Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

8.ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Του Ανδρέα Μελεζιάδη
    Εδώ και 3-4 χρόνια, από τότε που άρχισε το ‘’νταβαντούρι’’ με τις ‘’στημένες’’ εγκληματικές οικονομικές πράξεις κάποιου ελληνοαμερικάνου που παρίστανε τον …πρωθυπουργό ελέω…θεού, μια μερίδα των συμπατριωτών μας ( και όχι ‘’συμπολιτών’’  όπως επιμένουν να γράφουν μερικοί με ‘’κενό αέρος’’ στην κρανιακή κοιλότητα ) άρχισαν να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν, να ουρλιάζουν, και άλλα παρόμοια, γιατί τα λεφτά τους λιγόστεψαν (ή και κόπηκαν εντελώς, σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς ), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
    Όλα αυτά είναι Ιστορία πλέον, έτσι τουλάχιστον έχει καταγραφεί. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια….
    Εκ προοιμίου, για να μην ξεσηκωθούν και φωνάζουν όλοι μαζί ή και λίγοι – λίγοι  χώρια, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές, σε ποιους ακριβώς αναφέρεται αυτό το άρθρο, γιατί στην γενική κατηγορία υπάρχουν πολλοί.
    Αναφερόμαστε λοιπόν, στους υπερχρεωμένους λόγω καλαμακείας, που δυστυχώς είναι είδος επουσιώδες εν υπερεπαρκεία.
    Σε αυτούς και αυτές που ξέχασαν ότι εάν χρεωστούν, πρέπει και να πληρώσουν τα χρωστούμενα.
    Σε αυτούς, που ενώ μπορούσαν να έχουν μόνον Φιατάκι, θέλησαν να πάρουν Μερσεντές
    Σε αυτούς, που ενώ ήταν άφραγκοι, ξαφνικά αποφάσισαν να αγοράσουν εξοχικό.
    Σε αυτούς που επειδή τα παιδιά τους παντρεύονται και  ‘’ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ’’ ( Μέγιστη καλαμακεία, ποιός δεν τα θέλει ‘’όλα καλά’’ ? ) περνάνε από τον μπάγκο ( μπάγκο = bank = τράπεζα) , παίρνουν το..’’δανειάκι’’ τους, και αγοράζουν σπίτια στα ‘’καμάρια’’ τους που τα θέλουν ‘’όλα καλά’’, άσχετα εάν οι ίδιοι μέχρι να αγοράσουν σπίτι ξέρεναν το σκατό τους για 30 χρόνια και   ‘’τους βγήκε η πίστη ανάποδα’’.
    Σε αυτούς που αποφασίζουν το μικρό μαγαζάκι που έχουν, να το κάνουν…. ‘’επιχείρηση’’ με φωτεινή ταμπέλα, και περνούν και αυτοί από το … μπάγκο.
    Σε αυτούς ( και κυρίως ‘’σε αυτές’’, πώς να το κάνουμε ) που δεν διανοούνται να βγούν στην αγορά, χωρίς να γεμίσουν ένα πορτ-μπαγκάζ με ψώνια. Ας είναι καλά η ‘’ΚΑΡΤΑ’’ που σύντομα έγιναν ‘’ΚΑΡΤΕΣ’’ και γέμισαν και αυτές.
    Πολλά ακόμα ‘’σε αυτούς’’ θα μπορούσα να γράψω, αλλά αφού καταλάβατε σε ποιους αναφέρομαι, φτάνουν τόσοι.
    Σε αυτούς λοιπόν, που η έλλειψη γνώσεων, παιδείας, ρεαλισμού και η περίσσεια επιπολαιότητας, αμυαλωσύνης, ‘’ωχαδελφισμού’’, και νεοελληνικής νοοτροπίας τους οδήγησε στο ‘’μπάγκο’’ των ευαγών ιδρυμάτων που πάντα περιμένουν με ανοιχτή την αγκαλιά για να εξυπηρετήσουν.
    Σε όλους αυτούς λοιπόν αναφερόμαστε, τους εγκληματικά για τον εαυτό τους αφελείς, που είναι πάνω από το 80% των περίφημων….   ’’υπερχρεωμένων νοικοκυριών’’.
    Το υπόλοιπο 20%, είναι τα πραγματικά θύματα της κατάστασης, αυτοί που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και βρέθηκαν όπως βρέθηκαν. Αυτοί, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ !
    Λέμε τώρα σε αυτό το 80% που περιγράψαμε.
    Καλά ρε φίλε, όταν τα ξόδευες, δεν ήξερες ότι πρέπει και να τα πληρώσεις, Νόμιζες ότι σου τα χαρίζανε ?
    Όταν έπαιρνες δάνεια για να ζήσεις – όπως νόμιζες – καλύτερα, δεν έλαβες υπόψη την παροιμία ‘’τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους’’ ?
    Νόμιζες ότι εάν δεν είχες λεφτά για να πληρώσεις τη δόση σου κάποια φορά, αυτά τα ευαγή ιδρύματα, οι σωτήρες σου, θα σου έλεγαν ‘’δεν πειράζει, θα δώσεις όταν έχεις’’ ή κάτι παρόμοιο ?
    Νόμιζες…, νόμιζες…, ό τι καλαμακεια σου κατέβαινε στο κεφάλι τη ‘’νόμιζες’’, και να το τώρα το αποτέλεσμα. Πνίγεσαι, και προσπαθείς να σωθείς τραβώντας τα μαλλιά σου. Και ουρλιάζεις, και διαμαρτύρεσαι ότι σε αδίκησαν, σε έκλεψαν, σε ξεγέλασαν, σε έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Όλα τα σκέφτηκες, έτσι ? Το μόνο που δεν μπορείς να σκεφτείς είναι το ότι ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ έφτασες εδώ που έφτασες, και για αυτό φταίει το δικό σου το κεφάλι και κανένα άλλο.
    Και καταφέρεσαι εναντίον των πάντων! Σου φταίει ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, η τράπεζα ( όλοι αυτοί πράγματι έχουν το μερίδιό τους ), ο γείτονας, ο φίλος , η γυναίκα και τα παιδιά σου, ο Αβραάμ Πάπας, ο φούφουτος, ο περιπτεράς της γειτονιάς, ο ταχυδρόμος, και νομίζεις ότι ο μόνος που δεν φταίει είσαι εσύ ο ίδιος. Σοβαρολογείς τώρα ? Ποιόν κορο’ι’δεύεις ? Στον εαυτό σου μιλάς, δε δίνεις συνέντευξη σε κανάλι.
    Μα, θα μου πεί κάποιος, εγώ είχα οργανώσει τη ζωή μου, έπαιρνα 2.000 και μπορούσα να διαθέσω 600 ευρώ για δόση δανείου. Τώρα που παίρνω 1.200 τι θα κάνω ?
    Καλά, εγώ περιμένεις να σου πώ τι να κάνεις ? Είχες ακούσει ποτε αυτό που λέγεται, ‘’ΚΡΑΤΑ ΠΙΣΙΝΗ’’ ? Σίγουρα ΝΑΙ. Κράτησες ? Αν είχες κρατήσει τώρα δεν θα ήσουν ολοφυρόμενος και διαμαρτυρόμενος κατά πάντων. Πώς θα ζήσεις ? Με τα 600 που σου μένουν ( ίσως και λιγώτερα).
    Εσύ ο ίδιος δεν ήσουν που τότε, τον ‘’ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ’’ του Χρηματιστηρίου, έβαλες ό τι είχες και δεν είχες σε μετοχές, κερδίζοντας καθημερινά 8% του κεφαλαίου σου, και φιλοδοξούσες να γίνεις Ωνάσης ή Νιάρχος το λιγώτερο ? Θα μου πείς ότι ‘’εμπήκαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι’’ και έχασες και το κεφάλαιο, πρίν προλάβεις να κάνεις ‘’ΚΙΧ’’. Έ, ας πρόσεχες ! Δεν το λέω εγώ αλλά το είπε ο τότε Πρωθυπουργός μας που ακόμα κάνει βόλτες έξω μαζί με την παρέα του.
    Έρχεσαι τώρα, να στραφείς εναντίον όλων αυτών των πράσινων και γαλάζιων ‘’κλόουν’’ που είχαν υποδαυλίσει την μεγαλομανία σου, και νομίζεις πως οι κόκκινοι ή σωμόν ‘’κλόουν’’ θα σε συμπονέσουν, θα σε συντρέξουν και θα σε σώσουν. Μάλλον ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !   Κάποτε, έλεγα ότι ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΦΕ, ΟΥΤΕ ΜΠΛΕ, ΟΥΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΟΥΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ. Το ίδιο λέω και τώρα ( αλήθεια, τι χρώμα έχει το 500ευρώ ?)
    Ακόμα δεν έχεις καταλάβει, ότι ο αγώνας είναι για τα λεφτά και μόνον.
    ΑΥΤΟΙ ( και είναι πολλοί ) προσπαθούν να πάρουν ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ λεφτά, και όχι μόνον. Μήπως με την αφέλειά σου τους βοήθησες ?
    Και λένε τα ΜΜΕ για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο που έρχεται, με αναφορές στην Ουκρανία, την Συρία, το Ιρακ, και πολλά άλλα μέρη. Δεν σου λένε όμως, ότι Ο 3ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ και τον κάνει ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ εναντίον ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Το πήρες χαμπάρι ή το θέλεις ζωγραφιστό ?
    Εσύ, φίλε μου, με το ‘’υπερχρεωμένο νοικοκυριό’’, κάποια στιγμή θα καταλάβεις ότι είσαι στην κορυφή του παγόβουνου. Αναλογίσου, τι υπάρχει κάτω από εσένα….


4 σχόλια:

 1. Μαλλον τα βρηκες ολα ετοιμα στη ζωη σου και δεν κουραστηκες ουτε ματωσες για για να δημιουργησεις κατι και συ. .ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ομως ανθρωπους που κανανε το σκατο τους παξιμαδι για να φτιαξουν ενα σπιτακι και για να σπουδασουν τα παιδια τους μηπως και μπορεσουν να φανε ενα κομματι ψωμι.Ευτυχως ηρθε η κριση και εδωσε αλλοθι σε αυτους δεν φτιαξανε τιποτα στη ζωη τους ,''επειδη κραταγαν πισινη....''......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς απόστρατο.
  Φίλε μου, όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν οτι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΕΤΟΙΜΟ στην ζωή μου, ούτε πατρικά χωράφια ή μετρητά ή σπίτια, ούτε προίκα. Δεν ξέρω τι κατάφερα, αλλά όλα όσα κατάφερα τα έκανα με τον μισθό μου και μόνο.
  Γράφοντας το άρθρο, ήξερα οτι θα στεναχωρήσω αρκετούς, αλλά ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ, και επιμένω σε αυτό. Εαν έχεις καλή διαχείριση ( όχι καρμοιριά ) , μπορείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απο οτι καταλαβα δεν καταφερες τιποτα.Αν ομως κακως καταλαβα και συ καταφερες ,εστω και αν δεν ξερεις τι....,και μαλιστα ΜΟΝΟ με το μισθο σου ......τοτε φιλε μου ηρθε η ωρα να κερδισεις παρα πολλα,μα παρα πολλα γραφοντας ενα βιβλιο '' η τεχνη του να προκοβεις μονο με ενα μισθο '',που θα πουληθει κατα εκατομμυρια στους ανα τον κοσμο καρμιρηδες και κακους διαχειριστας....Και μην αισθανεσαι ασχημα γιατι οχι μονο δεν μας στενοχωρησες αλλα μας εκανες να γελασει και λιγο το χειλακι μας...Σε παρακαλω,εν αναμονη του του βιβλιου σου ,συνεχισε να γραφεις τετοια γιατι το γελιο μακραινει τη ζωη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χαίρομαι που σε έκανα να γελάσεις, γιατί εκτός απο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, κτλ, σκοπό έχω και την ΨΥΧΑΓΩΓΑ στο μπλόκ.
  Άρα, πέτυχα κάποιον απο τους σκοπούς. Κατά τα άλλα, ήδη γράφω ένα βιβλίο σχετικά, με θέμα τους αναξιοπαθούντες. Θα το βρείς ενδιαφέρον.Προς το παρόν, έχει τον τίτλο ''' Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ''ΕΙΝΑΙ'', αλλά επειδή νομίζω οτι με αυτό τον τίτλο υπάρχει και άλλο, θα τον αλλάξω. Εσυ, φυσικά, θα το διαβάσεις και θα το καταχωρήσεις στα ψυχαγωγικά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή