Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

10.Ομοιοπαθητική Ιατρική

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ
10.Ομοιοπαθητική   Ιατρική
Πασχάλης Π. Καλούδης Γενικός  Αρχίατρος  ε. α. Φυσίατρος  και  Ομοιοπαθητικός
Τι είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική
    Η Ομοιοπαθητική είναι απόλυτα φυσική θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί φάρμακα, των οποίων οι πρώτες ύλες είναι φυσικές ουσίες του περιβάλλοντος και τα οποία παρασκευάζονται με ειδική διαδικασία ώστε να μην έχουν καθόλου παρενέργειες.
    Η Ομοιοπαθητική ήταν ήδη γνωστή στην αρχαία Ελλάδα κατά τους προϊπποκρατικούς χρόνους. Η σύγχρονη Ομοιοπαθητική αναπτύχθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα ( 1796 ) από τον γερμανό ιατρό Σαμουήλ Χάνεμαν και έκτοτε ασκείται με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
    Μετά το 1960 η διάδοση και η επιστημονική εξέλιξη της Ομοιοπαθητικής είναι εντυπωσιακή και πλατειά. Στην Ελλάδα ασκείται αδιάλειπτα τουλάχιστον 150 έτη.
    Η Ομοιοπαθητική ρυθμίζει κεντρικά την υγεία του ανθρώπου και ενισχύει τους μηχανισμούς εσωτερικής ανάρρωσης και ίασης, οι οποίοι λειτουργούν σε κάθε οργανισμό, αλλά που ως τότε ήταν ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα η ασθένεια να παρατείνεται και να επιδεινώνεται. Ισχυροποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς, αλλά και τους κάνει επαρκείς και ικανούς να σταματήσουν την παράταση της ασθένειας και να επιφέρουν την ίαση. Πρόκειται για υποβοηθούμενη αυτοθεραπεία. Το θεραπευτικό φάσμα της Ομοιοπαθητικής είναι ευρύτατο.
    Ονομάζεται Ομοιοπαθητική επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όταν χορηγηθούν σε υγιείς οργανισμούς και σε επανειλημμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θεραπεύουν όταν χορηγούνται σε ασθενείς που τα παρουσιάζουν.
    Η Ομοιοπαθητική βασίζεται σε συγκεκριμένους φυσικούς νόμους και αρχές. Ο Νόμος των Ομοίων αποτελεί έναν από τους βασικούς Νόμους της Ομοιοπαθητικής. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που τον διατύπωσε ως « όμοια ομοίων εισίν ιάματα ».
Τι σημαίνει ότι η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι Oλιστική ;
    Ολιστική είναι κάθε μέθοδος θεραπείας, που κάνει ολόκληρο το συγκεκριμένο οργανισμό ψυχικά και σωματικά υγιέστερο. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος ασθενής, ο οποίος έχει δύο ή τρεις ή τέσσερις παθήσεις, αλλά και συμπτώματα ανεξάρτητα μεταξύ τους, πηγαίνει στον ομοιοπαθητικό ιατρό, δεν θα λάβει ξεχωριστό φάρμακο για κάθε πάθηση ή σύμπτωμα ( όπως γίνεται συνήθως στην τρέχουσα ή «κλασσική» ιατρική, που ονομάζεται αλλοπαθητική εναντιοπαθητική ή συμβατική ), αλλά ένα μόνο φάρμακο, το οποίο θα επιλέξει ο ομοιοπαθητικός ιατρός και το οποίο προορίζεται να ανακουφίσει το σύνολο των συμπτωμάτων και των παθήσεων του ασθενή.
Εξατομίκευση
    Tο Ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι απόλυτα εξατομικευμένο σε ότι αφορά το σύνολο των ιδιαιτεροτήτων, των συμπτωμάτων και των παθήσεων του ανθρώπου, και ονομάζεται ιδιοσυγκρασιακό. Ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μία μοναδική και ξεχωριστή περίπτωση. Στην ουσία, στην Ομοιοπαθητική θεραπεία εφαρμόζεται η προσέγγιση κάθε ανθρώπου με απόλυτη εξατομίκευση.
Πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής
    Προσφέρει μονιμότερα αποτελέσματα από τις συνήθεις θεραπευτικές μεθόδους, ιδίως στις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάσχει από κεφαλαλγίες ή παθήσεις του πεπτικού συστήματος ή δερματοπάθειες ή αλλεργίες, προκειμένου να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων οφείλει να λαμβάνει συνεχώς κάποια από τα σκευάσματα της κλασικής ιατρικής, ενώ με την ομοιοπαθητική το θεραπευτικό αποτέλεσμα διατηρείται και μετά το τέλος της θεραπείας.
    Η Ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει ασθένειες ( “ταμπέλες” ), θεραπεύει ασθενείς. Αντιμετωπίζοντας τον κάθε ασθενή ως σύνολο και εξατομικευμένα, προσφέρει θεραπεία για το σύνολο των παθήσεών του χωρίς να αρκείται στη μεμονωμένη αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων μέσω πολλών φαρμάκων.
    Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, λόγω του τρόπου παρασκευής τους είναι εντελώς ατοξικά για τον οργανισμό. Γι αυτό και η χρήση τους κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους αλλεργίας ή τοξικότητας του φαρμάκου π.χ. στην ηπατική ή νεφρική λειτουργία, κίνδυνοι που άλλοτε σε άλλο βαθμό, βαρύνουν τη χρήση των φαρμάκων της κλασικής ιατρικής.
    Η αποτελεσματικότητα σε παθήσεις στις οποίες η κλασική-συμβατική ιατρική δεν διαθέτει τρόπο αντιμετώπισης. Η ολιστική αντιμετώπιση κάθε ασθενή επιτρέπει τη θεραπεία νόσων για τις οποίες μέχρι στιγμής η κλασσική ιατρική δεν διαθέτει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο. Παραδείγματα αποτελούν η προδιάθεση για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, πολλές ιογενείς λοιμώξεις για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία, καθώς και πιο σύνθετα ή χρόνια προβλήματα.
    Είναι ασφαλής. Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ( εγκύους, νεογνά, βρέφη και υπερήλικες ) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
    Η Ομοιοπαθητική αποτελεί την καλύτερη δυνατή πρόληψη, ακόμα και για τις λεγόμενες κληρονομικές επιβαρύνσεις.
Μειονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής
    Η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής για τις ίδιες παθήσεις, κάτι που ενίοτε είναι δυσάρεστο για τον ασθενή.
    Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα καταστρέφονται εύκολα όταν δεν συντηρούνται σωστά.
Αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής
    Όπως και στην κλασσική ιατρική και γενικά σε όλες τις θεραπευτικές μεθόδους, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η ομοιοπαθητική θεραπεύει το 100% των ασθενών που προσφεύγουν στον ομοιοπαθητικό ιατρό. Η δυνατότητα θεραπείας κάθε ανθρώπου ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση, τα φάρμακα που αυτός λαμβάνει, τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού του, καθώς και την ικανότητα του θεραπευτή. Η Ομοιοπαθητική όπως κάθε ιατρική θεραπεία δεν είναι πανάκεια. Στατιστικά ένα ποσοστό 80-85% των ασθενών που προσφεύγουν στην Ομοιοπαθητική έχουν καλό έως άριστο αποτέλεσμα.
Νοσήματα και Βλάβες που θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική
    Οι παθήσεις, που εξαλείφονται ή βελτιώνονται με την Ομοιοπαθητική είναι οξείες και χρόνιες. Οι συνηθέστερες είναι οι εξής :
Αλλεργίες, Ακμή, Ρινίτιδες Ιώσεις, Κρυολογήματα, Γριπώδεις Συνδρομές, Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις ( «κρεατάκια» ), Ίλιγγοι, Πνευμονοπάθειες Γαστρίτιδες, Έλκος Βολβού Δωδεκαδακτύλου, Ευερέθιστο Έντερο, Γαστρεντερίτιδες, Κολίτιδες, Κολικοί, Κακώσεις, Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα,   Σπονδυλαρθρίτιδα,
Επώδυνα Σύνδρομα, Δυσκαμψίες, Μυαλγίες, Μυοπάθειες, Οσφυαλγία, Αποκατάσταση Καταγμάτων,
Αυχενικό Σύνδρομο, Τενοντίτιδες, Ισχιαλγία, Μικροτραυματισμοί, Σύνδρομα Καταπόνησης, Αρθροπάθειες, Αρθρίτιδες, Δισκοπάθειες, Αποστήματα, Μαστοπάθειες, Μαστίτιδες Προεμμηνορυσιακό Σύνδρ., Υπογονιμότητα, Νευραλγίες, Χρόνιες Λοιμώξεις Αμυγδαλίτιδες, Ωτίτιδες, Κυστίτιδες, Προστατίτιδες, Ουρηθρίτιδες, Ερπητικές Λοιμώξεις, Δερματοπάθειες, Δερματίτιδες, Νευροδερματίτιδες, Αρτηριοσκλήρωση, Μεταβολικό Σύνδρομο, Υποτροπιάζοντα Νοσήματα , Χρόνια Νοσήματα, Σεξουαλ. Δυσλειτουργίες, Πολυκυστική Νόσος, Αναπτυξιακές Διαταραχές, Κατάθλιψη, Αϋπνίες και άλλες διαταραχές του ύπνου, Αγχώδεις Διαταραχές, Ψυχική Εξάντληση, Σωματική Εξάντληση, Ρευματισμοί , Χρόνια Έλκη, Ημικρανίες, Κεφαλαλγίες, Παχυσαρκία Νευρογενής, Ανορεξία, Δυσανεξίες, Κοινωνική Απομόνωση, Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, Ινομυαλγία , Μείωση Νοητικής Ικανότητας, Αυχεναλγίες  και πολλές άλλες.
Τα Ομοιοπαθητικά Φάρμακα
   Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται από τη φύσηφυσικές ουσίες, ορυκτά, φυτά, ζώα κ.τ.λ. ) και είναι εξαιρετικά ασφαλή. Είναι φάρμακα ευαίσθητα και η ορθή συντήρησή τους απαιτεί ιδιαίτερες προφυλάξεις.
    Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία απολύτως τοξικότητα για τον οργανισμό, αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο στα πλαίσια που συνταγογραφούνται από τον Ομοιοπαθητικό ιατρό. Η αυτόβουλη ή απερίσκεπτη ερασιτεχνική κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε “παρενέργειες”, οι οποίες αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τους κινδύνους των αλλοπαθητικών φαρμάκων, δεν παύουν να υφίστανται, καθόσον αφορούν στο λεγόμενο «ενεργειακό μπλοκάρισμα».
    Κατά την για περισσότερο από διακόσια χρόνια χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων κανένα δεν έχει αποσυρθεί λόγω παρενεργειών. Ο οργανισμός του ανθρώπου ουδέποτε συνηθίζει τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και δεν εξαρτάται από αυτά.
    Η επενέργεια των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον οργανισμό του ανθρώπου εξαρτάται από τη συγγένειά του με αυτόν. Το φάρμακο θα βοηθήσει τον ασθενή λίγο, αρκετά ή απόλυτα. Εάν δεν τον βοηθήσει είναι λαθεμένη η επιλογή του, αλλά αυτό ουδόλως βλάπτει τον ασθενή. Οι Νόμοι της « ελάχιστης δόσης » και του « ενός κάθε φορά φαρμάκου » διέπουν την Ομοιοπαθητική θεραπεία.
    Είναι σκόπιμο να σημειωθεί πως επειδή η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δεν είναι χημική, αλλά ενεργειακή, αυτά επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικά πεδία και άλλους παράγοντες. Ο ιατρός και ο φαρμακοποιός σας θα σας εξηγήσουν τους απαραίτητους περιορισμούς και τις κατάλληλες προφυλάξεις.
    Η φαρμακοτεχνία της Ομοιοπαθητικής διδάσκεται στον Τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Τέλος, είναι γνωστό ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Διάρκεια ομοιοπαθητικής θεραπείας
    Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη φύση και τη βαρύτητα της κάθε πάθησης, την ηλικία, τη χρήση άλλων φαρμάκων, την κληρονομικότητα κ.τ.λ.
    Σε μια οξεία πάθηση τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, στις χρόνιες παθήσεις ο συνολικός χρόνος θεραπείας ποικίλλει αναλόγως με τον οργανισμό, τη βαρύτητα του προβλήματος, τη χρήση άλλων φαρμάκων, την προγενέστερη ανεπιτυχή δοκιμή άλλων θεραπειών την κληρονομικότητα κλπ. Δηλαδή, για την ίδια πάθηση, ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο πρώτο δίμηνο, ενώ άλλος να χρειαστεί έξι μήνες, λόγω των διαφορετικών παραγόντων που επηρεάζουν τη θεραπεία. Ο ιατρός δεν είναι δυνατό να προβλέψει ακριβώς το χρονικό διάστημα αποθεραπείας.
    Η θεραπεία με την Ομοιοπαθητική δεν συνεχίζεται δια βίου. Όταν ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή και επιτευχθεί η θεραπεία, ο ασθενής αισθάνεται απελευθερωμένος από ότι τον βασάνιζε. Εάν ο ασθενής παρουσιάσει υποτροπή της νόσου του ή ασθενήσει από άλλη νόσο τότε μπορεί να επανέλθει για νέα θεραπεία.
Καχυποψία, Αρνητισμός και Φανατισμός
    Κάποιοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ιατροί, αντιμετωπίζουν την Ομοιοπαθητική με καχυποψία και αρνητισμό. Όμως, οι περισσότεροι πλέον ιατροί στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, παρά την άγνοιά τους περί την Ομοιοπαθητική θεραπευτική, βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερη συμπάθεια, αλλά και καλή κριτική διάθεση όλες τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους, ιδιαίτερα μάλιστα στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου υπάρχει ευρεία διάδοση της Ομοιοπαθητικής.
    Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι είναι υπέρμαχοι της Ομοιοπαθητικής, σίγουροι για την αξιοπιστία της και πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητά της. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν βιώσει εμπειρία θεαματικής θεραπείας στους ίδιους ή στο οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον.
    Δηλαδή, η μεγαλύτερη απόδειξη αποτελεσματικότητας της Ομοιοπαθητικής εξακολουθεί να είναι ο αριθμός των χιλιάδων ασθενών οι οποίοι έχουν πραγματικά βοηθηθεί από την εφαρμογή της.
    Φανατισμός, δυστυχώς, παρατηρείται στους « νεοφώτιστους » φίλους της Ομοιοπαθητικής, αλλά και σε ολιγόπειρους, ανειδίκευτους ή μη νοσοκομειακούς ιατρούς. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος της ιατρικής από προκαταλήψεις, ακρότητες και φανατισμούς.
    Επίσης, αρνητισμός και φανατισμός παρατηρείται σε « ορθόδοξους κύκλους » πλημμελώς ενημερωμένων και παραπληροφορημένων χριστιανών, οι οποίοι έχουν υποστεί διαστρεβλωμένη « ενημέρωση » από ανίδεους, αναρμόδιους και ανεύθυνους « καθοδηγητές ». Όμως, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο βιβλίο του « Εορτοδρόμιο » αναφέρει : “Δύο είδη ιατρείας μεταχειρίζονται οι των σωμάτων άριστοι ιατροί. Διότι αυτοί ή τα εναντία ιατρεύουσι με τα εναντία … ή τα όμοια ιατρεύουσι με τα όμοια”.      Στο Άγιον Όρος, βέβαια, στα Νοσοκομεία των Μοναστηριών πολλοί ιατροί και φαρμακοποιοί αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν Ομοιοπαθητικά Φάρμακα τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Αξιοπιστία
    Η σημαντική θεραπευτική επιτυχία της Ομοιοπαθητικής σε αναρίθμητες παθήσεις πολλών κατηγοριών μεγέθυνε την εκτίμηση των ασθενών και των διστακτικών προς αυτήν ιατρών και την καθιέρωσε στη συνείδηση πολλών λαών.
    Στην Ελλάδα σε αυτά συνέβαλαν τα τελευταία 30 - 40 έτη οι ομοιοπαθητικοί ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι και φαρμακοποιοί με προσωπικό και συλλογικό μόχθο.
    Επίσης, συνέβαλαν οι αντίστοιχες Επιστημονικές Εταιρείες, δηλαδή :
η Μακεδονική Εταιρεία Ομοιοθεραπευτικής,
η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής,
η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών,
η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής,
η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Κτηνιατρικής
και άλλοι φορείς, όπως :
η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής,
ο Σύλλογος Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής κλπ.
    Συνέβαλαν ακόμα και άλλοι Επιστημονικοί και Ακαδημαϊκοί φορείς, όπως :
το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,
η Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
η Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Τα τελευταία χρόνια μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων και Προϊόντων αναγνωρίστηκε η Ομοιοπαθητική ως παρέχουσα αποκατάσταση υγείας. Στο πανεπιστήμιο αυτό μάλιστα πραγματοποιείται μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική με τρόπο επιστημονικά αδιάσειστο, ‘‘προκλητικό’’ για τις άλλες Σχολές των Α.Ε.Ι., αλλά και εν τέλει διαχρονικό για τα δεδομένα των ιατρικών και άλλων πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.
    Σε πολλά πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Ιατρικά Συνέδρια διαπιστώθηκε από κοινού με τους συμβατικούς ιατρούς του ΕΣΥ, των ΑΕΙ και άλλων φορέων η αξιοπιστία της Ομοιοπαθητικής. Έτσι απογυμνώθηκε η εσφαλμένη ή κακόπιστη εναντίον της κριτική.
    Η Ομοιοπαθητική Θεραπευτική αναπτύσσεται, διαδίδεται και εξελίσσεται αποδεικνύοντας ότι είναι ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, με σημαντική επιτυχία στην εφαρμογή του και μεγάλες δυνατότητες ανάλυσης των διαταραχών της υγείας του ανθρώπου κυρίως σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία και την κληρονομικότητα.
    Η σφαιρική προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου και η εξατομικευμένη θεραπεία του αποτελούν το « κλειδί » στην επιτυχία της Ομοιοπαθητικής Θεραπευτικής, επειδή κάθε άνθρωπος είναι μία, μοναδική και ανεπανάληπτη οντότητα και προσωπικότητα.
Στη συνέχεια θα πραγματευτούμε συνήθεις απορίες και ερωτήσεις των ενδιαφερομένων :
Η Ομοιοπαθητική ασκείται μόνον από ιατρούς ;
     Η ιατρική είναι μία και ενιαία. Η Ομοιοπαθητική διαφοροποιείται από τη συμβατική ( ή αλλοπαθητική ή εναντιοπαθητική ) ιατρική μόνον στην συνταγογράφηση των φαρμάκων. Η εξέταση του ασθενή από τον ιατρό και η διερεύνηση του προβλήματός του με τις παρακλινικές εξετάσεις ( εξετάσεις αίματος, ούρων, κοπράνων / ακτινογραφίες / υπερηχογραφήματα / αγγειογραφίες / αξονικές τομογραφίες / μαγνητικές τομογραφίες κ.τ.λ. ) είναι απαραίτητο να γίνονται με επιστημονική ορθότητα και πληρότητα. Η εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική είναι επίπονη και μακροχρόνια.
    Είναι απαράδεκτο, μα και επικίνδυνο να ασκείται η Ομοιοπαθητική από μη ιατρούς « θεραπευτές », οι οποίοι ατυχώς δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα.
Εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική σε γυναίκες κατά την κύηση ή μετά από αυτήν ;
    Η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη είναι εντελώς ακίνδυνη. Πολλά συμπτώματα της γυναίκας, που θεωρούνται αναμενόμενα κατά την κύηση, θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική. Η Ομοιοπαθητική πρόληψη και θεραπεία ενδείκνυται κατά την κύηση, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.   Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τον τοκετό ή την καισαρική με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης, ορισμένες παθήσεις που παρουσιάζονται κατά την κύηση και τη λοχεία θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική. Στη διεθνή βιβλιογραφία πολλοί συγγραφείς προτείνουν την ομοιοπαθητική αγωγή σε όλες τις εγκύους, ιδιαίτερα μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επιπλέον, η Ομοιοπαθητική έχει καλά αποτελέσματα σε προβλήματα της γαλουχίας. Ο απαραίτητος μητρικός θηλασμός ευνοείται από την ομοιοπαθητική αγωγή.
Εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική σε παιδιά ;
    Η Ομοιοπαθητική εφαρμόζεται σε νεογνά, βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους. Πολλά χρόνια και οξέα προβλήματα ή νοσήματα, αλλά και τραυματισμοί αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Στις ηλικίες αυτές η ανταπόκριση του οργανισμού στο Ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι θεαματική. Εκτός, όμως, από τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, η Ομοιοπαθητική αγωγή επιφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόληψη.
Για να αρχίσω Ομοιοπαθητική πρέπει να διακόψω τα φάρμακα που ήδη παίρνω ;
    Η διακοπή της ήδη λαμβανόμενης φαρμακευτικής αγωγής σε καμία περίπτωση δε συνιστάται αδιακρίτως.
Η Ομοιοπαθητική θεραπεία και μπορεί, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να συνδυασθεί με την ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που τυχόν να λαμβάνει κάποιος ασθενής. Η διακοπή των φαρμάκων της κλασικής ιατρικής μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση όπου, με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του αρρώστου, αυτά δεν θα είναι περαιτέρω αναγκαία. Η χρήση των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για κάποιους ασθενείς δεν διακόπτεται ποτέ, όπως λ.χ. της θυροξίνης.
Θέλω να κάνω Ομοιοπαθητική, αλλά για την πάθησή μου με παρακολουθεί άλλος ειδικός ιατρός. Πρέπει να τον ενημερώσω; Συνδυάζεται η Ομοιοπαθητική με άλλες θεραπείες ;
    Συγχρόνως με την Ομοιοπαθητική είναι δυνατό να γίνονται και άλλες θεραπείες. Όμως, επειδή κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση απαιτείται συγκεκριμένη καθοδήγησή του από τον θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό.
    Στα πλαίσια μιας επιτυχημένης ομοιοπαθητικής θεραπείας, ο οργανισμός υφίσταται θεραπευτικές αλλαγές, οι οποίες συνήθως μεταβάλλουν την έκταση και την ένταση των διαφόρων παθήσεων. Είναι σύνηθες φαινόμενο να χρειάζεται αναπροσαρμογή της θεραπείας της κλασικής-συμβατικής ιατρικής στις περιπτώσεις αυτές ( λ.χ. δόση αντιδιαβητικών ή αντιυπερτασικών δισκίων ), η οποία οφείλει να γίνεται από τον ιατρό, ο οποίος συνταγογράφησε την αγωγή και εξακολουθεί να παρακολουθεί τον ασθενή.
    Με την ενημέρωση του αλλοπαθητικού ιατρού σας, αλλά και με τη συνεργασία του με τον ομοιοπαθητικό ιατρό ( σε περίπτωση που χρειαστεί ), επιτυγχάνονται τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Μετά από επιτυχή ομοιοπαθητική θεραπεία υπάρχει πιθανότητα υποτροπής ;
    Ναι υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα εξής :
                        α. Από το επίπεδο της υγείας του οργανισμού του ασθενή και από την ηλικία του.
                        β. Από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της ασθένειας.
                        γ. Από τις μη αναστρέψιμες βλάβες της ασθένειας.
                        δ. Από νέες ενδεχόμενες ψυχικές και σωματικές εντάσεις και ταλαιπωρίες.
                        ε. Από τη συμμόρφωση του ασθενή στις ιατρικές οδηγίες    μετά τη λήξη της αγωγής.
Προκαλούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κάποια αντίδραση ;
    Στην αρχή της θεραπείας κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Αυτό ονομάζεται θεραπευτική κρίση και διαρκεί για λίγες ώρες ή για λίγες ημέρες. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την ασθένειά του. Επιπλέον, σημαίνει ότι το φάρμακο έχει επιλεγεί σωστά. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή όταν η αντίδραση αυτή είναι έντονη και ενοχλητική.
Τι γίνεται όταν κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα ;
    Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας συμβεί κάποιο οξύ πρόβλημα ( λ.χ. γρίπη, γαστρεντερίτιδα, ιγμορίτιδα, κωλικός, οσφυαλγία, τραυματισμός ή οτιδήποτε άλλο ) πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό σας ιατρό για να σας καθοδηγήσει και να σας δώσει το ενδεικνυόμενο φάρμακο. Αν δεν καταστεί δυνατό να επικοινωνήσετε και το πρόβλημα είναι επείγον πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες οποιουδήποτε άλλου ειδικού ιατρού ή να μεταβείτε σε νοσοκομείο.
Τα αποτελέσματα της Ομοιοπαθητικής στηρίζονται στην αυθυποβολή ;
    Η υπόθεση αυτή, γνωστή ως « φαινόμενο placebo », είναι ήδη ξεπερασμένη. Διατυπώθηκε πολύ παλιά και από εκείνους που είχαν άγνοια κατά την προσπάθειά τους να κατηγορήσουν την Ομοιοπαθητική ή να εξηγήσουν τα εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματά της. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η θεραπεία με ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν αποτελεί « φαινόμενο placebo ».
    Μόνο να σκεφτεί κανείς τα θαυμάσια αποτελέσματα της Ομοιοπαθητικής στα βρέφη και τα παιδιά αρκεί για να πεισθεί ότι αποκλείεται η αυθυποβολή. Επιπλέον, η Ομοιοπαθητική Κτηνιατρική έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα ζώα, στα οποία επίσης είναι αδύνατο να ασκείται αυθυποβολή.
Θέλω να ρωτήσω κάτι για την Ομοιοπαθητική, που δεν το βρίσκω παραπάνω.
    Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή απορία.
    Σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και των Η.Π.Α., αλλά και σε πολλές άλλες χώρες ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών καταφεύγει στην Ομοιοπαθητική Ιατρική και βρίσκει λύση στα προβλήματα της υγείας του.
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ
ΙΛΙΣΙΩΝ 4, ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ
ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ 37, ΚΑΜΑΡΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
210-62.55.453  /  69.44-57.57.59
ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ :http://www.omoiopathitiki-kaloudis.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου