίηση της επίμαχης έκτασης θα ληφθούν υπόψη στο στάδιο των σχετικών μελετών που θα εκπονηθούν το επόμενο διάστημα.
    Ο εκπρόσωπος των κατοίκων που παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θανάσης Παπαγιάννης ζήτησε ο χώρος των παλιών στάβλων μεταξύ της Άνδρου, της Σιδηροκάστρου, της Μυκόνου και της Αλοννήσου να αξιοποιηθεί με πράσινο, με τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, με την επέκταση της υφιστάμενης παιδικής χαράς, καθώς και με τη λειτουργία εταιρείας κοινωνικής οικονομίας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου