Κυριακή 5 Μαΐου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


ΜΕΓΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΚΑΙ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.  
    Ο χρόνος έχει πενήντα δύο εβδομάδες. Μια από τις εβδομάδες αυτές είναι και η προ της εορτής του Πάσχα, η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα.
    Είναι η εβδομάδα κατά την οποίαν καθημερινά στους χριστιανικούς ναούς της Πατρίδας μας ψάλλονται οι ιερές ακολουθίες στις οποίες περιγράφονται και εξυμνούνται τα πάθη του Θεανθρώπου Χριστού μας.
    Η ιερότερη ημέρα είναι η Μεγάλη Πέμπτη, κατά την οποία, σύμφωνα με την ιερά παράδοση κορυφώνεται το θείο δράμα με την περιγραφή των βασανιστηρίων του Ιησού Χριστού και της σταύρωσής Του.
    Την ημέρα αυτή επέλεξε η αρμόδια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή οποιαδήποτε άλλη υπεύθυνη αρχή, να προγραμματίσει την πραγματοποίηση των ημιτελικών ποδοσφαιρικών αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας.
    Την ώρα κατά την οποία ψάλλεται και ακούγεται στους ιερούς ναούς το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου……” στα παρακείμενα ποδοσφαιρικά γήπεδα ανταλλάσσονται ουρανομήκεις, μεταξύ των φιλάθλων, κραυγές για τις άστοχες ή εύστοχες ενέργειες των αγωνιζομένων ποδοσφαιριστών.
    Οι ιερές ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος είναι μοναδικές και δεν επαναλαμβάνονται σε καμμία άλλη εκκλησιαστική περίοδο.
    Δηλώνοντας ότι δεν είμαι θρησκόληπτος, θα μου επιτραπεί να διατυπώσω μια εκτίμηση και κρίση, χωρίς την αρμοδιότητα του ειδικού, για τον ετήσιο προγραμματισμό των αθλητικών εσωτερικών και διεθνών αγώνων.
    Προτείνεται όπως η Μεγάλη Εβδομάδα παραμείνει ένας θρησκευτικός και πνευματικός θεσμός κρατώντας βαθιά μέσα μας και με αίσθημα ευθύνης τις βασικές δομές, τις πνευματικές μας ρίζες και ιδιαίτερα τις ιερές οικογενειακές παραδόσεις και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας. Ας αποφύγουμε τον προγραμματισμό αθλητικών εκδηλώσεων την Μ. Εβδομάδα, εφόσον αυτό δεν επιβάλλεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
    Ας διατηρήσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, ως την ευκαιρία, η οποία ενισχύει την πίστη μας, την αγάπη και την ελπίδα για μια κοινωνία ειρήνης, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου