Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Ένα αλλιώτικο καραβάνι έχει σταθμεύσει στην Θεσσαλονίκη!


Ένα αλλιώτικο καραβάνι έχει σταθμεύσει στην Θεσσαλονίκη!
Από parallaxi
    Ο Κύκλωπας, η Κίρκη και η Καλυψώ, ως οικοδεσπότες του Οδυσσέα, παίρνουν τον λόγο και οι έννοιες της φιλοξενίας ή της εχθρικής υποδοχής ενός ξένου αντιπαραβάλλονται στην οπτικοακουστική παράσταση “Οδύσσεια”, που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα από την Ελβετία “Les arTpenteurs” από 23 έως τις 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο ΦΙΞ in art.
     Η θεατρική ομάδα συμμετέχει στο “Plovdiv Caravan”, ένα καραβάνι καλλιτεχνών που γυρίζει την Ευρώπη και διοργανώνει παραστάσεις και εργαστήρια, το οποίο από τις 20 Μαΐου έχει σταθμεύσει στη Θεσσαλονίκη.   Είναι μια διασκευή της Οδύσσειας με οπτικοακουστικό υλικό και ανάγνωση επεισοδίων του έπους του Ομήρου, δήλωσε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ η δραματολόγος της παράστασης, από την Les arTpenteurs, Λευκή Παπαχρυσοστόμου.
    Στην παράσταση ο Οδυσσέας βρίσκεται στο νησί των Φαιάκων και διηγείται όλο το ταξίδι του. Επίσης παρουσιάζεται η άφιξή του στην Ιθάκη και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την επιστροφή του, ανέφερε η Λευκή Παπαχρυσοστόμου, η οποία γεννήθηκε στην Κύπρο και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελβετία.
    Δουλέψαμε τον άξονα της φιλοξενίας και θελήσαμε να δώσουμε τον λόγο στους οικοδεσπότες για να αφηγηθούν την ιστορία του Οδυσσέα. Μιλούν ο Κύκλωπας, η Κίρκη, η Καλυψώ και συμμετέχει ο χορός” τόνισε η δραματολόγος, η οποία συνεργάζεται τα δύο τελευταία χρόνια με τον ελβετικό θίασο. Στην παράσταση τεράστιες μαριονέτες και ηθοποιοί αναλαμβάνουν δράση με τη ζωγραφική των τοπίων και τραγούδια ερμηνεύονται σε πολλές γλώσσες.
    Οι έννοιες της φιλοξενίας ή τη μη φιλοξενίας αποτελούν τον πυρήνα του Plovdiv Caravan, καθώς και των συμμετεχουσών θεατρικών ομάδων, Les arTpenteurs και Arts Nomades, που ταξιδεύουν σε χώρες, φιλοξενούνται και φιλοξενούν, καλούν το κοινό για εργαστήρια και παραστάσεις.
    Η παράσταση Οδύσσεια προσαρμοσμένη για γαλλόφωνους θεατές ανέβηκε πέρσι στην Ελβετία και μετά τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019.  Κάποια χωρία της παράστασης ακούγονται και στις τρεις γλώσσες, ελληνικά, βουλγαρικά και γαλλικά.
    Η θεατρική ομάδα Les arTpenteurs, περιπλανώμενος θίασος ταξιδεύει για να βρει τον θεατή, εξήγησε η Λευκή Παπαχρυσοστόμου. Αποτελείται από επτά καραβάνια, πράσινα τροχόσπιτα που μεταφέρουν μεταξύ άλλων μία τέντα (σκηνή τσίρκου), την οποία στήνουν σε κάθε σταθμό για τις
πρόβες και τις παραστάσεις και την επικοινωνία με τοπικούς πληθυσμούς και ηθοποιούς.
    Η θεατρική ομάδα έχει ταξιδέψει σε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.
     Με αφορμή τα 20α γενέθλιά της η θεατρική ομάδα Les arTpenteurs, για τον επόμενο χρόνο ετοιμάζει παράσταση, βασισμένη σε μία σύγχρονη Οδύσσεια. Η θεατρική ομάδα Arts Nomades που ήρθε μαζί της στη Θεσσαλονίκη, είναι από το Βέλγιο προσφέρει μία καλλιτεχνική έκφραση στον δημόσιο χώρο που κινείται μεταξύ της παράστασης και αόρατου θεάτρου.
    Οι δύο θεατρικές ομάδες μετά τα εργαστήρια και τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 10 Ιουνίου θα συναντηθούν με άλλους 13 καλλιτεχνικοί θιάσους από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο, μετά από πρόσκληση του CITI – INTERNATIONAL CENTER FOR TRAVELLING THEATERS (Διεθνές Κέντρο Περιπλανώμενων Θιάσων) στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019, το Πλόβντιβ στη Βουλγαρία.
    Την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 18:00 έως τις 21:20 το κοινό της πόλης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την Οδύσσεια και μία ακόμη παράσταση από την ομάδα Les arTpenteurs και την παράσταση “Where is joy?” της ομάδας Arts Nomades στο ΦΙΞ in art, τόπο πολιτισμού, στέγη, για το θέατρο, την μουσική, τα εικαστικά, τον χορό, τον κινηματογράφο, τα γράμματα και κάθε μορφή δημιουργικής έκφρασης, στο παλιό εργοστάσιο ΦΙΞ.
Αναλυτικά οι ώρες των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, στο ΦΙΞ in art:
Πέμπτη 23, Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Μαΐου 2019 – Από τις 18:00 έως τις 21:20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου