Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

4.Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων»
Φυσικά και έχουν δίκιο. Οι σουίτες θα είναι μόνο για τους κατάδικους τύπου Τσοχατζόπουλου – Παπαγεωργόπουλου – Ψωμιάδη και εμπόρους ναρκωτικών ?
Και γιατί είναι ακόμα ‘’υπόδικοι’’ ?
Εάν θέλουμε λύση στο πρόβλημα, μόνο μία υπάρχει. Η κατάργηση των φυλακών και η εκτόπιση ΟΛΩΝ ‘’κάπου’’, για όσο βαστάει η ποινή τους.
Τώρα, αν θέλουν εκεί να σκοτωθούν μεταξύ τους, δικό τους θέμα.
Κάποιοι ήδη εξανίστανται, γιατι η ‘’λύση’’ παραπέμπει σε παρελθούσες τακτικές.
Το θέμα, δεν είναι η ‘’τακτική’’, αλλά οι συμμετέχοντες.
Σηκώνει πολλή κουβέντα…
    Στην καταδίκη της Ελλάδας για παραβιάσεις του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, προχώρησε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την την προσφυγή "Τσόκας και άλλοι" κατά Ελλάδας.
    Η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης των προσφευγόντων στις φυλακές της Τρίπολης, όπου φιλοξενούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν την δίκη τους για σεξουαλικά αδικήματα.
    Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην προσφυγή τους, ο Τσόκας και άλλοι πέντε συγκρατούμενοι του στις φυλακές, ενώ θα έπρεπε να στεγάζονταν 65 κρατούμενοι στα κελιά της φυλακής, τον Ιανουάριο του 2009 είχαν ανέλθει στους 177, στους 185 τον Ιούνιο του 2012 και τους 215 λίγους μήνες αργότερα.
    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, υπήρχαν μόνο εννέα ντους τα οποία βρίσκονταν στην αυλή, η θέρμανση προερχόταν από έξι σόμπες πετρελαίου που δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, το καλοκαίρι δεν υπήρχε κλιματισμός και εξαερισμός στα κελιά, οι τουαλέτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το φαγητό πολύ χαμηλού επιπέδου.
    Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.
    Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση 133.300 ευρώ, για ηθική βλάβη, στους δικαιωθέντες κρατούμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου