Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

6.Φορολογικές δηλώσεις τέλος για συνταξιούχους από το 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Φορολογικές δηλώσεις τέλος για συνταξιούχους από το 2016
    Την κατάργηση της υποχρέωσης των συνταξιούχων να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
    Η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2016, κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015. Κι αυτό θα συμβεί, επειδή το 2015 όλοι οι φόροι που αναλογούν στις συντάξεις θα έχουν προκαταβληθεί από τους συνταξιούχους μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα έχει υπολογισθεί ενιαία, στο άθροισμα των συντάξεων του καθενός και για τους 12 μήνες του έτους.
    Εφαρμογή
    Το σύστημα του ενιαίου υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που λαμβάνει κάθε μήνα έκαστος συνταξιούχος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (το διήμερο 29-30 Ιουλίου).
    Από το 2016, οι συνταξιούχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, εφόσον τα εισοδήματά τους προέρχονται μόνο από τις συντάξεις τους. Κι αυτό διότι τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματα από συντάξεις θα τους έχουν προκαταβάλει κατά τη διάρκεια του 2015 που το νέο σύστημα παρακράτησης θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολο του έτους.
    Η υποβολή των δηλώσεων θα είναι για τους συνταξιούχους μία διαδικασία προαιρετική από το 2016.
    Στη διαδικασία αυτή θα προσφεύγουν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως π.χ. από ακίνητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, κινητές αξίες, κλπ., προκειμένου να πληρώσουν και για τα εισοδήματα αυτά τους αναλογούντες φόρους.
    Εκτιμάται ότι με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το μεθεπόμενο έτος, πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να υποβάλουν φορολογική δήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου