Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Δέκα χώρες που δεν έχουν στρατό


Δέκα χώρες που δεν έχουν στρατό
    Για τις περισσότερες από αυτές έχουν εγγυηθεί την άμυνά τους  άλλες χώρες.
    Υπάρχουν πολλές χώρες που ξοδεύουν εκατομμύρια προκειμένου να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και να αποδείξουν πόσο ισχυρές είναι. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες που δεν αισθάνονται αυτή την ανάγκη. Ας δούμε μερικές από αυτές.
10. Αϊτή
    Μετά την απάνθρωπη δικατορία του Φρανσουά Ντιβαλιέ και αρκετά στρατιωτικά πραξικοπήματα, η Αϊτή αποφάσισε να καταργήσει το μόνιμο στρατό της το 1995. Η αστυνομική της δύναμη περιλαμβάνει παραστρατιωτικές μονάδες και είναι αρκετά καλά εξοπλισμένη.
9. Γρενάδα
    Μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 1983 η Γρενάδα κατήργησε το στρατό της. Η Βασιλική Αστυνομική Δύναμη της Γρενάδα έχει αναλάβει τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και το Περιφερειακό Σύστημα Ασφαλείας αναλαμβάνει τα της άμυνας του κρατιδίου.
8. Δομινίκα
    Αυτή η χώρα της Καραϊβικής κατάργησε το μόνιμο στρατό της το 1981 και σήμερα την άμυνα των συνόρων της έχει αναλάβει το Περιφερειακό Σύστημα Ασφαλείας, μια διεθνής συμφωνία που αφορά στην ασφάλεια της ανατολικής περιοχής της Καραϊβικής. Η χώρα ωστόσο διαθέτει εσωτερική αστυνομική δύναμη.
7. Ανδόρρα
    Αυτό το κρατίδιο δεν έχει μόνιμο στρατό. Έχει συνάψει συμφωνίες με τα δύο όμορρα κράτη, τη Γαλλία και την Ισπανία, για την προστασία του. Για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικές καταστροφές διαθέτει ειδικές σειρήνες που καλούν τους ικανούς κατοίκους να συνδράμουν. Το Ευρωπαϊκό αυτό κράτος διαθέτει καλά εκπαιδευμένη αστυνομική δύναμη καθώς και ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα.
6. Κόστα Ρίκα
    Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής κατάργησε το στρατό της το 1948, μετά από έναν βίαιο εμφύλιο που κράτησε 44 ημέρες. Η 1η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Ημέρα Κατάργησης του Στρατού. Η χώρα διατηρεί μια μικρή παραστρατιωτική δύναμη η οποία εκτελεί χρέη αστυνομίας και ελέγχου.
5. Λιχτενστάϊν
    Το μικρό αυτό ευρωπαϊκό κράτος κατάργησε το στρατό του το 1868 λόγω του υψηλού κόστους. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου, ένα σενάριο που δεν έχει προκύψει ποτέ. Η Αστυνομική Δύναμη του Λιχτενστάιν φροντίζει την εσωτερική ασφάλεια ενώ η χώρα διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη.
4. Άγιος Μαυρίκιος
    Η νησιωτική αυτή χώρα βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό διαθέτει αστυνομική δύναμη, μια ειδική κινητή δύναμη και λιμενική αρχή αλλά δεν έχει μόνιμο στρατό από το 1968.
3. Βατικανό
    Πρόκειται για το μικρότερο κράτος στον κόσμο, τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση. Βρίσκεται μέσα στη Ρώμη, και δεν έχει συνάψει συμφωνία για θέματα ασφάλειας με την Ιταλία λόγω της πρότερης ουδέτερης θέσης του. Η Βασιλική Φρουρά και η Φρουρά του Παλατιού καταργήθηκαν το 1970. Παρόλα αυτά η Ελβετική Φρουρά είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πάπα, και το Αστυνομικό Σώμα φροντίζει για την εσωτερική ασφάλεια.
2. Μονακό
    Το πριγκιπάτο δεν διαθέτει μόνιμο στρατό από τον 17ο αιώνα όπου και καταργήθηκε. Παρόλο που η Γαλλία είναι υπεύθυνη για την άμυνα του Μονακό, η χώρα έχει δύο στρατιωτικές μονάδες, μία για τη βασιλική οικογένεια και μία για τους πολίτες της.
1. Ισλανδία
    Το σκανδιναβικό αυτό κράτος κατάργησε το στρατό του το 1869. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτική βάση στη χώρα από το 1951 μέχρι το 2006. Παρόλα αυτά η Ισλανδία διαθέτει αμυντικό αεροπορικό σύστημα, ειρηνευτική δύναμη, λιμενικό σώμα και εξοπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις. Η χώρα, ή οποία είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει συνάψει συνφωνίες με γειτονικά κράτη για στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις ασφαλείας και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου